Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Po prvi put zamrzli mozak i odmrzli ga bez oštećenja

Po prvi put zamrzli mozak i odmrzli ga bez oštećenja

smrznuti-mozakZnanstvenici su koristili novu tehniku zamrzavanja mozga zeca pri čemu je ostao potpuno očuvan. Ovo istraživanje moglo bi da ima veliki uticaj na budućnost krionike

U svijetu znanstvene fantastike često smo mogli vidjeti kako će ljudi uz pomoć krionike produžiti svoj ​​život ili preživjeti daleka putovanja kroz svemir. Znanstvenici sada tvrde kako su po prvi put uspjeli zamrznu i odmrznu mozak zeca u gotovo savršenom stanju.

Stručnjaci iz grupe 21st Century Medicine koristili su novu tehniku ​​koja je kardiovaskularni sustav u mozgu zeca ispunila kemikalijama koje omogućuju da se ohladi na -135 C.

Mozak su prvo natopili glutaraldehidom koji se inače koristi kao konzervans, a potom su u njega dodali kriozaštitnu tekućinu. Tijekom tog procesa stanične membrane, sinapse i unutarstanične strukture su ostale netaknute nakon što su uklonili kemikaliju i zagrijali mozak.

Mozak smo mogli analizirati pod elektronskim mikroskopom i vidjeli smo da su sve veze bile netaknute – rekao je Michael Ceru iz Fondacije Brain Preservation za Newsweek. Znanstvenicima koji su radili na ovom istraživanju zaklada je dodijelila nagradu od 26.735 dolara.

Neuroznanstvenik Kenneth Hayworth rekao je kako svaki neuron i sinapsa izgledaju savršeno očuvani, što je velik napredak u odnosu na uobičajene metode u kojima je kod ljudskog mozga dolazilo do dehidracije i raspada veza.

Sljedeći korak znanstvenika koji rade na ovom području bit će zamrznuti i očuvati mozak velikih sisavaca, a 21st Century Medicine je već predao mozak svinje na proučavanje.

Ovo bi istraživanje moglo imati ogroman utjecaj na budućnost krionike i izglede da ćemo nekad u budućnosti moći vratimo ljude u život. Međutim, nova tehnika omogućit će neuroznanstvenicima analizirati mozak u nikad više detalja, piše Gizmodo .
 
(B92.net/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,