Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Dr. Mercola: Top 10 savjeta kako izbje─çi rak dojke. Ovo svaka ┼żena mora znati!

Dr. Mercola: Top 10 savjeta kako izbje─çi rak dojke. Ovo svaka ┼żena mora znati!

mercola-razgovorRak dojke je vjerojatno jedna od najstra┼ínijih dijagnoza koju ┼żena mo┼że dobiti. Sam spomen do─Źarava slike smrti, o─Źaja ili u najboljem slu─Źaju, izobli─Źenosti

Prema stranici Breastcancer.org jedna od osam ┼żena ─çe razviti invazivni rak dojke u svom ┼żivotu, a pribli┼żno 40,000 ┼żena godi┼ínje zbog ove bolesti izgube svoj ┼żivot.

S takvim izgledima protiv vas, ┼íto mo┼żete u─Źiniti da ne postanete dio te statistike? Prava istina je da postoje mnoge mjere koje mo┼żete poduzeti- a svaka od njih ─çe vam pomo─çi da smanjite rizik.

Va┼żno je znati da su manje od 10% svih slu─Źajeva raka dojke povezani s genetskim faktorima. Ostatak 90% povezano je s okoli┼ínim ─Źimbenicima.

Ja ─Źvrsto vjerujem da se rak mo┼że sprije─Źiti putem prikladnih promjena u ┼żivotu, kao ┼íto je vo─Ĺenje uredne prehrane, optimiziranje razine vitamina D, vje┼żbanje i izbjegavanje toksina iz kojeg god izvora mo┼żete.

To podrazumijeva pa┼żljivu kontrolu ku─çanstva i proizvoda za osobnu njegu koju koristite, kao i proizvode za namje┼ítaj i druge potencijalne toksine s kojima svakodnevno dolazite u kontakt. Pretjerano izlaganje otrovima nesumnjivo igraju va┼żnu ulogu u razvoju raka. A najnovija istra┼żivanju napokon otkrivaju najgore krivce.

Toksini u svakodnevnim proizvodima

Prema nedavnom istra┼żivanju, mo┼żete smanjiti rizik od raka dojke tako ┼íto izbjegavate odre─Ĺene kemikalije koje se nalaze u uobi─Źajenim, svakodnevnim proizvodima.

To je posebno va┼żno zato ┼íto je samo 10% raka dojke genetski uzrokovan ÔÇô znanstvenici smatraju da okoli┼í igra veliku uloguÔÇŽ

ÔÇśSvaka ┼żena u Americi bila je izlo┼żena kemikalijama koje mogu pove─çati rizik od raka dojke.

“Na┼żalost, povezanost izme─Ĺu otrovnih kemikalija i raka dojke je bio poprili─Źno ignorirana.”, ka┼że Julija Brody, autor studije i izvr┼íni direktor u Silent Spring institutu. “Smanjenje izlo┼żenosti kemikalijama moglo bi spasiti mnogo, mnogo ┼żivota ┼żena.ÔÇť

U pro┼ílim istra┼żivanjima, istra┼żiva─Źi su identificirali 216 kemikalija koje pove─çavaju tumore u dojkama. U tom istra┼żivanju, smanjili su fokus na 102 kemikalije kojima su ┼żene izlo┼żene na dnevnoj bazi, kroz hranu, lijekove, zaga─Ĺenost zraka ili drugih proizvoda.

Zatim su priotizirali kemikalije i grupirali ih na temelju izlo┼żenosti, kancerogenom potencijalu i kemijskoj strukturi. Ovo sortiranje rezultiralo je sa 17 grupa kemikalija koje su ozna─Źene sa ÔÇ×velikim prioritetomÔÇť zbog njihove sposobnosti da konstantno stvaraju tumore dojki na ┼żivotinjskim testovima.

Pogledaj ovdje detaljnu listu toksina

Teško zapaljivi materijali (otporni na vatru) u namještaju, tepisima i odjeći

Te┼íko je izdvojiti jednu kemijsku grupu koja je najgora, te┼íko zapaljivi materijali nalaze se negdje na vrhu zato ┼íto se koriste u mnogim namje┼ítajima, uklju─Źuju─çi va┼í madrac, gdje provodite velik dio vremena. Pro┼íle godine sam pisao ─Źlanak o prevarantskim kompanijama koje su dovele do ┼íirenja kemikalija te┼íko zapaljivih materijala. Kao ┼íto je objavljeno u istra┼żiva─Źkim serijama ÔÇ×Igranje s vatromÔÇť od strane Chicago Tribuna:

ÔÇ×Prosje─Źna ameri─Źka beba ro─Ĺena je s 10 prstiju na rukama, 10 na nogama i najve─çom zabilje┼żenom razinom te┼íko zapaljivih kemikalija me─Ĺu novoro─Ĺen─Źadi. Otrovne kemikalije prisutne su u gotovo svakom domu, zapakirane u kau─Źe, stolice i mnoge druge proizvode. Dvije mo─çne industrije, Big Tobbaco i kemijski proizvo─Ĺa─Źi vode varljive kampanje koje dovode do ┼íirenja ovih kemikalija, koje uop─çe ne funkcioniraju kako je obe─çano.ÔÇť

Procjenjuje se da 90% Amerikanaca ima te┼íko zapaljive kemikalije u svom tijelu, a mnoge studije su ih povezali s rizicima ljudskog zdravlja, uklju─Źuju─çi neplodnost, uro─Ĺene mane, ni┼żi IQ, probleme u pona┼íanju kod djece, kao i rak jetre, bubrega, testisa i dojke.

Te┼íko zapaljive kemikalije pripadaju istoj klasi kao ┼íto su DDT i PCB (organohalogeni), oni tako─Ĺer pune okoli┼í. Ove kemikalije reagiraju s drugim otrovima i tako stvaraju kancerogene dioksine i furane. Kemijska industrija tvrdi da te┼íko zapaljivi materijali pove─çavaju vrijeme bijega u po┼żaru za 15 puta.

U stvarnosti, ova tvrdnja dolazi iz istra┼żivanja u kojem su kori┼ítene jake, te┼íko zapaljive kemikalije iz NASA-e, koje pru┼żaju dodatnih 15 sekundi bijega. No to nije isti tip kemikalija koji se nalazi u ve─çini namje┼ítaja, a vlada i neovisne studije dokazale su da najra┼íirenije te┼íko zapaljive kemikalije ne pru┼żaju nikakve prednosti za ljude no pove─çavaju koli─Źinu otrovnih kemikalija u dimu.

Te┼íko zapaljiva kemikalija poznata kao klorirani tris (TDCPP) je uklonjen iz dje─Źjih pid┼żama 1970-ih zbog zabrinutosti da bi mogao uzrokovati rak, no sada je sveprisutan dodatak jastucima od kau─Źa diljem SAD.

┼áto se ti─Źe va┼íeg madraca, preporu─Źujem vam onaj koji je napravljen od 100% vune ili kevlara, oba su prirodni usporiva─Źi vatre bez dodanih kemikalija.

Kevlar je registrirana marka za lagano, ─Źvrsto para-aramidno umjetno vlakno, i sli─Źno je sa drugim aramidnim vlaknima kao Nomex ili Tehnora. Kevlar su razvili Du Pontovi kemi─Źari Stephanie Kwolek i Roberto Berendt, 1965. a prva ┼íira uporaba zabilje┼żena je 1967. Uporaba kevlara je trenutno na ┼íirokom polju od guma na biciklima,┬á jedrima, te za vojne svrhe za za┼ítitu od metaka.

Kevlar se koristi kao oja─Źavaju─çe vlakno u mnogim kompozitnim primjesama, te se prodaje kao vlakno, u┼że, ili u obliku tekstila. Nomex se upotrebljava za vatro-za┼ítitnu odje─çu koja je otporna na visoke temperature.

Antiperspiranti i odre─Ĺena kozmetika

Parabeni su kemikalije koje slu┼że kao konzervansi u antiperspirantima i kozmetici, kao i u losionima za sun─Źanje. Prethodna istra┼żivanja pokazala su da svi parabeni imaju estrogensku aktivnost u stanicama raka dojke.

Istra┼żivanje objavljeno 2012. prona┼ílo je jedno ili vi┼íe paraben estera u 99% od 160 stanica tkiva koje su prikupljene od 40 mastektomija. Konstantna prisutnost parabena u kancerogenom tkivu ukazuje na to da antiperspiranti i druga kozmetika mogu pove─çati rizik od raka dojke.

Dok su antiperspiranti uobi─Źajen izvor parabena, autori upozoravaju da se izvor parabena ne mo┼że utvrditi i da 7 od 14 pacijenata tvrdi da nikada nisu koristili dezodoranse ni antiperspirante u svom ┼żivotu. Ovo nam govori da parabeni, bez obzira na svoj izvor, mogu bioakumulirati u tkivu dojki.

A izvori su razni. Parabeni se mogu prona─çi u raznim proizvodima za osobnu njegu, kozmetici kao i lijekovima. To zna─Źi da je pripravci za ko┼żu dovode do najve─çe forme izlo┼żenosti.

Jo┼í jedna komponenta antiperspiranata, aluminijev klorid, djeluje sli─Źno kao i onkogeni koji dovode do molekularnih transformacija u stanicama raka.

Ostale strategije preveniranja raka dojke

U najve─çem broju istra┼żivanja o na─Źinu ┼żivota i raku dojke, Ameri─Źki institut istra┼żivanja raka dojke procijenio je da oko 40% slu─Źajeva raka u SAD-u mo┼że biti prevenirano da ljudi imaju mudrije odluke o na─Źinu ┼żivota. Mislim da su ovo preniske procjene. Vi┼íe od vjerojatno, 75 do 90% raka dojke mo┼że se izbje─çi ako se strogo primjenjuju modifikacije na─Źina ┼żivota koje su ispod preporu─Źene.

Klju─Źne prehrambene smjernice

Izbjegavajte ┼íe─çer, posebno fruktozu. Smanjite ili eliminirajte prera─Ĺenu hranu, ┼íe─çer/fruktozu i hranu temeljenu na ┼żitaricama iz va┼íe prehrane. Svi oblici ┼íe─çera su ┼ítetni za zdravlje i promi─Źu rak. Fruktoza je jedna od naj┼ítetnijih. Op─ça smjernica je da smanjite ukupan unos fruktoze na manje od 25 grama dnevno. Ako imate rak ili ste otporni na inzulin, bilo bi mudro da ga ograni─Źite na 15 ili manje grama dnevno.

Ograni─Źite unos proteina i pove─çajte unos zdravih masti. Razmislite o smanjenju proteina na 1 gram po kilogramu ─Źiste tjelesne mase. Bilo bi neobi─Źno za ve─çinu odraslih da trebaju vi┼íe od 100grama proteina pa ─Źak i pola od te koli─Źine.

Zamijenite eliminirane proteine i ugljikohidrate sa kvalitetnim mastima kao ┼íto su avokado i kokosovo ulje. Postoji uvjerljiv dokaz da ketogena dijeta poma┼że u preveniranju i tretiranju mnogih oblika raka.

Uzimajte puno prirodnog vitamina A. Postoji dokaz da vitamin A poma┼że u preveniranju raka dojke. Najbolje ga je dobivati iz hrane bogate vitaminom A, boje nego iz dodataka. Najbolji izvor su sirovi maslac, sirovo punomasno mlijekoÔÇŽ Ali pazite se dodataka jer prevelika koli─Źina vitamina A mo┼że umanjiti vrijednost vitamina D.

Budu─çi da je vitamin D krucijalan za va┼íe zdravlje op─çenito, da ne spominjemo prevenciju raka. To zna─Źi da je klju─Źno izbalansirati koli─Źinu vitamina A i D u va┼íem tijelu.

Idealno bi bilo kada bi unosili sve supstrate vitamina A i D koje va┼íe tijelo treba na na─Źin da ono mo┼że prirodno regulirati oba sustava. To najbolje mo┼żete posti─çi tako da jedete ┼íareno povr─çe╦Ö(za vitamin A) i da se svakodnevno izla┼żete sigurnim koli─Źinama sunca (za vitamin D).

Unosite dovoljne koli─Źine joda. Jod je neophodan element za sintezu hormona, a njegov manjak mo┼że uzrokovati ili pridonijeti raznim zdravstvenim problemima, uklju─Źuju─çi rak dojke. To je zato ┼íto va┼íe dojke apsorbiraju i koriste puno joda, kojeg trebaju za ispravan rad stanica. Nedostatak joda u bilo kojem tkivu dovodi do njegove disfunkcije, tumori su jo┼í jedna mogu─çnost.

Me─Ĺutim, postoji zna─Źajna kontroverzija ako prije─Ĺete odgovaraju─çu dozu, tako da morate biti oprezni. Postoje dokazi koji upu─çuju na to da uzimanje velikih doza, u rasponu od jednog miligrama mo┼że biti kontraproduktivno. Nedavno istra┼żivanje pokazalo je da nije mudro uzimati vi┼íe od 800 mikrograma joda dnevno, a dodavanje 12-13mg (12, 000-13,000 mikrograma) potencijalno mo┼że imati negativan u─Źinak na zdravlje.

Njegujte svoja crijeva. Optimiziranje crijevne flore ─çe smanjiti upalu i oja─Źati va┼í imunitet

Znanstvenici su prona┼íli mikro-ovisni mehanizam pomo─çu kojeg neke vrste raka poja─Źavaju upalu koja im poma┼że pri rastu i razvoju. Oni ukazuju na to da inhibiranje upalnih citokina mo┼że usporiti napredovanje raka i pobolj┼íati odgovor na kemoterapiju. Dodavanje prirodno fermentirane hrane u svoju dnevnu prehranu je jednostavan na─Źin za sprje─Źavanje raka ili za ubrzanje oporavka. Uvijek mo┼żete dodati visoko kvalitetne probiotske dodatke, ali prirodno fermentirane namirnice su najbolje.

Izbjegavajte GMO. Izbjegavajte genetski modificiranu hranu jer su obi─Źno tretiraju herbicidima kao ┼íto su Roundup (glifosat), koji se smatraju karcenogenima. Francuski istra┼żiva─Źki tim, koji su intezivno istra┼żivali Roundup, su zaklju─Źili da je toksi─Źan za ljudske stanice , a i vjerojatno karcenogen za ljude. Odabirite svje┼żu, organsku, lokalno uzgajanu hranu.

Izbjegavajte nefermentirane proizvode od soje

Nefermentirana soja je bogata biljnim estrogenima, ili fitoestrogen, tako─Ĺer poznatim kao izoflavon. U nekim ista┼żivanjima prona─Ĺeno je da soja radi s ljudskim estrogenima tako da dolazi do bujanja stanica dojki. To pove─çava ┼íanse da do─Ĺe do mutacija i kancerogenih stanica.

Pijte 1 litru organskog soka od zelenog povr─ça dnevno.

U prehranu dodajte antikarcinogenu cjelovitu hranu, ljekovito bilje i za─Źine, kao ┼íto su brokula.

Kurkumin. Ovo je aktivni sastojak kurkume te u visokim koncentracijama mo┼że biti vrlo koristan u lije─Źenju raka dojke. Pokazuje neizmjeran terapeutski potencijal u prevenciji metastaze raka dojke.

Izbjegavajte alkohol.

Optimizirajte svoj vitamin D

Vitamin D utje─Źe na gotovo svaku stanicu u va┼íem tijelu i jedan je od najmo─çnijih prirodnih boraca protiv raka. Ima vi┼íe od 800 referenca u medicinskoj literaturi koje pokazuju u─Źinkovitost vitamina D protiv raka. Vitamin D je ima sposobnost da u─Ĺe u stanicu i potakne apoptozu (stani─Źnu smrt).

Istra┼żivanja su pokazala da vitamin D ubija stanice raka jednako u─Źinkovito kao i toksi─Źni lijek za lije─Źenje raka dojke Tamoxifen, ali bez ikakvih ┼ítetnih nuspojava i za samo mali dio tro┼íka. Vitamin D djeluje sinergisti─Źki s bilo kojim na─Źinom lije─Źenja raka dojke, bez ikakvih ┼ítetnih nuspojava.

Prema Carole Baggerly, osniva─Źica GrassrootsHealth, ─Źak 90% od obi─Źnih raka dojki su povezani s deficijencijom vitamina D. Nedavno, meta-analiza 5 istra┼żivanja objavljenih u o┼żujku 2014 u broju

Anticancer Research otkrila je da pacijenti dijagnosticirani s rakom dojke koji su imali visoku razinu vitamina D imaju dvaput ve─çe mogu─çnosti da ─çe pre┼żivjeti u odnosu na ┼żene s niskom razinama. Visoka serumska grupa je imala prosje─Źnu razinu vitamina D od 30 nanograma po mimimetru (ng/ml). ┼Żene u niskoj serumskoj grupi su imale prosje─Źno 17 ng/ml, ┼íto je normalna razina vitamina D prona─Ĺena kod ameri─Źkih pacijenata raka dojke.

Znanstvenici pozivaju lije─Źnike da pra─çenje i optimizacija vitamina D postane dio standarda kod lije─Źenja raka dojke. Prema prikazanim pronalascima, potrebno je barem 30 ng/ml seruma 25-hidroksi vitamina D (25(OH)D) za prevenciju od ┼íirenja raka. Druga istra┼żivanja pokazuju da bih bilo bolje s razinama visokim kao 80 ng/ml. U jednom istra┼żivanju iz 2011. godine, na─Ĺeno je da razinama vitamina D od 50 ng/ml povezana s 50% manjim rizikom od raka dojke.

Odr┼żavajte zdravu tjelesnu te┼żinu

Ovo ─çe do─çi prirodno kada po─Źnete jesti pravilno za svoju prehrambenu vrstu i vje┼żbanje. Va┼żno je izgubiti vi┼íak tjelesnih masti jer masti proizvode estrogen, koji mo┼że potaknuti rak dojke.

Poboljšajte osjetljivost receptora za inzulin/leptin

Najbolji na─Źin za t je da izbjegavate ┼íe─çer i ┼żitarice te paziti da redovito vje┼żbate.

Izbjegavajte ksenoestrogene

Ksenoestrogeni su sinteti─Źke kemikalije koje opona┼íaju prirodne estrogene. Povezani su sa ┼íirokim rasponom zdravstvenih u─Źinaka, uklju─Źuju─çi smanjen broj spermija kod mu┼íkaraca te pove─çan rizik od raka dojke kod ┼żena. Postoji veliki broj xenoestrogena, kao ┼íto su gove─Ĺi hormoni rasta u komercijalnim mlije─Źnim proizvodima, plastika kao bisfenol A (BPA), ftalati i parabeni u proizvodima za osobnu njegu, te kemikalije koje se koriste kod materijala za nelijepljenje.

Dojite isklju─Źivo do 6 mjeseci

Istra┼żivanja pokazuju da ─çe to smanjiti rizik od nastanka raka dojke.

Izbjegavajte no┼íenje grudnjaka sa ┼żicom

Postoji velika koli─Źina podataka koja pokazuju da metalna ┼żica u grudnjaku pove─çava rizik od raka dojke.
Izbjegavajte elektromagnetska polja što je više moguće

Ograni─Źite izlo┼żenost i za┼ítitite se od zra─Źenja koja nastaju od mobilnih ure─Ĺaja, baznih postaja te Wi-Fi postaja. Tako─Ĺer umanjite izlo┼żenost medicinskom skeniranju bazirano na radijaciji, uklju─Źuju─çi stomatolo┼íke x-zrake, CT i mamografija. Predmeti poput elektri─Źnih deka mogu biti jako problemati─Źni i pove─çati rizik od raka.

Spavajte dovoljno

Budite sigurni da dobivate dovoljno okrepljuju─çeg sna. Lo┼í san mo┼że utjecati na proizvodnju melatonina, koji je povezan s pove─çanim rizikom od otpornosti na inzulin i pove─çanjem tjelesne mase, a oba pridonose pove─çanju raka.

Upotrijebite efektivne na─Źine upravljanja stresom

Stres zbog bilo kojeg razloga je veliki pridonositelj bolesti. ─îak i CDC navodi da je 85% bolesti pokrenuto emocionalnim ─Źimbenicima. Vrlo je vjerojatno da su stres i nerije┼íeni emocionalni problemi mo┼żda puno va┼żniji nego oni fizi─Źki. Moje omiljeno sredstvo za rje┼íavanje emocionalnih izazova je Tehnika emocionalne slobode (EFT).

Zaklju─Źak: Preuzimanje kontrole na─Źina va┼íeg ┼żivota mo┼że zna─Źajno smanjiti va┼íe izglede za nastanak raka

Prevencija raka dojke je mnogo va┼żnija i sna┼żnija nego ┼íto mo┼żemo zamisliti, a izbjegavanje kemijskih rizika kao one ┼íto smo pregledali prije su veliki dio prevencije bilo kojeg raka. Pitanje je, kako ih izbjegavati kada ih je toliko mnogo? Moj odgovor je da o─Źistite svoj ┼żivot tako da su hrana, voda, odje─ça, namje┼ítaj i drugi proizvodi s kojima imate redovit kontakt ┼íto bli┼że prirodnom i neprera─Ĺenom ┼íto je vi┼íe mogu─çe.

Ovo zna─Źi tra┼żiti organski proizvedene proizvode ÔÇô hrana, odje─ça, posteljina, deterd┼żenti za rublje ili ┼íamponi. Sve je ovo va┼żno, jer akumulirana izlo┼żenost svim tim proizvodima izaziva nered. Kod ku─çanskim sredstava za ─Źi┼í─çenje i proizvoda za osobnu njegu, mo┼żete ih ve─çinu ili sve jeftino zamijeniti sa par jednostavnih, netoksi─Źnih sastojaka.

Na primjer, za kokosovo ulje ima bezbroj na─Źina za kori┼ítenje u ku─çi. Tako─Ĺer za sodu bikarbonu te ocat. Mnoge od ovih navedenih preporuka ─çe automatski smanjiti va┼íu izlo┼żenost tokisinima koji izazivaju rak.
 
(biljnaapoteka.info/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,