Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Wikileaks objavio podatke o špijuniranju Merkel, Ban Ki Moona i Berlusconija

Wikileaks objavio podatke o špijuniranju Merkel, Ban Ki Moona i Berlusconija

NSA-WikileaksWikileaks je objavio nove supertajne dokumente koji otkrivaju da je američka tajna agencija NSA špijunirala privatne sastanke važnijih svjetskih lidera, uključujući i onaj glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona i njemačke kancelarke Angele Merkel, kao i sastanak talijanskog i izraelskog premijera

Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala je svjetske čelnike dok su razgovarali o klimatskim promjenama, globalnoj ekonomiji, pa čak i “kako se nositi s američkim predsjednikom Barack Obamom“, stoji o dokumentima koje je objavio WikiLeaks.

Tako jedan od dokumenata razotkriva da su američki agenti prisluškivali razgovor glavnog tajnika UN-a i njemačke kancelarke o klimatskim promjenama i načinima borbe protiv tog opasnog fenomena. Cilj prisluškivanja, kako tvrde iz WikiLeaksa, bio je zaštititi američke naftne interese.

“Danas smo pokazali da su privatne sastanke glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona, o tome kako spasiti planet od klimatskih promjena, prisluškivali američki špijuni, s ciljem zaštite svojih najvećih naftnih kompanija”, kazao je osnivač WikiLeaksa Julian Assange.

Assange je dodao da će UN najvjerojatnije reagirati na ovakvo otkriće.

“Prije smo objavili da je Hillary Clinton naredila američkim diplomatima da ukradu DNA glavnog tajnika UN-a. Američka je vlada nakon toga potpisala dogovor s UN-om da više neće poduzimati takve radnje protiv UN-a, a kamoli protiv šefa organizacije. Bit će zanimljivo vidjeti UN-ovu reakciju, jer ako će glavni tajnik biti metom ovakvih napada bez ikakvih posljedica, tada su svi, od svjetskih lidera do smetlara na cesti, u opasnosti”, upozorio je Assange.

Sastanak Netanyahua i Berlusconija o Obami

Štoviše, objavljeni tajni dokumenti otkrivaju da je NSA prisluškivala još jedan sastanak svjetskih čelnika, onaj izraleskog premijera Benjamina Netanyahua i talijanskog premijera Silvija Berlusconija 2010. godine, kad je na sastanku Netanyahu tražio pomoć od talijanskog lidera oko američkog predsjednika Baracka Obame.

Također, izgleda da je NSA špijunirala i sastanak ključnih europskih i japanskih ministara trgovine koji su razgovarali oko konačnih kompromisa u sklopu pregovora unutar Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Nadalje, NSA je dobio pristup tajnom razgovoru između bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, za vrijeme kojeg je Sarkozy izjavio da će talijanski bankarski sustav uskoro “puknuti kao čep”.

Osim toga otkriveno je da su američki špijuni prisluškivali Bernarda Doylea, predstavnika UNHCR-a za središnju Aziju, kao i švicarsku telefonsku liniju Johanna Humana, jednog od šefova u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.
 


 
(net.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,