Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » NA KOLJENIMA! Razrušen mit o svemoći Saudijske Arabije na tržištu nafte

NA KOLJENIMA! Razrušen mit o svemoći Saudijske Arabije na tržištu nafte

uae-naftaSporazum s Rusijom o zamrzavanju proizvodnje nafte na siječanjskom razini je pokazao da utjecaj Saudijske Arabije na tržište nije bezgraničan smatra komentator Financial Timesa

Saudijska Arabija je poduzela bolne mjere i priznala da su njene mogućnosti utjecati na naftno tržište prilično ograničene, piše komentator lista Financial Timesa Nick Butler.

“Nedavni dogovor – sporazum s Rusijom o zamrzavanju proizvodnje nafte na siječanjskom razini uz potporu drugih velikih proizvođača – neće odmah promijeniti ravnotežu snaga na tržištu. Međutim, Saudijci su se prvi trgnuli, a to je posebno važno. Mit o snazi ​​Rijada je razrušen”, naveo je Butler.

Što je najvažnije u dugoročnoj perspektivi, to je promjena ravnoteža snaga na naftnom tržištu, dodaje analitičar. Rijad nije uspio izbaciti s tržišta proizvođače nafte iz škriljevca – udar na industriju je bio jak, ali su kompanije uspjele smanjiti troškove i preživjeti dvije teške godine.

“Promjena politike je postala ponižavajuća za saudijskog ministra za naftu Ali el Naimija. Ravnoteža snaga se pomiče, ali nije do kraja jasno tko će iz ove situacije izaći kao pobjednik”, naveo je komentator lista.

Mnogo toga treba dogoditi kako bi se sudionici naftnog tržišta konačno promijenili, dodaje stručnjak. Prije svega, proizvodnja se mora smanjiti na tri milijuna barela dnevno, najviše na račun Rijada.

Proizvođači također ne smiju ometati izlazak Irana na tržište – prema različitim prognozama, Teheran svakodnevno može izbaciti na tržište oko 400.000 barela.

Po mišljenju analitičara, ova procjena je povećana, ali će iranski faktor u svakom slučaju utjecati na cijenu i drugi proizvođači trebaju to uzeti u obzir.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,