Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Turci i Saudijci će ‘ratovati’ protiv Islamske države da bi preuzeli kontrolu nad što većim dijelom Sirije

Turci i Saudijci će ‘ratovati’ protiv Islamske države da bi preuzeli kontrolu nad što većim dijelom Sirije

saudijska-arabija-turskaAMERIČKI PLAN PREDVIĐA DA SE MOSKVA PRISILI DA SAMA DIGNE RUKE OD SVEGA

Pozivajući se na obavještajne podatke, general Igor Konašenkov je objavio da Turska priprema invaziju na sirijsku teritoriju.

Ne treba sumnjati u obavještajne podatke koje je Konašenkov dobio iz nekoliko izvora, uključujući i od obavještajaca sirijske državne vojske. Turci se marljivo pripremaju, šire transportna čvorišta u blizini granice, kao što obično biva prilikom pripreme dolaska velikog broja vozila.

Američki ministar obrane Ashton Carter leti ovih dana u Saudijsku Arabiju, gdje će se dogovarati o mogućem sudjelovanju saudijske vojske u kopnenim operacijama u Siriji. On leti da odgovoriti na saudijski prijedlog da sudjeluju u kopnenoj operaciji.

“Takve vijesti su dobrodošle”, veselo je odgovorio na saudijski prijedlog glavni američki vojnik, obraćajući se ministru obrane Saudijske Arabije Ahmedu Ashera.

Predsjednik Barack Obama je u svom posljednjem obraćanju naciji zatražio od Kongresa da odobri upotrebu vojske protiv Islamske države.

Carter je izjavio da će jedinice specijalnih snaga i vojnici američke 101-e brigade Zračno-desantnih snaga sudjelovati u kopnenoj operaciji.

Međutim, 101-u brigadu šalju, pažnja, ne u Siriju, već u Irak, gdje je ona svojevremeno bila stacionirana i samim tim ima iskustva.

Istina, državni tajnik SAD John Kerry je početkom veljače izjavio da “Washington ne razmatra mogućnost kopnene operacije protiv Islamske države”. Međutim, američki državni tajnik tradicionalno šalje golublje signale planeti, kao što i priliči ministru vanjskih poslova, dok ministar obrane i predsjednik šalju žestoke, jastrebovske signale.

Kontradiktorne izjave ne svjedoče o proturječju u američkom rukovodstvu, već je to uobičajena praksa Amerikanaca – poslati kontradiktorne signale kako bi se neprijatelj obmanuo.

Uglavnom, Saudijci su spremni poslati nekoliko tisuća boraca u Siriju.

Samo ne znam odakle će ih uzeti? Saudijska Arabija već ratuje u Jemenu, pa joj čak i za taj rat nedostaje vojnika, u Jemenu ratuju plaćenici, prema nekim podacima, Kolumbijci.

Vjerojatno će i u Siriji ratovati plaćenici. Za saudijsko zlato.

Turska? Konašenkov, kao što sam već rekao, smatra da se Turska priprema za invaziju.

Erdogan je već nekoliko puta letio u Rijad i tamo se nešto dogovarao.

“Viši odbor za pregovore” – koalicija oporbe protiv Asada, prije odlaska u Ženevu boravila je u Rijadu.

Kombiniranjem ovih podataka, dobivamo konture američkog plana.

Turska i saudijska vojska ulaze u Siriju iz Turske, dok 101-a brigada udara iz pravca Iraka.

Zajedno, ove oružane snage (plus jedinice “oporbe” iz “Vrhovnog komiteta za pregovore”) će minimalno pritisnuti vojsku ID, ali će zato maksimalno pokušati zauzmu što veću teritoriju Sirije.

Sve se ovo radi s ciljem da se nervira Rusija i spriječi Bashar al-Assada da povrati Siriju.

Da, države, i to one vrlo ozbiljne, ponašaju se kao obijesna djeca, kojima upravljaju dječji motivi zavisti, ljubomore na tuđe uspjehe, ozlojeđenost i žeđ za dokazivanjem …

Trebalo bi dodati da dvije muslimanske zemlje, obje američki saveznici – Turska i Saudijska Arabija – samim tim što su muslimanske zemlje imaju svoje posebne odnose s Islamskom državom. Kakve, možemo samo pretpostaviti.

Osobno vjerujem da Saudijska Arabija i Turska žele ograničiti, ali ipak sačuvati Islamsku državu, jer su na kraju krajeva ekstremisti ID njihova vjerska braća i istovjerci.

U Ženevu su otputovali samo da odvuku pažnju.

Da im međunarodna zajednica ne ne bi skakala za vrat. Zato su tako lako i brzo pobjegli iz Ženeve, predajući unaprijed pripremljeni ultimatum koji ne može biti ispunjen.

Zato i Britanija, Turska i Saudijska Arabija pokušavaju, kako kažu, zaplašiti Rusiju, optužujući je da svojim bombardiranjem pospješuje građanski rat i potiče da izbjeglice napuštaju Siriju.

Zapravo, oni planiraju kopnenu operaciju s ciljem da okupiraju što je moguće veći sirijski teritorij, da bi rusku vojno-zračnu bazu sa svih strana okružile teritorija koje kontrolira koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Tada će Rusi biti blokirani u Siriji, biće prikovani i opkoljeni u svojoj bazi. Neće imati gdje letjeti i nikoga neće bombardirati – okolo će biti samo vojska koalicije protiv ID na čelu sa SAD, Turci i Saudijci (i saudijski plaćenici iz Kolumbije).

U takvom slučaju, ruska uloga će se u najboljem slučaju svesti na osobnu zaštitu predsjednika Asada.

To će za Rusiju biti veliki poraz bez rata.

Nakon određenog vremena, Rusija će morati napustiti Siriju.

Gospodine, spasi nas od takvog scenarija.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,