Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Dogovorili se Amerika i Rusija: Biti ─çe onako kako je Putin rekao!

Dogovorili se Amerika i Rusija: Biti ─çe onako kako je Putin rekao!

f_obama_putinOpozicionari ─çe obustaviti ratna djelovanja protiv Oru┼żanih snaga Sirije i postrojbi koje im pru┼żaju potporu

I oporba – ukoliko bude po┼ítovala primirje – ne─çe biti izlo┼żena napadima vladinih snaga njihovih saveznika

PUTIN: “Islamska dr┼żava, D┼żebhat an-Nusra i druge teroristi─Źke organizacije su potpuno isklju─Źene iz re┼żima prekida ratnih djelovanja. Udari po njima nanosit ─çe se i dalje”

OBAMA: Sada je najva┼żnije da sirijski re┼żim i naoru┼żana oporba na pozitivan na─Źin odreagira na dogovoreno. Postignuti dogovor ─çe olak┼íati stradanja sirijskog naroda, ubrzati politi─Źki proces i potpuno razbijanje Islamske dr┼żave

Ruski lider Vladimir Putin izjavio je da su on i Barack Obama odobrili dogovor o prekidu vatre u Siriji koji bi stupio na snagu u pono─ç 27. velja─Źe.

“Upravo sam telefonski razgovarao s predsjednikom SAD Obamom. Inicijativa za razgovor bila je na┼ía, ali je zainteresiranost nesumnjivo bila obostrana. Odobrili smo zajedni─Źku izjavu Rusije i SAD, koje su kopredsednici Me─Ĺunarodne grupe za potporu Siriji, o prekidu ratnih djelovanja u toj zemlji”.

Predsjednik Rusije je naglasio da sve sukobljene strane u Siriji do podneva 26. velja─Źe moraju potvrditi Rusiji ili SAD “svoju privr┼żenost prekidu vatre”.

Putin je otkrio da ─çe ruski i ameri─Źki ovla┼íteni visoki ─Źasnici zajedno – na vojnim mapama – ozna─Źiti teritorije unutar granica Sirije koje dr┼że teroristi─Źke grupacije protiv kojih ─çe vojne operacije zra─Źnih snaga Rusije i koalcije koju predvode SAD – biti nastavljene.

Prema njegovim rije─Źima, opozicionari ─çe obustaviti ratna djelovanja protiv Oru┼żanih snaga Sirije i postrojbi koje im pru┼żaju potporu. I oporba – ukoliko bude po┼ítovala primirje – ne─çe biti izlo┼żena napadima vladinih snaga njihovih saveznika.

“Pojavila se kona─Źno realna ┼íansa da se stavi to─Źka na vi┼íegodi┼ínje krvoproli─çe i nasilje u Siriji. Uvjeren sam da su u─Źinci uskla─Ĺeni sa ameri─Źkom stranom u stanju da na korjenit na─Źin preokrenu kriznu situaciju u Siriji” , naglasio je Putin.

Dodao je da ─çe sa realnim prekidom vatre biti stvoreni uvjeti za “istinski politi─Źki proces u formi ┼íirokog me─Ĺusirijskog dijaloga u Siriji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda”.

Ruski lider je otkrio da je Rusija preuzela obvezu da o dogovorenom “porazgovara sa slu┼żbenim Damaskom”. Istodobno je izrazio o─Źekivanje da ─çe Amerikanci napraviti isto sa svojim saveznicima i sukobljenim stranama u Siriji koje oni podr┼żavaju.

Ponovio je da prekid vatre i neprijateljstava ne─çe va┼żiti za Islamsku dr┼żavu i druge teroristi─Źke grupacije u Siriji:

“Islamska dr┼żava, D┼żebhat an-Nusra i druge teroristi─Źke organizacije su potpuno isklju─Źene iz na─Źina prekida ratnih djelovanja. Udari po njima nanosit ─çe se i dalje “.

No─ças se istim povodom oglasio i Barack Obama. Ameri─Źki predsjednik je pozdravio novi dogovor o Siriji za koji je rekao da je dostignut “uz odlu─Źuju─çu ulogu Rusije i SAD”.

Prema onome ┼íto je objavila Bijela ku─ça, Obama je naglasio da je sada najva┼żnije da sirijski re┼żim i naoru┼żana oporba na pozitivan na─Źin odreagiraju na dogovoreno.

Ameri─Źki lider je izrazio nadu da ─çe postignuti dogovor olak┼íati stradanja sirijskog naroda, ubrzati politi─Źki proces i potpuno razbijanje Islamske dr┼żave.
 
(fakti.org,vestinet.rs/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,