Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Dogovorili se Amerika i Rusija: Biti će onako kako je Putin rekao!

Dogovorili se Amerika i Rusija: Biti će onako kako je Putin rekao!

f_obama_putinOpozicionari će obustaviti ratna djelovanja protiv Oružanih snaga Sirije i postrojbi koje im pružaju potporu

I oporba – ukoliko bude poštovala primirje – neće biti izložena napadima vladinih snaga njihovih saveznika

PUTIN: “Islamska država, Džebhat an-Nusra i druge terorističke organizacije su potpuno isključene iz režima prekida ratnih djelovanja. Udari po njima nanosit će se i dalje”

OBAMA: Sada je najvažnije da sirijski režim i naoružana oporba na pozitivan način odreagira na dogovoreno. Postignuti dogovor će olakšati stradanja sirijskog naroda, ubrzati politički proces i potpuno razbijanje Islamske države

Ruski lider Vladimir Putin izjavio je da su on i Barack Obama odobrili dogovor o prekidu vatre u Siriji koji bi stupio na snagu u ponoć 27. veljače.

“Upravo sam telefonski razgovarao s predsjednikom SAD Obamom. Inicijativa za razgovor bila je naša, ali je zainteresiranost nesumnjivo bila obostrana. Odobrili smo zajedničku izjavu Rusije i SAD, koje su kopredsednici Međunarodne grupe za potporu Siriji, o prekidu ratnih djelovanja u toj zemlji”.

Predsjednik Rusije je naglasio da sve sukobljene strane u Siriji do podneva 26. veljače moraju potvrditi Rusiji ili SAD “svoju privrženost prekidu vatre”.

Putin je otkrio da će ruski i američki ovlašteni visoki časnici zajedno – na vojnim mapama – označiti teritorije unutar granica Sirije koje drže terorističke grupacije protiv kojih će vojne operacije zračnih snaga Rusije i koalcije koju predvode SAD – biti nastavljene.

Prema njegovim riječima, opozicionari će obustaviti ratna djelovanja protiv Oružanih snaga Sirije i postrojbi koje im pružaju potporu. I oporba – ukoliko bude poštovala primirje – neće biti izložena napadima vladinih snaga njihovih saveznika.

“Pojavila se konačno realna šansa da se stavi točka na višegodišnje krvoproliće i nasilje u Siriji. Uvjeren sam da su učinci usklađeni sa američkom stranom u stanju da na korjenit način preokrenu kriznu situaciju u Siriji” , naglasio je Putin.

Dodao je da će sa realnim prekidom vatre biti stvoreni uvjeti za “istinski politički proces u formi širokog međusirijskog dijaloga u Siriji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda”.

Ruski lider je otkrio da je Rusija preuzela obvezu da o dogovorenom “porazgovara sa službenim Damaskom”. Istodobno je izrazio očekivanje da će Amerikanci napraviti isto sa svojim saveznicima i sukobljenim stranama u Siriji koje oni podržavaju.

Ponovio je da prekid vatre i neprijateljstava neće važiti za Islamsku državu i druge terorističke grupacije u Siriji:

“Islamska država, Džebhat an-Nusra i druge terorističke organizacije su potpuno isključene iz načina prekida ratnih djelovanja. Udari po njima nanosit će se i dalje “.

Noćas se istim povodom oglasio i Barack Obama. Američki predsjednik je pozdravio novi dogovor o Siriji za koji je rekao da je dostignut “uz odlučujuću ulogu Rusije i SAD”.

Prema onome što je objavila Bijela kuća, Obama je naglasio da je sada najvažnije da sirijski režim i naoružana oporba na pozitivan način odreagiraju na dogovoreno.

Američki lider je izrazio nadu da će postignuti dogovor olakšati stradanja sirijskog naroda, ubrzati politički proces i potpuno razbijanje Islamske države.
 
(fakti.org,vestinet.rs/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,