Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » MASOVNA PRIJEVARA POTROŠAČA: Umjesto kave, pijemo grašak, žir, kukuruz, soju i ječam!

MASOVNA PRIJEVARA POTROŠAČA: Umjesto kave, pijemo grašak, žir, kukuruz, soju i ječam!

kava-zrnoDa li vam je kava malo čudna u zadnje vrijeme, i ima čudan miris i okus, evo zašto je to tako…

Najnovije istraživanje Centra potrošača pokazalo je da se prava kava nalazi tek u svakoj četvrtoj vrećici koju kupujemo dok se u ostalim uz zrna ovog napitka nalaze i grašak, žir, kukuruz, soja i ječam

Na ambalaži je kava predstavljena kao čista, bez dodataka, a ispitivanjem smo utvrdili da to nije točno. U stvari, u nju su dodani soja, ječam, kukuruz, žir ili industrijski grašak – naveli su u CEPS.

Problem je što proizvođači na pakiranju ne naznače da ima surogata i ne stave u kom postotku.

Npr. u Srbiji ima više od 200 trgovačkih marki kave, a 90 posto njih nema pravilnu deklaraciju. To znači da nema popisa sastojaka, njihove količine, uvjeta čuvanja, nije naznačena serija, ne piše ništa o alergenima i slično – kaže Ružica Madžarević iz Centra potrošača. U Hrvatskoj nije ništa bolje.

Stručnjaci smatraju da je ubacivanje surogata sve je više praksa malih proizvođaća kave jer na taj način proizvedu veće količine ovog napitka i posao im se više isplati.

Predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović kaže da se tako obmanjuju kupci.

Mislimo da kupujemo kavu, a u stvari kupujemo grašak ili ječam! Ako ima surogata u kavi, to onda mora pisati i na deklaraciji.

Kazne zbog nepravilne deklaracije nisu toliko visoke, tako da su zlouporabe sve češće.
 
(Telegraf.rs/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , ,