Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » RADIKALAN PLAN AMERIČKIH ZNANSTVENIKA: ‘Vremenske zone treba ukinuti i uvesti novi kalendar!’ Poslušajte njihove razloge

RADIKALAN PLAN AMERIČKIH ZNANSTVENIKA: ‘Vremenske zone treba ukinuti i uvesti novi kalendar!’ Poslušajte njihove razloge

vremenske-zoneKako bi svijet funkcionirao ako bi vrijeme svuda bilo isto, dakle 7 sati ujutro u Zagrebu, Los Angelesu, Colombu ili Ulan Batoru?

Funkcionirao bi bolje, tvrde Amerikanci Steve Hanke, ekonomist sa Sveučilišta John Hopkins i suradnik think tanka CATO Institute, te Dick Henry, profesor fizike i astronomije s istog sveučilišta.

Političke zavrzlame

Upravo njih dvojica, prenosi britanski Independent, zauzimaju se za radikalni plan ukidanja vremenskih zona i uspostavu jedinstvenog “univerzalnog” vremena. Oni tvrde da bi naši životi – ako se odustane, na primjer, od 11 vremenskih zona u Rusiji, a samo jedne u Kini ili, pak, 15-minute nepalske vremenske razlike pred Indijom – bili mnogo jednostavniji te da bismo blagodati osjetili u nizu područja, od komunikacije i trgovine do putovanja.

Prelazak na novi sustav ipak ne bi bio nimalo jednostavan. Temeljio bi se na sadašnjem koordiniranom svjetskom vremenu, nasljedniku vremena po Greenwichu, i tražio bi prilagodbe od ostatka svijeta. Postavlja se stoga pitanje kako bi se, primjerice, stanovnici Los Angelesa prilagodili činjenici da odlaze spavati u 7 sati ujutro, a doručkuju u 16 sati.

Naravno, tu su i političke zavrzlame. Na primjer, kampanja u Velikoj Britaniji, kojom se pozivalo da ta zemlja prihvati trajno ljetno vrijeme kojim bi se tamošnji satovi izjednačili s onima na kontinentu, naišla je na otpor u Škotskoj.

Bivši premijer Alex Salmond rekao je da bi se time “Škotsku bacilo u jutarnji mrak” – sunce zimi ne bi izlazilo prije 10 ujutro.

Dvojac brani svoj plan, među ostalim, argumentom da je prošle godine čak pet zemalja promijenilo svoju vremensku zonu.

Tu je riječ o političkom nogometu kojega više ne bi bilo da se prihvati naša ideja. Većina današnjih aktivnosti je globalna i poziva se na jedno vrijeme.

Brzo biste se naviknuli na novi način čitanja vremena i sata – uvjereni su Hanke i Henry.

Bilo bi lakše i putnicima.

Razlog zbog kojega svi avioprijevoznici na svijetu koriste vrijeme po Greenwichu jest to da se avioni ne sudare. Svaki pilot i navigator zna koje je vrijeme. A kako sada stvari stoje, mi putnici nemamo to što imaju piloti i propuštamo svoje letove zbog problema s vremenom i vremenskim zonama – smatraju Hanke i Henry. Uostalom, lokalne vremenske zone u Sjedinjenim Državama, tvrde, nastale su kao rezultat razvoja željezničke mreže. Danas je situacija drugačija.

Ekonomski razlozi

Danas je internet potpuno poništio vrijeme i prostor te nas pripremio za prihvaćenje univerzalnog vremena. Iz perspektive fizike postoji samo jedno vrijeme, a taj se princip fizike savršeno slaže s principom ekonomije – naglašavaju dvojica kolega. No, ideja je teško provediva.

Bivši ruski predsjednik, a sada premijer Dmitrij Medvedev donekle je konsolidirao rusko vrijeme 2010., ali je te reforme Duma poništila u srpnju 2014. godine. Bila je to loša provedba dobre ideje. Sada je Sjeverna Koreja prihvatila vremensku razliku od pola sata između kineskog i japanskog vremena. Konfuzije ima napretek – tvrde Henry i Hanke koji je jedno vrijeme radio kao glavni ekonomski savjetnik bivšega indonezijskog predsjednika Suharta. Upravo je ta država bila predložila ukidanje svoje dvije ili tri vremenske zone iz ekonomskih razloga.

No, ideja o univerzalnom vremenu nije njihov jedini prijedlog reforme. Oni su već prije predstavili novi kalendar po kojemu bi svaki datum padao na točno isti dan u tjednu svake godine.

Taj kalendar, tvrde, pojednostavio bi raspored godišnjih odmora i računovodstvo, a počeo bi se primjenjivati 1. siječnja 2018., u ponedjeljak, točno godinu dana nakon što bi se uvelo univerzalno vrijeme.

Više nikad ne bi bilo petka 13.

“Hanke-Henry trajni kalendar” također bi tražio prilagodbu. Nova godina i Božić uvijek bi padali u ponedjeljak, više nikad ne bi bilo petka 13., veljača bi imala 30 dana, a novi bi se datum trebao potražiti za Noć vještica jer listopad više ne bi imao 31 dan, nego 30. Dodatni tjedan nakon prosinca uvodio bi se svakih nekoliko godina, precizno za one godine u kojima gregorijanski kalendar počinje ili završava u četvrtak. Godine s “ekstra tjednom” bile bi, primjerice, 2020., 2026., 2032. i 2037. godine.
 
(jutarnji.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,