Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BUDUĆNOST AMERIKE: Olimpijski natjecatelj koji nosi hidžab prvi put u povijesti će predstavljat SAD (VIDEO)

BUDUĆNOST AMERIKE: Olimpijski natjecatelj koji nosi hidžab prvi put u povijesti će predstavljat SAD (VIDEO)

macevanje-muhammadIbtihaj Muhammad iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koja je osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u mačevanju, bit će prvi natjecatelj s hidžaba (marama) kako bi se predstavljaju ovu zemlju na Olimpijskim igrama

Afroamerikanka Ibtihaj Muhammad takmiči se u mačevanju, a iza sebe ima veoma uspješnu sezonu.

Ova informacija objavljena je na internet stranici američkog olimpijskog tima u mačevanju. Muhammad (30), koja živi u američkoj državi New Jersey, osvojila je treće mjesto u mačevanju na Svjetskom prvenstvu održanom u Ateni prošlog tjedna.

Prije nego i zabilježi poen u duelu, Ibtihaj Muhammad ući će u povijest ovog ljeta u brazilskom Rio de Janeiru kao prva američka takmičarka koja je nastupila na nekim olimpijskim igrama pod hidžabom, maramom koju na glavi nose muslimanske žene.

Prema sakupljenim poenima, trenutno je druga u američkoj reprezentaciji, a ispred je dvostruka olimpijska pobjednica Mariel Zagunis.

Njih dvije će ostati na prva dva mjesta do 11. travnja, kada će biti kompletiran američki tim u mačevanju za olimpijske igre.

Zagunis i Muhammad će se takmičiti i pojedinačno i timski, zajedno s još jednom Amerikankom.

Muhammad se pokušala kvalificirati na olimpijske igre 2012. godine u Londonu, no potrgalaa je ligament na ruci nekoliko mjeseci prije.

Rođena je u New Jerseyju, a mačevanjem se počela baviti sa 13 godina, kada je njena majka, na treningu školskog tima u ovom sportu, vidjela da su takmičarke u potpunosti pokrivene, a što je u skladu s islamom.

Muhammad je rekla da spol, rasa ili religija ne bi trebale biti uzrok čovjekova otuđenja od svog cilja.
 

 
(aljazeera.com,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,