Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » VJEROVALI ILI NE: Karl Marx – Naj─Źitaniji ekonomist na ameri─Źkim sveu─Źili┼ítima, ─Źitaniji je i od Biblije

VJEROVALI ILI NE: Karl Marx – Naj─Źitaniji ekonomist na ameri─Źkim sveu─Źili┼ítima, ─Źitaniji je i od Biblije

komunisticki-manifest“Komunisti─Źki manifest” je jedan od glavnih strate┼íkih dokumenata znanstvenog komunizma, a napisali su ga napisao Karl Marx i Friedrich Engels. No, zanimljivo je da je ovo djelo u┼ílo u popis knjiga koje su naj─Źitanije na vi┼íim obrazovnim institucijama u Sjedinjenim Dr┼żavama

Do tog su zaklju─Źka do┼íli stru─Źnjaci koji vode “Open Syllabus Project”, koji vode baze podataka kurikuluma sveu─Źili┼íta diljem svijeta. Do sada je popis zemalja s nastavnog plana i programa obuhva─çao SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Australiju i Novi Zeland.

“Komunisti─Źki manifest”, procjenjuje “Open Syllabus Project”, zauzeo je tre─çe mjesto u popisu koji obuhva─ça svih navedenih pet zemalja, a ─Źetvrto u Sjedinjenim Dr┼żavama.

Ovaj rad Marxa i Engelsa je prvi me─Ĺu svim ─Źitanim knjigama s kojima se se slu┼żili ameri─Źki studenti u dr┼żavama kao ┼íto su Washington, Wisconsin, New Hampshire, New Jersey i Indiana.

U Iowi i Virginiji je “Komunisti─Źki manifest” na drugom mjestu. U Massachusettsu i Minnesoti na tre─çem, a u Kaliforniji i Connecticutu na ─Źetvrtom. Na sedmom je mjestu u Illinoisu, na osmom u Georgii, dok je na 22. mjestu Tennesseeu, a nepopularan Texasu u kojem zauzima 72. Mjesto, prenosi Breitbart.

Va┼żno je napomenuti da se ne radi o tome da je Karl Marx postao najpopularniji ekonomist u Sjedinjenim Dr┼żavama i “da su svi pohrlili na studij ekonomije kako bi prou─Źavali djelo Marxa”, tvrdi utemeljitelj projekta “Open Syllabus”, nego se “Komunisti─Źki manifest” u SAD-u i drugim zemljama prou─Źava i studira u ─Źitavom nizu razli─Źitih odjela, od povijesti, do sociologije, politologije, te brojnih drugih.

Rad Marxa i Engelsa po─Źinje rije─Źima: “Bauk kru┼żi Europom – bauk komunizma. Sve sile stare Europe su u┼íle u sveti savez kako bi se oslobodili tog duha: Papa i Car, Metternich i Guizot, francuski policajci i njema─Źke policijske uhode!”, dok zavr┼íava svjetski poznatim povijesnim sloganom: “Radnici svih zemalja, ujedinite se!”


Ovo i druga njegova djela sadr┼że veliki broj ekonomskih ideja. Konkretno, ─Źak i progresivni porez koji se koristi u Sjedinjenim Dr┼żavama. Osim toga, Marx je jedan od najve─çih mislilaca ─Źovje─Źanstva, a za BBC i najve─çi mislilac pro┼ílog tisu─çlje─ça, ─Źiji je rad formirao poseban smjer u filozofiji – dijalekti─Źki i historijski materijalizam, nove teorije u ekonomiji i politici – teoriju vi┼íka vrijednosti i teoriju klasne borbe, za mnoge najpoznatiji kao ekonomist.

Njegovo monumentalno djelo “Kapital – Kritika politi─Źke ekonomije”, iako ne zauzima tako visoko mjesto na listi popisanog nastavnog plana i programa u zapadnim zemljama, ipak se aktivno prou─Źava i u─Źi u Sjedinjenim Dr┼żavama i me─Ĺu 40 knjiga koje se naj─Źe┼í─çe koriste u te─Źajevima ekonomije, ali i sociologije,

Tom Bemis, koji pi┼íe za MarketWatch, koji je tako─Ĺer primje─çuje da Biblija nije ni na popisu tekstova.

“U slu─Źaju da netko ima bilo kakve sumnje da na ameri─Źki sveu─Źili┼ítima dominiraju “bezbo┼żni komunisti”, svje┼że statistike su nam pri ruci. Vi┼íe od 25 godina nakon pada Berlinskog zida, raspada Sovjetskog Saveza i po─Źetka provo─Ĺenja tr┼żi┼íne ekonomije u Kini, “Komunisti─Źki manifest” se i dalje svrstava me─Ĺu tri naj─Źe┼í─çe zadana teksta na ameri─Źkim sveu─Źili┼ítima”, pi┼íe Tom Bemis.

Ironi─Źno, ali Marxov klasik ipak nije me─Ĺu prvim tekstovima iz podru─Źja ekonomije, nego me─Ĺu tekstovima povijesti, sociologije i politologije.

OSP Explorer mo┼że filtrirati zastupljenost u programima pojedinih djela i po institucijama. Na primjer, na Massachusetts Institute of Technology ili svjetski poznati MIT, Marxov klasik u je me─Ĺu tekstovima dodijeljene, na drugom mjestu, a ─Źetvrti na Sveu─Źili┼ítu Berkeley u Kaliforniji.
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,