Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Svjetska obavje┼ítajna slu┼żba – fikcija ili realnost?

Svjetska obavje┼ítajna slu┼żba – fikcija ili realnost?

tajna-sluzbaJo┼í uvijek ne postoji jedinstvena svjetska obavje┼ítajna slu┼żba, me─Ĺutim, koje su ┼íanse da ona bude oformljena?

Franco Frattini, predsjednik Talijanskog dru┼ítva za me─Ĺunarodne organizacije i biv┼íi ministar vanjskih poslova te zemlje govori o prednostima i manama te ideje.

“Uloga obavje┼ítajnih slu┼żbi je od vitalnog zna─Źaja za europske zemlje kao ┼íto je Italija. Svakako je jednako va┼żna za Rusiju, gdje bi Daesu tako─Ĺer mogao napasti “, rekao je talijanski politi─Źar.

“Bio sam ministar dvije godine, ─Źija je odgovornost podrazumijevala i kontrolu rada obavje┼ítajnih slu┼żbi”, dodao je Frattini.

Frattini ┼żali ┼íto ne postoji jedinstvena svjetska obavje┼ítajna slu┼żba i prema njegovom mi┼íljenju nikada je ne─çe ni biti, jer je vrsta informacija koje one osiguravaju dio nacionalnog suvereniteta.

Biv┼íi diplomat dodaje da dr┼żave ipak razmjenjuju informacije.

“Jo┼í dok sam bio na funkciji povjerenika EU za pravo, slobodu i sigurnost (od 2004. do 2008. godine) intenzivirali smo koordinaciju izme─Ĺu svih antiteroristi─Źkih jedinica dr┼żava-─Źlanica EU, ┼íto se kasnije pokazalo kako veoma zna─Źajno tijekom istrage o teroristi─Źkim napadima u Parizu”, rekao je Frattini.

On je istaknuo da je takva razmjena informacija klju─Źna ne samo na razini EU, ve─ç i sa zna─Źajnim partnerima kakva je Rusija, koja provodi ozbiljnu strategiju kada je rije─Ź o aktivnostima Daesu-a.


“Pouzdano znam da su talijanska i ruska obavje┼ítajna slu┼żba uvijek sura─Ĺivale kada je rije─Ź o borbi protiv terorizma”, kazao je Frattini.

Govore─çi o Daesu-u, Frattini je rekao da je uloga Rusije u borbi protiv Daesu-a bila, izme─Ĺu ostalog, vrlo poticajna za ostatak svijeta.

“Treba priznati da je Zapad, prije odluke predsjednika Putina da otpo─Źne zra─Źnu kampanju u Siriji, bio vrlo neodlu─Źan. Kao rezultat ruskog poticaja, Zapad je razumio neophodnost ┼íiroke anti-Daesu koalicije”, smatra Frattini.

Na┼żalost, jo┼í postoje prepreke u suradnji s Rusijom, rekao je Frattini. Rije─Ź je o poziciji Turske, koja vrlo ljuti talijanske politi─Źare.

Turska je postavila ozbiljne prepreke na granici sa Sirijom za trupe kurdske milicije koja se bori protiv Daesu-a. Frattini ka┼że da je vrlo zabrinut i zbog obaranja ruskog bombardera od strane Turske u studenom.

Ipak, talijanski politi─Źar je uvjeren da u budu─çnosti postoji potencijal za suradnju. Zapad treba shvatiti da je Rusija, uz Iran i druge skupine, kao ┼íto je, primjerice, Hezbolah, uklju─Źena u vrlo ozbiljnu borbu protiv Daesu-a.

“Nije slu─Źajnost to ┼íto su se, nakon ┼íto su po─Źeli ruski napadi iz vojne baze u Latakiji i mornari─Źke baze u Tartus, mnoge stanice Daesu-a prebacile u Libiju. Europa je zabrinuta zbog situacije u Libiji, ali je to istovremeno signal da su ruske operacije ispunile svoj cilj i smanjile broj militanata Daesu-a na ratnoj teritoriju Sirije”, istaknuo je Frattini.

To zna─Źi da je vojna strategija Rusije protiv Daesu-a donijela brojne zna─Źajne rezultate, ─Źime se Rusija treba ponositi, dodao je Frattini.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,