Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » JOŠ JEDNA PRIJEVARA MEDICINSKE MAFIJE? Senzacionalni uspjeh znanstvenika: ‘Izliječili smo leukemiju kod 94% umirućih pacijenata’

JOŠ JEDNA PRIJEVARA MEDICINSKE MAFIJE? Senzacionalni uspjeh znanstvenika: ‘Izliječili smo leukemiju kod 94% umirućih pacijenata’

dijag_template_rak-lijecnikGrupa onkologa s Fred Hutchinson Centra za istraživanje karcinoma u američkoj saveznoj državi Washington vjeruje kako je pronašla revolucionarnu novu metodu za liječenje akutne limfoblastične leukemije, koja bi se potencijalno mogla primijeniti i na brojne druge vrste raka

Liječnici su, piše Guardian, “trenirali” T-limfocite, vrstu bijelih krvnih zrnaca pacijenata uz pomoć posebnih molekula kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora, te ih potom vraćali u tijelo pacijenata kroz infuziju.

Molekule koje su koristili su zapravo umjetni receptori za T-limfocite, koje liječnici nazivaju himeričkim receptorima antigena.

Rezultati su, kažu znanstvenici, impresivni – kod 94% sudionika kliničkog istraživanja povukli su se svi simptomi limfoblastične leukemije. Radilo se o bolesnicima koji su bili u posljednjem stadiju bolesti i imali su svega pet mjeseci za život. U drugom istraživanju je 80 posto pacijenata s ne-Hodginovim limfomom reagirali pozitivno na liječenje.

Dosad nezabilježeno u medicini

“Ovako nešto nikada prije nije zabilježeno u medicini, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla”, rekao je Stanley Riddell, voditelj istraživanja.

Riddell napominje kako ova terapija neće moći spasiti sve oboljele, baš kao što ih ne može spasiti ni kemoterapija ili zračenje. Ali, kako kaže, radi se o revolucionarnom pomaku.

Znanstvenici ipak upozoravaju kako ova metoda liječenja može imati i ozbiljne nuspojave. Od 35 pacijenata, kod sedmero se pojavila reakcija imunološkog sustava zbog koje su završili na intenzivnoj njezi, dok je dvoje preminulo.

Ipak, ova metoda liječenja nije sasvim bez opasnosti. Od 35 pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju, kod sedmero su se pojavile ozbiljne nuspojave – reakcija imunosustava zbog koje su završili na intenzivnoj njezi, a dvoje pacijenata (6% ukupnog broja) preminulo je od posljedica. Znanstvenici sada rade na unapređivanju metode koja bi smanjila rizik od opasnih imunoloških reakcija.

Rezultati najnovijeg istraživanja trebali bi uskoro biti i službeno objavljeni u jednom uglednom znanstvenom časopisu.

Postavlja se samo jedno pitanje. Zašto se pronaleze “lijekovi ” za rad kada lijek za rak već postoji?
 
(index.hr/uredio:NSP)

Dok se Hrvatska bavi ustašama i partizanima, nitko nije primijetio da prijeti nova još veća kriza
CIJENE NAFTE ĆE USKORO EKSPLODIRATI: Dogovoreno zamrzavanje proizvodnje nafte da bi se spriječilo propadanje glavnih naftnih proizvođača

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,

reklama