Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Svjetska obavještajna služba – fikcija ili realnost?

Svjetska obavještajna služba – fikcija ili realnost?

tajna-sluzbaJoš uvijek ne postoji jedinstvena svjetska obavještajna služba, međutim, koje su šanse da ona bude oformljena?

Franco Frattini, predsjednik Talijanskog društva za međunarodne organizacije i bivši ministar vanjskih poslova te zemlje govori o prednostima i manama te ideje.

“Uloga obavještajnih službi je od vitalnog značaja za europske zemlje kao što je Italija. Svakako je jednako važna za Rusiju, gdje bi Daesu također mogao napasti “, rekao je talijanski političar.

“Bio sam ministar dvije godine, čija je odgovornost podrazumijevala i kontrolu rada obavještajnih službi”, dodao je Frattini.

Frattini žali što ne postoji jedinstvena svjetska obavještajna služba i prema njegovom mišljenju nikada je neće ni biti, jer je vrsta informacija koje one osiguravaju dio nacionalnog suvereniteta.

Bivši diplomat dodaje da države ipak razmjenjuju informacije.

“Još dok sam bio na funkciji povjerenika EU za pravo, slobodu i sigurnost (od 2004. do 2008. godine) intenzivirali smo koordinaciju između svih antiterorističkih jedinica država-članica EU, što se kasnije pokazalo kako veoma značajno tijekom istrage o terorističkim napadima u Parizu”, rekao je Frattini.

On je istaknuo da je takva razmjena informacija ključna ne samo na razini EU, već i sa značajnim partnerima kakva je Rusija, koja provodi ozbiljnu strategiju kada je riječ o aktivnostima Daesu-a.

“Pouzdano znam da su talijanska i ruska obavještajna služba uvijek surađivale kada je riječ o borbi protiv terorizma”, kazao je Frattini.

Govoreći o Daesu-u, Frattini je rekao da je uloga Rusije u borbi protiv Daesu-a bila, između ostalog, vrlo poticajna za ostatak svijeta.

“Treba priznati da je Zapad, prije odluke predsjednika Putina da otpočne zračnu kampanju u Siriji, bio vrlo neodlučan. Kao rezultat ruskog poticaja, Zapad je razumio neophodnost široke anti-Daesu koalicije”, smatra Frattini.

Nažalost, još postoje prepreke u suradnji s Rusijom, rekao je Frattini. Riječ je o poziciji Turske, koja vrlo ljuti talijanske političare.

Turska je postavila ozbiljne prepreke na granici sa Sirijom za trupe kurdske milicije koja se bori protiv Daesu-a. Frattini kaže da je vrlo zabrinut i zbog obaranja ruskog bombardera od strane Turske u studenom.

Ipak, talijanski političar je uvjeren da u budućnosti postoji potencijal za suradnju. Zapad treba shvatiti da je Rusija, uz Iran i druge skupine, kao što je, primjerice, Hezbolah, uključena u vrlo ozbiljnu borbu protiv Daesu-a.

“Nije slučajnost to što su se, nakon što su počeli ruski napadi iz vojne baze u Latakiji i mornaričke baze u Tartus, mnoge stanice Daesu-a prebacile u Libiju. Europa je zabrinuta zbog situacije u Libiji, ali je to istovremeno signal da su ruske operacije ispunile svoj cilj i smanjile broj militanata Daesu-a na ratnoj teritoriju Sirije”, istaknuo je Frattini.

To znači da je vojna strategija Rusije protiv Daesu-a donijela brojne značajne rezultate, čime se Rusija treba ponositi, dodao je Frattini.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,