Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » JO┼á JEDNA PRIJEVARA MEDICINSKE MAFIJE? Senzacionalni uspjeh znanstvenika: ‘Izlije─Źili smo leukemiju kod 94% umiru─çih pacijenata’

JO┼á JEDNA PRIJEVARA MEDICINSKE MAFIJE? Senzacionalni uspjeh znanstvenika: ‘Izlije─Źili smo leukemiju kod 94% umiru─çih pacijenata’

dijag_template_rak-lijecnikGrupa onkologa s Fred Hutchinson Centra za istra┼żivanje karcinoma u ameri─Źkoj saveznoj dr┼żavi Washington vjeruje kako je prona┼íla revolucionarnu novu metodu za lije─Źenje akutne limfoblasti─Źne leukemije, koja bi se potencijalno mogla primijeniti i na brojne druge vrste raka

Lije─Źnici su, pi┼íe Guardian, “trenirali” T-limfocite, vrstu bijelih krvnih zrnaca pacijenata uz pomo─ç posebnih molekula kako bi im omogu─çili da prepoznaju i napadnu stanice tumora, te ih potom vra─çali u tijelo pacijenata kroz infuziju.

Molekule koje su koristili su zapravo umjetni receptori za T-limfocite, koje lije─Źnici nazivaju himeri─Źkim receptorima antigena.

Rezultati su, ka┼żu znanstvenici, impresivni – kod 94% sudionika klini─Źkog istra┼żivanja povukli su se svi simptomi limfoblasti─Źne leukemije. Radilo se o bolesnicima koji su bili u posljednjem stadiju bolesti i imali su svega pet mjeseci za ┼żivot. U drugom istra┼żivanju je 80 posto pacijenata s ne-Hodginovim limfomom reagirali pozitivno na lije─Źenje.

Dosad nezabilje┼żeno u medicini

“Ovako ne┼íto nikada prije nije zabilje┼żeno u medicini, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla”, rekao je Stanley Riddell, voditelj istra┼żivanja.


Riddell napominje kako ova terapija ne─çe mo─çi spasiti sve oboljele, ba┼í kao ┼íto ih ne mo┼że spasiti ni kemoterapija ili zra─Źenje. Ali, kako ka┼że, radi se o revolucionarnom pomaku.

Znanstvenici ipak upozoravaju kako ova metoda lije─Źenja mo┼że imati i ozbiljne nuspojave. Od 35 pacijenata, kod sedmero se pojavila reakcija imunolo┼íkog sustava zbog koje su zavr┼íili na intenzivnoj njezi, dok je dvoje preminulo.

Ipak, ova metoda lije─Źenja nije sasvim bez opasnosti. Od 35 pacijenata koji su sudjelovali u istra┼żivanju, kod sedmero su se pojavile ozbiljne nuspojave – reakcija imunosustava zbog koje su zavr┼íili na intenzivnoj njezi, a dvoje pacijenata (6% ukupnog broja) preminulo je od posljedica. Znanstvenici sada rade na unapre─Ĺivanju metode koja bi smanjila rizik od opasnih imunolo┼íkih reakcija.

Rezultati najnovijeg istra┼żivanja trebali bi uskoro biti i slu┼żbeno objavljeni u jednom uglednom znanstvenom ─Źasopisu.

Postavlja se samo jedno pitanje. Za┼íto se pronaleze “lijekovi ” za rad kada lijek za rak ve─ç postoji?
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,