Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TRUMP PROTIV RATNOHUŠKAČKIH KANDIDATA LAŽOVA: Moramo s Moskvom protiv Islamske države, nećemo valjda ratovati sa Rusijom !?

TRUMP PROTIV RATNOHUŠKAČKIH KANDIDATA LAŽOVA: Moramo s Moskvom protiv Islamske države, nećemo valjda ratovati sa Rusijom !?

republikanci-trumpPREDSEDNIČKI KANDIDATI – REPUBLIKANCI POTPUNO SU SE RAZIŠLI POVODOM VANJSKE POLITIKE SAD

Pretendenta na predsjednički nominaciju Republikanske stranke razišli su se – za vrijeme debate u gradu Grinvil u Južnoj Karolini – u procjeni: treba li se objedinjavati s Rusijom radi uništenja terorističke grupacije Islamska država.

Milijarder Donald Trump iznio je uvjerenje da Rusija SAD-u može biti “koristan saveznik” u borbi s Islamskom državom. Pritom je naglasio: “Sjedinjene Države ne smiju voditi rat na svim frontovima istovremeno”.

U nastavku je upozorio: “Mi trošimo milijarde dolara na naše takozvane saveznike, a pritom čak i ne znamo točno tko su ti naoružani bojovnici koje mi podržavamo u Siriji. Želimo li nastaviti ovako i otkriti novi front, protiv Rusije? Bojim se da ćemo prije morati to uraditi protiv Irana “.

Trump je ponovio: da je “atomski sporazum” s Teheranom, koji je “progurao” Barack Obama, “sramotan za SAD”.

Vodeći predsjednički kandidat među republikancima naglasio je da Washington mora točno opredijeliti državne prioritete: “Da bi se to moglo uraditi, potrebni su točni odgovori na pitanja – s kime ratuju SAD, koga podržavaju i koliko smo spremni daleko ići radi postizanja postavljenih ciljeva”.

Jedan od dvojice njegovih glavnih rivala, senator s Floride Marco Rubio, tvrdio je u Grinvil da se Moskvi ne smije vjerovati jer “stalno prijeti susjednim zemljama, kontrolira 20 posto teritorija Gruzije i znatan dio teritorija Ukrajine”.

Rubio je zatražio da se “uspostavi nekadašnja moć NATO i ojača njegova uloga – prije svega u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Moderator debate zamolio je guvernera države Ohio, John Kasich, precizirati u čemu je za SAD “ruska opasnost”.

“Sjedinjene Države moraju jasno staviti do znanja – rekao je Kasich – što očekuju od Rusije, ali joj pritom ne treba prijetiti i nazivati ​​je protivnikom. Dečki u Ukrajini se bore za svoju slobodu i zaslužuju je, to se ne smije dovoditi u pitanje. Svaki napad – pod izgovorom zaštite prava onih koji govore ruski – mora biti smatran napadom na NATO”.

Bivši guverner Floride Jeb Bush, odbacio je mogućnost suradnje s Rusijom u reguliranju sirijske krize:

“Čudno je čak i pretpostaviti da Rusija povodom Sirije može biti partner SAD. Rusi u Siriji ne bombardiraju pripadnike Islamske države. Oni uništavaju snage koje mi tamo pomažemo. Podržavam tečaj sračunat na obuzdavanje Rusije. Ne smije se dopustiti da Rusija učvršćuje svoj utjecaj u Siriji”.

U Grinvil se, naravno, razgovaralo i o pooštravanju kontrole nad migracijskim tokovima.

Trump je ponovno obećao da će “podići zid na granici s Meksikom”.

Rubio se izjasnio protiv davanja amnestije ilegalnim migrantima koji se već nalaze na teritoriju SAD. Pritom je ukazao: “Gotovo 40 posto onih koji u SAD ulaze s vizama – krše uvjete boravka i nastoje ostati duže nego što im je odobreno”.

Senator iz Teksasa Ted Cruz, koji je pobijedio na glasovanju u Iowi, također se izjasnio za oštriju kontrolu useljavanja u SAD.

Kasich je predložio da se protiv ilegalnih imigranata primjenjuju “mjere financijskog karaktera”, odnosno da im se izriču kazne i da se prisile platiti porez za vrijeme nedozvoljenog boravka na američkoj teritoriji. A da im se potom dozvoli da rade, bez dobivanja američkog državljanstva.

Bilo je riječi i o neizbježnoj temi: kako Americi vratiti nekadašnju veličinu.

Cruise je obećao: “Ako budem izabran za predsjednika SAD – smjelo ću gledati u oči neprijateljima i osigurati sigurnost Amerike”.

Rubio je naglasio: “Neprijatelji se moraju bojati Amerike, a prijatelji joj vjerovati”.

Neurokirurg Ben Carson iznio LAŽ u tvrdnju da je Staljin “težio potkopati moralni duh i patriotizam Amerike”. Društvene mreže su vrlo brzo “proključale” od ukazivanja da je Carson izmislio da je Staljin tako nešto ikada rekao.

Trump je naglasio da pred SAD-om stoje ozbiljni problemi i da je njegova namjera da “Ameriku ponovo učini velikom”.

Naredno sučeljavanje će biti u Južnoj Karolini. U slučaju republikanske stranke, odlučivat će se o njezinih 50 izaslanika na stranačkom kongresu.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,