Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PREOKRET: Predsjednik Turske optužio Ameriku da je ‘stvorila bazene krvi na Bliskom istoku’!

PREOKRET: Predsjednik Turske optužio Ameriku da je ‘stvorila bazene krvi na Bliskom istoku’!

erdogan-turskaTurski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je jučer Ameriku, dosadašnjeg velikog saveznika, da je suradnjom sa sirijskim Kurdima stvorila bazene krvi na Bliskom istoku

Te žestoke riječi uslijedile su samo nekoliko dana nakon što je službena Ankara oštro reagirala jer jedan izaslanik američkog predsjednika Barack Obame bio u posjeti području na sjeveru Sirije, koja je pod kontrolom pripadnika kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) i njenog vojnog ogranka Jedinice narodne zaštite (YPG).

Zaokret u politici

“Hej, Ameriko! Pošto nikada niste priznali PYD i YPG kao teroriste regiji se pretvorio u bazen krvi. Koliko puta smo vam to morali reći? Da li ste s nama ili ste s terorističkim skupinama” – pitao je turski čelnik vičući pred svojim suradnicima okupljenim u predsjedničkoj palači, što su mnogi analitičari ocijenili kao veliki zaokret u turskoj politici.

Gotovo istovremeno, premijer te zemlje Ahmet Davutoglu još jednom u nizu napao je Rusiju i istaknuo da ona zajedno sa sirijskim snagama, lojalnim predsjedniku te zemlje Bashar al-Assadu, provodi etničko čišćenje oko sjevernog sirijskog grada Alepa. Šef vlade u Ankari reagirao je na dionice snaga ruskog predsjednika Vladimira Putina koje sa saveznicima u Siriji pokušavaju od terorista Islamske države (IS) osloboditi regiju oko jednog od najvećih gradova te zemlje.

Rusima i Sirijcima u tome pomažu i kurdski borci iz tog područja, koji se probijaju do vojne baze nedaleko od Alepas namjerom da uđu iu mjesto Kfar Naja.


Jedan od ciljeva tih najnovijih napada oko Alepa je provođenje etničkog čišćenja – istaknuo je Davutoglu, čija je zemlja u višedecenijskom sukobu s Kurdima i po svaku cijenu pokušava ih spriječiti da na Bliskom istoku stvore svoju državu.

Suradnja sa ISIS-om

Ruska strana nije ostala nijema na Davutogluova izjave, pa je jučer šef ministarstva vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov još jednom optužio Tursku da surađuje s Islamskom državom i da zato ima problem s ruskim akcijama u Siriji.

Turci pregovaraju sa ISIS-om i razmatraju nove načine krijumčarenja nafte i oružja – rekao je Lavrov i dodao da postoje indicije da u tome sudjeluju najviši dužnosnici i jedne i druge strane.

Borba za Alep sumnja se da počinje odlučujuća bitka 
DAVUTOGLU NAJAVIO DA TURSKA KREĆE U OFANZIVU

Turski premijer Ahmet Davutoglu istaknuo je jučer da je njegova zemlja spremna vratiti povijesni dug braći iz Alepa i da im pomogne u trenutnim borbama koje su se zaoštrile. Davutoglu nije detaljizirao o kojim ljudima je točno riječ, ali je dao dovoljno prostora za sumnje da Ankara sprema ofanzivu na Siriju.

Takve izjave uslijedile su nakon što je Rusija prije samo nekoliko dana objavila da će Turska vjerojatno pokrenuti vojnu akciju u susjednoj državi. Vjeruje se da će glavni cilj turske vojske na sirijskom tlu biti obračun s Kurdima, koji su najjača obrambena snaga protiv ekstremista IS.

Ukoliko bi ruske i sirijske snage uspjele potisnuti teroriste i pobunjenike protiv režima u Siriji, to znatno promijenilo odnos snaga u regiji.

Zato se bitka za Alep smatra odlučujućom.
 
(kurir.rs/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,