Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Wikileaks objavio podatke o ┼ípijuniranju Merkel, Ban Ki Moona i Berlusconija

Wikileaks objavio podatke o špijuniranju Merkel, Ban Ki Moona i Berlusconija

NSA-WikileaksWikileaks je objavio nove supertajne dokumente koji otkrivaju da je ameri─Źka tajna agencija NSA ┼ípijunirala privatne sastanke va┼żnijih svjetskih lidera, uklju─Źuju─çi i onaj glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona i njema─Źke kancelarke Angele Merkel, kao i sastanak talijanskog i izraelskog premijera

Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prislu┼íkivala je svjetske ─Źelnike dok su razgovarali o klimatskim promjenama, globalnoj ekonomiji, pa ─Źak i ÔÇťkako se nositi s ameri─Źkim predsjednikom Barack ObamomÔÇť, stoji o dokumentima koje je objavio WikiLeaks.

Tako jedan od dokumenata razotkriva da su ameri─Źki agenti prislu┼íkivali razgovor glavnog tajnika UN-a i njema─Źke kancelarke o klimatskim promjenama i na─Źinima borbe protiv tog opasnog fenomena. Cilj prislu┼íkivanja, kako tvrde iz WikiLeaksa, bio je za┼ítititi ameri─Źke naftne interese.

ÔÇťDanas smo pokazali da su privatne sastanke glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona, o tome kako spasiti planet od klimatskih promjena, prislu┼íkivali ameri─Źki ┼ípijuni, s ciljem za┼ítite svojih najve─çih naftnih kompanijaÔÇŁ, kazao je osniva─Ź WikiLeaksa Julian Assange.

Assange je dodao da ─çe UN najvjerojatnije reagirati na ovakvo otkri─çe.

ÔÇťPrije smo objavili da je Hillary Clinton naredila ameri─Źkim diplomatima da ukradu DNA glavnog tajnika UN-a. Ameri─Źka je vlada nakon toga potpisala dogovor s UN-om da vi┼íe ne─çe poduzimati takve radnje protiv UN-a, a kamoli protiv ┼íefa organizacije. Bit ─çe zanimljivo vidjeti UN-ovu reakciju, jer ako ─çe glavni tajnik biti metom ovakvih napada bez ikakvih posljedica, tada su svi, od svjetskih lidera do smetlara na cesti, u opasnostiÔÇŁ, upozorio je Assange.


Sastanak Netanyahua i Berlusconija o Obami

┼átovi┼íe, objavljeni tajni dokumenti otkrivaju da je NSA prislu┼íkivala jo┼í jedan sastanak svjetskih ─Źelnika, onaj izraleskog premijera Benjamina Netanyahua i talijanskog premijera Silvija Berlusconija 2010. godine, kad je na sastanku Netanyahu tra┼żio pomo─ç od talijanskog lidera oko ameri─Źkog predsjednika Baracka Obame.

Tako─Ĺer, izgleda da je NSA ┼ípijunirala i sastanak klju─Źnih europskih i japanskih ministara trgovine koji su razgovarali oko kona─Źnih kompromisa u sklopu pregovora unutar Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Nadalje, NSA je dobio pristup tajnom razgovoru izme─Ĺu biv┼íeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i biv┼íeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, za vrijeme kojeg je Sarkozy izjavio da ─çe talijanski bankarski sustav uskoro ÔÇťpuknuti kao ─ŹepÔÇŁ.

Osim toga otkriveno je da su ameri─Źki ┼ípijuni prislu┼íkivali Bernarda Doylea, predstavnika UNHCR-a za sredi┼ínju Aziju, kao i ┼ívicarsku telefonsku liniju Johanna Humana, jednog od ┼íefova u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.
 


 
(net.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,