Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » U HRVATSKOJ POČINJE LEGALNA PRODAJA ULJA OD KANABISA KOJI 100% LIJEČI RAK: Cijene drastično niže nego na crnom tržištu!

U HRVATSKOJ POČINJE LEGALNA PRODAJA ULJA OD KANABISA KOJI 100% LIJEČI RAK: Cijene drastično niže nego na crnom tržištu!

kanabis-marihuana-uljeOd ožujka ove godine u hrvatskim ljekarnama bi trebala početi prodaja želatinoznih kapsula od ulja kanabisa, u dozi od po pet miligrama, ali krajnja cijena još nije definirana i zavisit će od farmaceutske mreže

Cijena će, pišu hrvatski mediji, biti neuporedivo niža od one koja se spominje prodajne na crnom tržištu na kojem se, na primjer, mjesečna doza smole ili ulja od kanabisa, prema nekim navodima, može se nabaviti ma crno po cijeni između 15.000 i 20.000 kuna (2.000- 2,500 eura).

U ljekarnama će te količine biti znatno jeftinija za desetinu te cijene.

Cijena nije formirana, još nemamo troškove prijevoza, a tu je i marža koju na proizvod stavljaju ljekarne, ali okvirno bi to moglo biti oko 1.000 do 1.500 kuna (130-195 eura) za mjesečnu dozu. Dakako, isključivo uz recept – navodi dr. Nevenka Kovač, direktorica Imunološkog zavoda.

Imunološki zavod je u procesu je finiširanja ugovora s kanadskim proizvođačem, koji je prihvatio neke predložene korekcije ugovora.

Paralelno s tim radi se na uvoznim dozvolama i ispunjenju svih uvjeta koji su strogi jer riječ je o psihoaktivnoj drogi, pa, primjerice, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) mora potvrditi sigurnost čuvanja tvari. Isprva će se uvoziti manje količine, i to samo uljnog ekstrakta u kapsulama, a ne i THC u kapima ili za inhaliranje, piše Večernji list.


Medicinska konoplja od listopada je legalna u Hrvatskoj, nakon što je stručno povjerenstvo definiralo pravila prema kojima će oboljelima biti dostupan. Vodili su se isključivo medicinskim dokazima pa će tako uljne kapsule moći dobiti samo oboljeli od multiple skleroze zbog spasticiteta, oboljeli od karcinoma za ublažavanje mučnina pri kemoterapiji i radioterapiji te za bolove, zatim oboljeli od AIDS-a za olakšanje liječenja i povećanje apetita te oboljeli od rijetke dječje bolesti Dravetov sindrom jer im može smanjiti učestalost epileptičnih napada. Iz toga je vidljivo da pripravke na bazi THC-a liječnici ne mogu propisati kao lijek za osnovnu bolest, npr. za izliječenje karcinoma, kao što vjeruju mnogi zagovornici diljem svijeta, već samo za ublažavanje nekih popratnih stanja bolesti.

Predsjednik povjerenstva, dr. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu, isticao je u više navrata da vjeruje kako će se broj dijagnoza za koje se može propisati liječenje na bazi THC-a odnosno medicinske konoplje povećavati kako za to budu znanstveno potvrđeni dokazi. No do daljnjeg, liječnici ga ne mogu prepisati za druge bolesti.
 
(vecernji.hr,tanjug/uredio:NSP)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,