Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Patrijarh i papa pozvali kod ateiste Fidela Castra svjetske lidere da zaustave muslimanski progon kršćana (video)

Patrijarh i papa pozvali kod ateiste Fidela Castra svjetske lidere da zaustave muslimanski progon kršćana (video)

kiril-franjoPatrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril i papa rimski Franjo pozvali su međunarodnu zajednicu da spriječe progon kršćana s Bliskog istoka i sjeverne Afrike, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji nakon povijesnog susreta dvojice crkvenih poglavara na Kubi

“Naš pogled je uperen, prije svega, u one dijelove svijeta u kojima su kršćani progonjeni. U mnogim zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike naša braća i sestre u Kristu stradaju, istrebljuju se čitave obitelji, sela i gradova.”

Njihovi hramovi su podvrgnuti barbarskom rušenju i pljačkanju, svetinje skrnavljenju, spomenici uništenju.

“U Siriji, Iraku i drugim zemljama Bliskog istoka, mi s velikim bolom vidimo masovni progon kršćana s one zemlje u kojoj je počelo širenje naše vjere i na kojoj su oni živjeli od apostolskih vremena zajedno s drugim religijskim zajednicama”, navedeno je u tekstu.

Patrijarh i papa pozivaju međunarodnu zajednicu “da pod hitno poduzme akcije za sprečavanje daljnjeg progona kršćana s Bliskog istoka”

“Dižemo glas za zaštitu progonjenih kršćana, suosjećamo i sa stradanjem pripadnika drugih religijskih tradicija, koji su postali žrtve građanskog rata, kaosa i terorističkog nasilja”, piše u deklaraciji.

Navodi se da je “u Siriji i Iraku to nasilje odnijelo tisuće života, ostavivši bez krova i sredstava za život milijune ljudi”.

“Pozivamo svjetsku zajednicu da se ujedini kako bi okončala nasilje i terorizam i istodobno kroz dijalog doprinijela žurnom postizanju mira. Neophodna je humanitarna pomoć ogromnih razmjera narodu koji strada i brojnim izbjeglicama iz susjednih zemalja”, navedeno je u dokumentu.

Tekst dokumenta usuglasile su dvije strane 10. veljače. Za sada se njegov sadržaj drži u tajnosti, a glavne teme sastanka bile su progon kršćana na Bliskom istoku i u drugim regijama.

Patrijarh Kiril i delegacija od oko 100 ljudi stigli su u Havanu još u četvrtak. Rimski prvosvećenik je u kubansku prijestolnicu stigao je u 14 sati po lokalnom, odnosno oko 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(sputniknews.com,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,