Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BIVŠI AGENT MI6: Rusija je pobijedila, Zapad je u šoku a Sirija će biti jaka regionalna država

BIVŠI AGENT MI6: Rusija je pobijedila, Zapad je u šoku a Sirija će biti jaka regionalna država

putin-vojniciZahvaljujući ruskoj podršci, vojska Bashara Assada našla se blizu pobjede u Siriji, piše u članku za Huffington post bivši suradnik MI6 Alistair Cooke

Početkom veljače sirijska vojska je presjekla glavne kanale opskrbe militanata na sjeveru Alepa koji vode iz Turske. Nastavljajući ofanzivu, snage Bashar Assada će uskoro opkoliti teroriste u Alepu. Ako se sirijska vojska ujedini s Kurdima, skoro sve snage Nusra fronta i Islamske države naći će se u “kotlu”.

Na granici s Turskom ostati će samo jedan koridor koji kontrolira Islamska država, koji mogu prekinuti sirijski Kurdi koji se nalaze istočno od Eufrata. Iako je Ankara izjavila da im neće dopustiti da prijeđu zapadnu obalu rijeke, sami Kurdi ne isključuju ovakav razvoj situacije, piše bivši britanski obavještajac Alistair Cooke.

Moskva je dala na znanje da namjerava prekinuti sve kanale između Turske i Sirije koje kontroliraju teroristi. Ministarstvo obrane Rusije je prije neki dan izjavilo da posjeduje dokaze da je Turska izvršila invaziju na teritorij Sirije. 

Autor članka ne isključuje mogućnot da je to bilo upozorenja ruske strane Ankari. Ako Turska zaista počne vojne akcije u Siriji, NATO će je samo na riječima podržati, dok će Rusija imati očiglednu prednost u zraku, piše Cooke.

“Ako se izravno govori, situacija u Siriji, po svemu sudeći, ne razvija se prema pukotini, kako su izjavljivali mnogi zapadni političari, već u stranu očiglednog vojnog završetka”, naglasio je autor članka. 

Pregovarački stol, po njegovim riječima, nalazi se, ne u Genevi, već “na bojnim poljima u Idlibu i Alepu”.

Na kraju Sirija može postati jaka regionalna država, dok će Rusija i Iran biti pobjednici, smatra Cooke.

Zapadnim zemljama, koje su navikle na neodređene završetke vlastitih vojnih intervencija, neće biti lako to prihvatiti, zaključio je autor.
 
(webtribune.rs,Sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,