Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Rusija ne podržava Assadov režim

Rusija ne podržava Assadov režim

Putin-Assad“Rusija ne podržava režim predsjednika Sirije Bashar al-Assada, ali dijeli njegove ciljeve u borbi protiv terorizma”, izjavila je službena predstavnica MIP Rusije Marija Zaharova

“Mi ne podupiremo režim Assada, ali ga podržavamo u borbi protiv terorizma, podržavamo oporbu i Kurde koji se bore protiv Islamske države”, izjavila je službena predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova.

“Govorimo o tome da se ne može isporučivati ​​oružje nezakonitim formacijama zaobilazeći Damask, da je velika greška izvana smjenjivati ​​režim. Međutim, u borbi Damaska ​​i oporbe mi nismo stajali ni na čiju stanu. Štitili smo suverenitet Sirije i međunarodno pravo”, navela je Zaharova.

Po njezinim riječima, pokušaji da se sačuva i obori režim izvana – put je u nigdje.

“Umjetna tvorevina neće dugo trajati, čuvali je – ne čuvali. Ne može nijedan model, tko god da ga podržava ili razbija izvana, biti pravi za državu. To je poguban put, a takvih primjera ima mnogo”, smatra ona.

Turske akcije na granici sa Sirijom su agresija

Govoreći o politici Turske u cjelini, Zaharova je podsjetila da stručnjaci smatraju da Ankara pokušava obnoviti Osmansko carstvo.

“U posljednje vrijeme turska politička elita zaista daje razlog da se poslušaju oni koji smatraju da Turska počinje oživljavati carske ambicije.

Ako je to tako, želim podsjetiti, kao prvo, što je donijela Osmanska imperija europskim državama koje sada šute ne ocjenjujući bilo koje akcije Ankare. Drugo, kako se ta priča završila za samu Osmansku imperiju.

I još jedan detalj. Dok je postojala, Osmansku imperiju su nazivali ‘bolesnikom Europe’.

Da li Turska želi da je opet tako zovu – zaista sumnjam u to”, navela je ona.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,