Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ruska ‘Mrtva ruka’ ─Źuva svijet i od NATO agresije i od slu─Źajnog nuklearnog rata

Ruska ‘Mrtva ruka’ ─Źuva svijet i od NATO agresije i od slu─Źajnog nuklearnog rata

mrtva-rukaOTRE┼ŻNJUJU─ćE SAZNANJE: U ─îETVRTOM SVJETSKOM RATU BI SE KORISTILE TOLJAGE I KAMENE SEKIRE

U samom scenariju nuklearnog rata nema ni┼íta novo. Sa pojavom nuklearnog oru┼żja takav scenarij razmatrale su sve zemlje koje ga imaju.

Povremeno je sve dolazio do bezumlja i situacija se toliko usijavala, da je, izgledalo, na primjer, u razdoblju Karipske krize, da samo ┼íto nije po─Źela posljednja bitka.

Ali, upravo je shva─çanje da ─çe to biti ba┼í posljednja bitka, i da ─çe se u “─îetvrtom svjetskom ratu” koristiti toljage i kamene sjekire, tjeralo usijane glave da se malo ohlade.

Na taj na─Źin, u stvarnosti je nuklearno oru┼żje u vojne svrhe kori┼íteno samo prvi i (nadajmo se) posljednji put – u Hiroshimi i Nagasakiju. Pravda, slika je bila takva, da je shva─çanje onoga ┼íto se dogodilo dovoljno sve do danas.

Me─Ĺutim, vojni vrhovi i znanstvenici nisu mogli ne razra─Ĺivati razli─Źite scenarije nuklearnog rata. Razmatrale su se razli─Źite varijante. Paralelno se pove─çavala “utrka u naoru┼żavanju”.

Krajem 80-tih godina pro┼ílog stolje─ça koli─Źina nuklearnog oru┼żja u svijetu je bila takva, da bi u slu─Źaju njegovog istovremenog eksplodiranja, zemlja bi se mogla uni┼ítiti nekoliko puta. Ali, sudionike procesa je najvi┼íe zanimalo: “da li je mogu─çe napraviti takav scenarij nuklearnog rata u kojem bi zemlja koja zada prvi udarac bila jedini beneficijar konflikta?”

To jest – da li bi, “ispucav┼íi” svoje oru┼żje, potom nastavila sama ┼żivjeti u dijelu planete koji je preostao. Primjerice, je takva koncepcija dobila naziv “Ograni─Źeni nuklearni rat”.

To─Źku na to pitanje stavio je SSSR, prvo smisliv┼íi, a zatim primjeniv┼íi sustav “perimetra”, koji je na Zapadu dobio naziv “Mrtva ruka”.

Na prakti─Źnom planu, “perimetra” je sustav za automatsko upravljanje masovnim nuklearnim udarom ─Źija je namjena da garantirano dostavi borbena nare─Ĺenja najvi┼íe komande SSSR ( sada RF) do zapovjednih mjesta i sustava za lansiranje strate┼íkih raketa u slu─Źaju da su linije za vezu iz nekog razloga o┼íte─çene.

To jest sustav koji osigurava odmazdu eventualnom protivniku ─Źak i u slu─Źaju da se nema vi┼íe kome dati odgovaraju─çe nare─Ĺenje. Pri tom, “perimetru” je alternativni zapovjedni sustav za sve rodove vojske koje u svom naoru┼żanju imaju nuklearno oru┼żje.

Od samog po─Źetka sustav je bio projektiran kao potpuno automatski (za zajam─Źeni uzvratni nuklearni udar) i, u slu─Źaju masovnog napada, sposoban je donesti odluku o uzvratnom udaru ili samostalno, ili uz minimalno u─Źe┼í─çe ─Źovjeka. To svojstvo “perimetra” aktivno koriste holivudski scenaristi i redatelji kada snimaju filmove poput “Terminator. Sudnji dan”.

Mnogi nazivaju postojanje sustava amoralnim (osobito se takvi glasovi ─Źuju na Zapadu). Me─Ĺutim, su┼ítinski je to u ovom trenutku jedini obuzdavaju─çi faktor koji omogu─çava da se odr┼żi relativno mirni status quo. Po┼íto nijedan agresor zdravog razuma, dok postoji “perimetar”, ne─çe sebi dozvoliti da izvede preventivni nuklearni udar.

Po rije─Źima jednog od kreatora sustava – Vladimira Jarini─Źa, “perimetar” je tako─Ĺer svojevrsno osiguranje u slu─Źaju da ruska vrhovna komanda donese brzopletu odluku na temelju neprovjerenih informacija. Tako, kada dobiju signal iz sustava koji upozorava na raketni napad, rukovoditelji dr┼żave imaju mogu─çnost da ga aktiviraju, a zatim ─Źekati sam nuklearni napad, znaju─çi da se ─çe se odmazda agresorima svejedno dogoditi. S takvim pristupom, potpuno se isklju─Źuje mogu─çnost dono┼íenja odluke o uzvratnom nuklearnom udaru u slu─Źaju la┼żne uzbune.

Sustava je postao operativan u sije─Źnju 1985. godine. Treba re─çi da u SAD postoje ili su barem postojali sli─Źni sustavi.

Ispostavlja se da je najstra┼ínije oru┼żje istovremeno i najbolje sredstvo za o─Źuvanje mira. I dok ono postoji, postoji nada da ─çe biti sa─Źuvan mir, mo┼żda lo┼í, ali bez nuklearnog rata.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,