Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » RADIKALAN PLAN AMERI─îKIH ZNANSTVENIKA: ‘Vremenske zone treba ukinuti i uvesti novi kalendar!’ Poslu┼íajte njihove razloge

RADIKALAN PLAN AMERI─îKIH ZNANSTVENIKA: ‘Vremenske zone treba ukinuti i uvesti novi kalendar!’ Poslu┼íajte njihove razloge

vremenske-zoneKako bi svijet funkcionirao ako bi vrijeme svuda bilo isto, dakle 7 sati ujutro u Zagrebu, Los Angelesu, Colombu ili Ulan Batoru?

Funkcionirao bi bolje, tvrde Amerikanci Steve Hanke, ekonomist sa Sveu─Źili┼íta John Hopkins i suradnik think tanka CATO Institute, te Dick Henry, profesor fizike i astronomije s istog sveu─Źili┼íta.

Politi─Źke zavrzlame

Upravo njih dvojica, prenosi britanski Independent, zauzimaju se za radikalni plan ukidanja vremenskih zona i uspostavu jedinstvenog ÔÇťuniverzalnogÔÇŁ vremena. Oni tvrde da bi na┼íi ┼żivoti – ako se odustane, na primjer, od 11 vremenskih zona u Rusiji, a samo jedne u Kini ili, pak, 15-minute nepalske vremenske razlike pred Indijom – bili mnogo jednostavniji te da bismo blagodati osjetili u nizu podru─Źja, od komunikacije i trgovine do putovanja.

Prelazak na novi sustav ipak ne bi bio nimalo jednostavan. Temeljio bi se na sada┼ínjem koordiniranom svjetskom vremenu, nasljedniku vremena po Greenwichu, i tra┼żio bi prilagodbe od ostatka svijeta. Postavlja se stoga pitanje kako bi se, primjerice, stanovnici Los Angelesa prilagodili ─Źinjenici da odlaze spavati u 7 sati ujutro, a doru─Źkuju u 16 sati.

Naravno, tu su i politi─Źke zavrzlame. Na primjer, kampanja u Velikoj Britaniji, kojom se pozivalo da ta zemlja prihvati trajno ljetno vrijeme kojim bi se tamo┼ínji satovi izjedna─Źili s onima na kontinentu, nai┼íla je na otpor u ┼ákotskoj.

Biv┼íi premijer Alex Salmond rekao je da bi se time ÔÇť┼ákotsku bacilo u jutarnji mrakÔÇŁ – sunce zimi ne bi izlazilo prije 10 ujutro.

Dvojac brani svoj plan, me─Ĺu ostalim, argumentom da je pro┼íle godine ─Źak pet zemalja promijenilo svoju vremensku zonu.

Tu je rije─Ź o politi─Źkom nogometu kojega vi┼íe ne bi bilo da se prihvati na┼ía ideja. Ve─çina dana┼ínjih aktivnosti je globalna i poziva se na jedno vrijeme.

Brzo biste se naviknuli na novi na─Źin ─Źitanja vremena i sata – uvjereni su Hanke i Henry.

Bilo bi lakše i putnicima.

Razlog zbog kojega svi avioprijevoznici na svijetu koriste vrijeme po Greenwichu jest to da se avioni ne sudare. Svaki pilot i navigator zna koje je vrijeme. A kako sada stvari stoje, mi putnici nemamo to ┼íto imaju piloti i propu┼ítamo svoje letove zbog problema s vremenom i vremenskim zonama – smatraju Hanke i Henry. Uostalom, lokalne vremenske zone u Sjedinjenim Dr┼żavama, tvrde, nastale su kao rezultat razvoja ┼żeljezni─Źke mre┼że. Danas je situacija druga─Źija.

Ekonomski razlozi

Danas je internet potpuno poni┼ítio vrijeme i prostor te nas pripremio za prihva─çenje univerzalnog vremena. Iz perspektive fizike postoji samo jedno vrijeme, a taj se princip fizike savr┼íeno sla┼że s principom ekonomije – nagla┼íavaju dvojica kolega. No, ideja je te┼íko provediva.

Biv┼íi ruski predsjednik, a sada premijer Dmitrij Medvedev donekle je konsolidirao rusko vrijeme 2010., ali je te reforme Duma poni┼ítila u srpnju 2014. godine. Bila je to lo┼ía provedba dobre ideje. Sada je Sjeverna Koreja prihvatila vremensku razliku od pola sata izme─Ĺu kineskog i japanskog vremena. Konfuzije ima napretek – tvrde Henry i Hanke koji je jedno vrijeme radio kao glavni ekonomski savjetnik biv┼íega indonezijskog predsjednika Suharta. Upravo je ta dr┼żava bila predlo┼żila ukidanje svoje dvije ili tri vremenske zone iz ekonomskih razloga.

No, ideja o univerzalnom vremenu nije njihov jedini prijedlog reforme. Oni su ve─ç prije predstavili novi kalendar po kojemu bi svaki datum padao na to─Źno isti dan u tjednu svake godine.

Taj kalendar, tvrde, pojednostavio bi raspored godi┼ínjih odmora i ra─Źunovodstvo, a po─Źeo bi se primjenjivati 1. sije─Źnja 2018., u ponedjeljak, to─Źno godinu dana nakon ┼íto bi se uvelo univerzalno vrijeme.

Više nikad ne bi bilo petka 13.

ÔÇťHanke-Henry trajni kalendarÔÇŁ tako─Ĺer bi tra┼żio prilagodbu. Nova godina i Bo┼żi─ç uvijek bi padali u ponedjeljak, vi┼íe nikad ne bi bilo petka 13., velja─Źa bi imala 30 dana, a novi bi se datum trebao potra┼żiti za No─ç vje┼ítica jer listopad vi┼íe ne bi imao 31 dan, nego 30. Dodatni tjedan nakon prosinca uvodio bi se svakih nekoliko godina, precizno za one godine u kojima gregorijanski kalendar po─Źinje ili zavr┼íava u ─Źetvrtak. Godine s ÔÇťekstra tjednomÔÇŁ bile bi, primjerice, 2020., 2026., 2032. i 2037. godine.
 
(jutarnji.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,