Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » OBJAVA RATA: Ako Turska napadne Ruse u Siriji, Rusija će bombardirati Tursku

OBJAVA RATA: Ako Turska napadne Ruse u Siriji, Rusija će bombardirati Tursku

putin-erdoganAko Turska napadne ruske zračne snage u Siriji – to će značiti objavu rata i tada je moguće da ruski avioni bombardiraju Tursku, pa bi i otvoreni sukob s NATO postao realnost, upozoravaju ruski vojni stručnjaci

Ukoliko pak saudijske trupe pokušaju s područja Turske ući u Siriju i napasti regularnu sirijsku vojsku, djelovati će ruski avioni ili će Moskva poslati specijalnu padobransku diviziju da zaštiti granicu, procjenjuju stručnjaci.

Ipak, oni vjeruju da je takav razvoj događaja najmanje vjerojatan, kao i da će se Saudijci i Turci zadovoljiti isporučivanjem oružja i obukom islamista koji se bore portiv Asada.

Ruski vojni stručnjak Mihail Aleksandrov, vodeći stručnjak Centra za vojnopolitička istraživanja međunarodnih odnosa Moskovskog državnog sveučilišta, navodi da Saudijcima, u logističkom smislu, neće biti lako poslati vojne trupe u Siriju.

Irački koridor je problematičan Rijadu jer bi Bagdad na to reagirao krajnje negativno, pa im preostaje slanje trupa preko Turske.

Za prebacivanje nekoliko tisuća pripadnika specijalnih jedinica iz Saudijske Arabije u Tursku radi vojne intervencije u Siriji potrebna je ozbiljna priprema, i u tom slučaju potrebno je već na teritoriju Turske postaviti trupe u borbeni poredak.

To se ne može izvesti neprimjetno, a i potrajalo bi, pa će snage Bashar al-Assada udvostručiti napore da blokiraju sirijsko-tursku granicu.

U slučaju da ne stignu to učiniti, Rusija im može pomoći prebacivanjem desantne padobranske divizije, smatra Aleksandrov.

Ruski vojni stručnjaci procjenjuju da saudijska intervencija ne djeluje kao nešto ostvarivo, dok se upad turskih trupa ne može potpuno isključiti, utoliko prije što su turske jedinice ranije već ušle na sjever Iraka, u područje gdje žive Kurdi, pod izgovorom borbe protiv “terorista” iz Kurdistanske radničke stranke.

U varijanti da turska vojska uđe u kurdsko područje, ruske snage najvjerojatnije neće ulaziti u direktan sukob s Turcima, ali je moguće da Rusi pomognu Kurdima u obuci vojnika i isporuci naoružanja.

Sirijske i turske postrojbe stajat će na liniji razgraničenja, dok će se u kurdskim područjima Sirije voditi žestoke borbe između kurdskih dobrovoljaca i turske vojske.

Ruski stručnjaci ističu da je važno to što Turci više ne mogu zauzeti Alepo na sjeveru zemlje, blizu sirijsko-turske granice, jer regularna sirijska vojska već zauzima grad.

Zbog toga su mogućnosti napredovanja turskih snaga u ovom pravcu vrlo ograničene, navode ruski vojni portal.
 
(Srna,vestinet.rs/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,