Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Misterija ludila europske plesne epidemije iz 1518. godine

Misterija ludila europske plesne epidemije iz 1518. godine

ples-groznicaPlesna epidemija je bio slučaj plesnog ludila koji se dogodio u Strasbourgu, u srpnju 1518. godine. U razdoblju od oko mjeseca dana, otprilike 400 osoba je plesalo danima bez odmora, te su neki od plesača zbog toga umrli od iscrpljenosti, te moždanog ili srčanog udara

Epidemija je počela u srpnju 1518. kada je gospođa Troffea počela gorljivo plesati na ulici u Strasbourgu. Njezin ples je trajao negdje između četiri do šest dana, a u roku od tjedan dana, pridružilo se još 34 osobe, da bi za mjesec dana bilo oko 400 plesača, uglavnom žena.

Ovaj je događaj dokumentiran u povijesnim dokumentima, liječničkim bilješkama, lokalnim i regionalnim kronikama, pa čak i bilješkama koje je izdalo gradsko vijeće Strasbourga iz čega je vidljivo da ovaj slučaj nije ni izmišljen, a niti preuveličan.

Kako se plesna zaraza širila i pogoršavala, zabrinuti su plemići zatražili savjet od lokalnih liječnika, koji su odbacili teoriju astroloških i natprirodnih uzroka, nego su tvrdili da se radi o bolesti koju uzrokuje “vruća krv”.

Zatim su, umjesto uobičajenog propisivanja puštanja krvi, vlasti krenule u poticanje plesanja, vjerujući da će se plesači oporaviti samo ako budu danonoćno plesali. U tu svrhu su pripremili dvije hale, tržnicu i drvenu pozornicu te su čak platili i svirače, ali i profesionalne plesače koji su dodatno trebali motivirati na ples, sve kako bi povećali učinkovitost.

Tek kada su ljudi počeli umirati, vladari su razmislili o svojoj strategiji te su zaključili kako se ipak radi o prokletstvu te su odredili masovno kajanje; prostitucija i kockanje su zabranjeni, a plesači su odvedeni u obližnje svetište na molitvene obrede. U sljedećim tjednima, epidemija plesa je popustila.

Do današnjeg dana, usprkos raznim pretpostavkama, uzrok ovog ponašanja nije razjašnjen.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nexus-svjetlost.com,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , ,