Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VIĐENO VEĆ PUNO PUTA: Obama traži 1,8 milijardi dolara za borbu protiv Rockefellerovog Zika virusa

VIĐENO VEĆ PUNO PUTA: Obama traži 1,8 milijardi dolara za borbu protiv Rockefellerovog Zika virusa

zika-obamaStvorili su virus, sada će dati milijarde za njegovo sprječavanje. Profitirati će opet farmaceuti, a Amerika će ponovo voditi igru i biti “spasitelj” Svijeta

Američki predsjednik Barack Obama zatražit će od Kongresa 1,8 milijardi dolara za borbu protiv virusa zika u Sjedinjenim Državama i inozemstvu te razvoj cjepiva, priopćila je Bijela kuća.

Zika, koja se brzo širi Latinskom Amerikom, povezuje se teškim deformacijama novorođenčadi u Brazilu pa je zabrinutost zdravstvenih radnika fokusirana na trudnice i one koje bi uskoro mogle postati.

Obamin zahtjev Kongresu uključuje i 200 milijuna dolara za istraživanje, razvoj i komercijalizaciju novih cjepiva i dijagnostičkih testova na virus.

I Europska agencija za lijekove (EMA) sastavila je stručnu radnu skupinu za cjepivo protiv zike. Zasad nema lijeka i cjepiva za Zika virus, ništa nije čak niti u kliničkoj fazi ispitivanja, jer je bolest ranije bila relativno benigna.

“Dobra je vijest da zika nije ebola, ljudi od zike ne umiru. Mnogi niti ne znaju da je imaju”, rekao je Obama na CBS-u. “Zato ne treba paničariti, nitko neće umrijeti, ali stvar moramo shvatiti ozbiljno”.

Većina novca koji Obama traži, a suočen je s pritiskom republikanaca i nekih demokrata da se protiv zike odlučno djeluje, bit će potrošen u SAD-u na testiranje, nazdor i odgovor na virus u zahvaćenim područjima.

“S dolaskom proljeća i ljeta doći će i više komaraca i moramo biti potpuno spremni odgovoriti na prijenos bolesti u kontinentalnom dijelu SAD-a, posebno na jugu”, priopćila je Bijela kuća.

Dosad je registrirano 50 slučajeva zike u SAD-u. Radi se o ljudima koji su nedavno boravili u Latinskoj Americi.

Inače, nedavno je otkriveno da se Zika virus može kupiti na internetu preko Rockefeller fondacije.
 

 
(index.hr,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,