Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » OPERACIJA SOFIJA: WikiLeaks ekskluzivno objavio tajni vojni plan EU o intervenciji protiv takozvanih “izbjegličkih brodova”

OPERACIJA SOFIJA: WikiLeaks ekskluzivno objavio tajni vojni plan EU o intervenciji protiv takozvanih “izbjegličkih brodova”

operacija-sofijaWikiLeaks je objavio povjerljivi izvještaj o “Operaciji Sofija”, vojnoj intervenciji EU protiv takozvanih “izbjegličkih brodova” na obalama Libije

Izvještaj koji datira od 29. siječnja 2016. godine, napisao je kontra-admiral Enrico Kredendino, zapovjednik “Operacije Sofije”.

Taj dokument sadrži statistiku priljeva izbjeglica i detalje izvršenih i planiranih operativnih faza združenih snaga EU koje djeluju na Mediteranu.

U izvješću se također naglašava pritisak na nadležne organe EU da pomognu i ubrzaju proces formiranja “pouzdane” vlade u Libiji, od koje se očekuje da će pozvati snage EU raditi unutar svojih teritorijalnih voda, a da će kasnije dati dozvolu za produženje vojne operacije EU na kopnu.

Ta informacija se pojavljuje manje od pet mjeseci nakon što je objavljeno da su u “Operaciju Sofiju” uključeni 22 države-članice i 1.300 zaposlenih koji će odobravati prolaz ili zaustavljati sumnjive brodove u Mediteranu.

Cilj operacije je, prije svega, da se poremete krijumčarski kanali trgovine ljudima, a ne da se zaustave migracijski tokovi, navedeno je u dokumentu Instituta za sigurnosne studije Europske unije, od 27. srpnja 2015. godine.

U dokumentu je, međutim, navedeno da postoji “realna neizvjesnost hoće li operacija ikada moći – zbog pravnih ili političkih razloga – ispuniti svoju misiju, odnosno da neutralizira krijumčarsku mrežu”.

U listopadu prošle godine Vijeće sigurnosti UN usvojio je rezoluciju kojom se pomorskoj misiji EU odobrava da presreće i konfiscira brodove koji ilegalno prevoze migrante u Sredozemnom moru.

 

Rezolucija 2240 ovlašćuje europske ratne brodove pretraživati ​​i oduzimati brodove za koje se sumnja da švercuju migrante u međunarodnim vodama iz Libije do Europe.

Europska unija se bori za upravljanje izbjegličkom krizom unutar koje stotine tisuća ljudi bježe iz razorenih zemalja na Bliskom istoku i sa Sjevera Afrike u zemlje Zapadne Europe.

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,