Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » SAUDIJCI POZIVAJU NA NAORU┼ŻAVANJE SIRIJSKIH D┼ŻIHADISTA RAKETNIM SUSTAVIMA KOJI ─ćE OBARATI RUSKE AVIONE

SAUDIJCI POZIVAJU NA NAORU┼ŻAVANJE SIRIJSKIH D┼ŻIHADISTA RAKETNIM SUSTAVIMA KOJI ─ćE OBARATI RUSKE AVIONE

stinger-saudijska-arabijaSaudijci i SAD su o─Źajni i ponovo ho─çe pridobiti nadmo─ç u Siriji

Osim ┼íto prijete da ─çe uskoro napasti Siriju i izbaciti predsjednika Bashar al-Assada iz svoje zemlje, Saudijska Arabija ka┼że kako ┼żeli naoru┼żati d┼żihadiste u Siriji uz pomo─ç protuzra─Źnih raketa da obaraju ruske zrakoplove, pi┼íe Infowars.

“Vjerujemo da ─çe uvo─Ĺenje raketa zemlja-zrak u Siriji promijeniti odnos snaga na terenu”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir u intervjuu za Der Spiegel.

“To ─çe omogu─çiti da “umjerena oporba” (kako nazivaju teroriste koje su sami stvorili) bude u stanju neutralizirati helikoptere i zrakoplove koji bacaju kemikalije, vr┼íe tepih-bombardiranja, i ba┼í kao i rakete zemlja-zrak u Afganistanu koje su onda uspjele promijeniti ravnote┼żu snaga. To se mora prou─Źavati vrlo pa┼żljivo, me─Ĺutim, jer ne ┼żelite da takvo oru┼żje padne u krive ruke”, rekao je al-Jubeir.

─îak je i The New York Times priznao da su svi borci u “umjerenoj oporbi”, koji se bore bore u Siriji i Zaljevu Emirata, Turskoj, zapravo oni koje je CIA organizirala, obu─Źila i naoru┼żala i da su svi ve─çinom suniti Salafisti i d┼żihadisti.


“Umjerenjaci”, su ─Źesto bez dovoljno sredstava, u sitnim grupama i kaoti─Źni, ne mogu se mjeriti s islamisti─Źkim jedinicama, me─Ĺu kojima su borci iz organizacija koje se nazivaju ‘teroristi─Źkima’ od strane SAD-a”. izjavio je Reuters u lipnju 2013. godine.

Unato─Ź toj stvarnosti ameri─Źki Dr┼żavni tajnik John Kerry i britanski premijer David Cameron i dalje inzistiraju da postoje “umjereni borci” protiv al-Assada. U prosincu je Cameron izrekao suludu tvrdnju da postoje 70.000 “umjerenjaka” u zemlji..

D┼żihadisti u Siriji mo┼żda ve─ç imaju anti-zrakoplovne rakete. U travnju 2014. je Obamina administracija omogu─çila slanje prijenosne protuzra─Źne obrane na sustavima – d┼żihadisti─Źkim skupinama. Prije toga je SAD prenio sofisticirani BGM-71 TOW anti-tenkovski sustav al-Nusri i drugim grupama islamske dr┼żave i biv┼íe al-Kaide.

Prijetnja od strane Adel al-Jubeir nisu ni┼íta novo. U velja─Źi 2014. i listopadu 2015. Saudijci su rekli da ─çe dati anti-zrakoplovno oru┼żje islamistima u Siriji.

U potonjem slu─Źaju, Saudijska Arabija i Turska su izjavile da “tro┼íe ogromne sume novaca da bi otvorile svoj ÔÇőÔÇőput u raketne depoe ukrajinske vojske za prijenos raketnih sustava zemlja-zrak SAM-8 i SAM-9 prema sjevernoj Siriji da bi oja─Źali teroristi─Źke skupine”, rekla je iranska novinska agencija Fars, pozivaju─çi se arapskei al-Akhbar.
 
(preveo:NSP)

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,