Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Misterija ludila europske plesne epidemije iz 1518. godine

Misterija ludila europske plesne epidemije iz 1518. godine

ples-groznicaPlesna epidemija je bio slu─Źaj plesnog ludila koji se dogodio u Strasbourgu, u srpnju 1518. godine. U razdoblju od oko mjeseca dana, otprilike 400 osoba je plesalo danima bez odmora, te su neki od plesa─Źa zbog toga umrli od iscrpljenosti, te mo┼żdanog ili sr─Źanog udara

Epidemija je po─Źela u srpnju 1518. kada je gospo─Ĺa Troffea po─Źela gorljivo plesati na ulici u Strasbourgu. Njezin ples je trajao negdje izme─Ĺu ─Źetiri do ┼íest dana, a u roku od tjedan dana, pridru┼żilo se jo┼í 34 osobe, da bi za mjesec dana bilo oko 400 plesa─Źa, uglavnom ┼żena.

Ovaj je doga─Ĺaj dokumentiran u povijesnim dokumentima, lije─Źni─Źkim bilje┼íkama, lokalnim i regionalnim kronikama, pa ─Źak i bilje┼íkama koje je izdalo gradsko vije─çe Strasbourga iz ─Źega je vidljivo da ovaj slu─Źaj nije ni izmi┼íljen, a niti preuveli─Źan.

Kako se plesna zaraza ┼íirila i pogor┼íavala, zabrinuti su plemi─çi zatra┼żili savjet od lokalnih lije─Źnika, koji su odbacili teoriju astrolo┼íkih i natprirodnih uzroka, nego su tvrdili da se radi o bolesti koju uzrokuje “vru─ça krv”.

Zatim su, umjesto uobi─Źajenog propisivanja pu┼ítanja krvi, vlasti krenule u poticanje plesanja, vjeruju─çi da ─çe se plesa─Źi oporaviti samo ako budu danono─çno plesali. U tu svrhu su pripremili dvije hale, tr┼żnicu i drvenu pozornicu te su ─Źak platili i svira─Źe, ali i profesionalne plesa─Źe koji su dodatno trebali motivirati na ples, sve kako bi pove─çali u─Źinkovitost.

Tek kada su ljudi po─Źeli umirati, vladari su razmislili o svojoj strategiji te su zaklju─Źili kako se ipak radi o prokletstvu te su odredili masovno kajanje; prostitucija i kockanje su zabranjeni, a plesa─Źi su odvedeni u obli┼żnje sveti┼íte na molitvene obrede. U sljede─çim tjednima, epidemija plesa je popustila.

Do današnjeg dana, usprkos raznim pretpostavkama, uzrok ovog ponašanja nije razjašnjen.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nexus-svjetlost.com,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , ,