Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » PREVARANTI: Perutnina Ptuj prodaje fit i prirodnu ‘gala’ salamu sa jedva 10% mesa!

PREVARANTI: Perutnina Ptuj prodaje fit i prirodnu ‘gala’ salamu sa jedva 10% mesa!

gala-salamaDa jedemo svakojako smeće, to svi znamo,ali čak i kada jedemo prerađevine mesnih otpadaka i tu nas lažu!

Ambalaža pilećeg parizera “gala” prepuna je slogana “prirodno” i “fit”, iako se po sadržaju vidi da to nikako ne može biti istina.

Parizer “gala” slovenske “Perutnine Ptuj” (u Srbiji posluje preko kompanije “Topiko” iz Bačke Topole koju je kupila) prodaje nam se upravo pod tim sloganima, odnosno napisima ispisanim nekoliko desetina puta na ambalaži.

Ogorčeni čitatelj

Na tu činjenicu Zaštitu potrošača skrenuo je pažnju jedan čitatelj, smatrajući da je prijevara da se salama takve sadržine reklamira kao prirodna i fit (crveno na ovitku, sa bijelim slovima). I zaista, uverili smo se da je na ambalaži ispisano: fit, naravno (prirodno na slovenskom), prirodno i naturally (prirodno na engleskom).

Međutim, prema deklaraciji, “gala” ima, između ostalog, sledeći sadržaj: mehanički separirano pileće meso 57%, pileće meso prve kategorije 10%, stabilizator E 450, pojačavač arome E 621, antioksidans E 301, konzervans E 250… Takođe, tu je i napomena da je sadržaj kolagena u ukupnim proteinima najviše 10%.

prirodno-fit-galaU dopisu koji je poslao Zaštita potrošača, čitatelj koji se predstavio kao savesni potrošač konstatira: “Od 57%, sa koliko u ovom proizvodu učestvuje pileće meso, 10% je meso prve kategorije. Znači MSM učestvuje sa 47% i onda se postavlja pitanje da li je to pileće meso ili sav onaj sadržaj koji nastaje od obrade pilećeg mesa?

To je vrlo bitno razlučiti. Postavlja se glavno pitanje: da li je sve ono što se ubacuje u onu MSM smesu, a svi znamo šta je to, prirodno i fit i da li time trebamo hraniti svoju decu i sebe, verujući natpisima ‘prirodno’ i ‘fit’”.

Čemu služi kolagen

Šta se u stvari krije iza E oznaka kojima je “filovan” parizer “Perutnine Ptuj”, za Zaštitu potrošača rastumačio je dr Stevan Blagojević, tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opču kemiju:

E 450 je stabilizator fosfatnog tipa, emulgirajuća sol. Ona služi da se zbog dodavanja vode u suhomesnati proizvod ona ne odvoji od dodate masti.

Dalje, E 621 je mononatrij glutaminat, i to je najpoznatiji pojačavač okusa. Djeluje tako da pojačava i produbljuje senzornu snagu ukusa.

Antioksidans E 301 je natrij askorbat. To je sol askorbinske kiseline i ona se “brine” da proizvod ne mijenja boju i kiselost uslijed oksidacije. Konzervans E 250 je natrijum nitrit i uobičajen je za mesne prerađevine – objašnjava naš sugovornik.

S druge strane, kako kaže profesor Blagojević, kada se proizvod pravi od MSM ili na drugi način usitnjenog mesa, onda se veže kolagenom da se ta masa ne bi raspala.

“Perutnina Ptuj”: Sve je istinito

Na pitanja koja smo poslali iz “Perutnine Ptuj” je stigao odgovor, s potpisom direktora Tommy Rumpfa. Dopis prenosimo uz neznatno redakcijsko skraćenje: 

“Zahvaljujemo vam se za zanimanje kao i za sve vaše aktivnosti u vezi s edukacijom potrošača. Mi u Perutnini Ptuj Topiko opredijeljeni smo da potrošače jasno obavještavamo o svim detaljima koji su važni za njihovu dobrobit, zadovoljstvo kupnje i, naravno, njihovo zdravlje. 

Sve pileće meso se u grupi Perutnina Ptuj uzgaja na vlastitim farmama, kao i na farmama kooperanata, po strogo kontroliranom sustavu kvalitete, sigurnosti i sljedivosti. Vertikalna organizacija proizvodnje naše tvrtke podrazumijeva da su svi tehnološki procesi usuglašeni s važećim domaćim i međunarodnim propisima. u proizvodnji mesa, kao iu proizvodnji prerađevina od pilećeg mesa, Perutnina koristi provjerene recepture koje su u skladu s visokim standardima grupe, kao i svim zakonskim propisima. 

Posebnu pažnju poklanjamo informacijama koje potrošač dobiva putem naše ambalaže. u tom smislu, najodlučnije odbacujemo mogućnost da se na ambalaži naših proizvoda nalaze poruke koje nisu u skladu s istinom. Sve pileće meso koje se uzgaja na farmama Perutnine i njezinih kooperanata se uzgaja po prirodnim metodama i u prirodnom okruženju, pa sukladno tome ne vidimo ništa sporno u korištenju našeg slogana prirodno fit.

U potpunosti ispunjavamo sve standarde koji podrazumijevaju da na ambalaži proizvoda budu istaknute informacije koje su važne za potrošače. Detaljni sastav proizvoda, kao i svi ostali elementi koje pravilnici propisuju, nalaze se na našoj ambalaži. To uključuje i tehnološke klasifikacije, rokove trajanja, alergene i aditive, sve jasno navedeno i u odgovarajućoj veličini naznačeno. U tom smislu smo potpuno transparentni i standardno informativni prema potrošačima, koji imaju pravo i mogućnost da znaju što kupuju prije donošenja konačne odluke o kupnji.”
 
(informer.rs/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,