Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » LOV NA VJEŠTICE: U Kini nestane nekoliko bankara tjedno nakon kraha kineske burze

LOV NA VJEŠTICE: U Kini nestane nekoliko bankara tjedno nakon kraha kineske burze

Bank-of-ChinaGotovo svaki tjedan u Kini nestaju utjecajni ljudi u financijskoj industriji

Nedavno je tvrtka Guotai vrijednosnih papira objavila je da je nestao Yim Fungo, šef u Hong Kongu. Nakon što je ta vijest objavljena, vrijednost dionica je drastično pala, prenosi novinska agencija Patria.

Ranije su nestala dva investicijskih bankara najveće brokerske firme u Kini, CITIC Securities.

No, najveći među nestalim moćnicima je Guo Guangchang, čelnik Fosun Internationiala. Na hongkonškoj burzi je trgovina dionicama Fosun Internationala odmah suspendirana.

Ne zna se još šta se s njim dogodilo, no činjenica da ga nitko ne može naći veoma zbunjava. Njegova firma zasad nema komentara.

Guo je svojevrsna legenda u Kini – firmu je osnovao 1992. s nekoliko studenata, a danas su narasli do multi-milijarderskog investicijskog diva koji ima imovinu i interese širom svijeta.

Nedavno su kupovali udjele u firmama širom svijeta, a njihovi se poslovni interesi protežu od osiguranja do farmaceutske industrije.

Interesantno je u cijeloj priči to što je kineska vlast ranije ove godine pokrenula istragu u brokerskim krugovima pod sumnjom da namjerno miniraju kineske burze te na tome zarađuju.

Neki zbog toga vjeruju kako bi iza svega mogla stajati vlast koja želi iskorijeniti korupciju iz ekonomije, pa tako i bankarskog sektora.

Kampanja – nazvana “ubiti pile da bi zastrašili majmuna” po kineskoj izreci – je stvarno ništa više od pokušaja da se izvrši pritisak na sudionike na tržištu djelujući na način koji je pogodan da dionice idu “gore i na desno.”
 
(zerohedge.com/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , ,