Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » EUGENIKA NA DJELU: Gatesova zaklada koja sura─Ĺuje sa Monsantom ┼żeli GMO hranom nahraniti gladne Afrikance

EUGENIKA NA DJELU: Gatesova zaklada koja sura─Ĺuje sa Monsantom ┼żeli GMO hranom nahraniti gladne Afrikance

GATES-GMO-HRANAZnanstvena istra┼żivanja sigurnosti genetski modificirane hrane ─Źesto su financirana od strane giganata agrobiznisa kao ┼íto je “Monsanto”, ali “Fondacija Bill i Melinde Gates” pojavila se kao jedan od najve─çih podr┼żavaoca takozvane “franken┼ítajn hrane”, kao dio njihovih napora da promoviraju jeftinu hranu za afri─Źki narod

Rat za d┼żepove i trbuhe potro┼ía─Źa podignut je na vi┼íu razinu, s nagradom od 5,6 milijuna dolara koji je Sveu─Źili┼ítu Cornell ponudila grupa sponzorirana od strane filantropa Billa Gatesa, kako bi bio kreiran program koji ─çe “obnoviti zna─Źaj znanstvenih dokaza prilikom dono┼íenja odluka” – odnosno misija za pronala┼żenje ─Źinjenica, koja se smatra tajnim PR potezom predstavnika agrobiznisa.

Prema rije─Źima Stacy Malkan iz skupine “Amerika ima pravo znati”, Cornell Savez za znanost (KAN), koju financira zaklada Billa i Melinde Gates, promovira proizvodnju i uporabu GMO-a, za koji mnogi smatraju da uzrokuje rak. Vjeruje se da neki znanstvenici sura─Ĺuju sa agrohemijske industrijom u proizvodnji onoga za ┼íto mnogi misle da je neiskreno izvje┼ítavanje o efektima koje genetski modificirana hrana ima na ljudski organizam.

KAN, koji je po─Źeo s radom 2014. godine, predstavlja se kao neprofitna organizacija koja zagovara pristup biotehnologiji kako bi se pobijedila glad u svijetu i neuhranjenost u zemljama u razvoju. Ovu skupinu optu┼żuju za promoviranje interesa agrokemijskih giganata, uklju─Źuju─çi “Monsanto”, “Dow” i “DuPont”.

Njihova PR kampanja se selektivno bavi genetski modificiranom hranom, izbjegavaju─çi saznanja na tisu─çe znanstvenih dokumenata u kojima se obja┼ínjavaju potencijalni negativni u─Źinci GMO usjeva. Politi─Źki direktor KAN-a Mark Linas ┼żivopisno je ilustrirao kako pro-GMO propagandna ma┼íinerija funkcionira.

U ─Źlanku za “New York Times”, on je za zabranu kultiviranja genetski modificiranih usjeva u vi┼íe od polovice zemalja EU okrivio popularni stav “okretanja protiv znanosti”, nazvav┼íi te zemlje-─Źlanice “koalicijom neukih”.

PR taktika agrobiznis industrije, na koju se KAN oslanja, promovira la┼żnu ideju sigurnosti i neophodnosti genetski modificirane hrane, navodi se u novom izvje┼í─çu skupine “Prijatelji Zemlje”.


S druge strane, novinarka “Boston Globe” Laura Kranc, izvijestila je da je direktor “Monsanta” rekao profesoru Harvarda Kalestous Yumi da napi┼íe studiju u kojoj bi objasnio neophodnost da se afri─Źki narod hrani GMO hranom. “Monsanto” nije samo predlo┼żio tu temu profesoru Kalestousu Yumi.

“I┼íli su toliko daleko da su osigurali sa┼żetak onoga ┼íto bi izvje┼í─çe trebalo re─çi i predlo┼żili naslov. Tvrtka je tada povezala profesora s jednom marketin┼íkom tvrtkom kako bi promovirali studiju na internetu, kao dio strategije da se dobije naklonost ─Źitatelja i zakonodavaca”, napisala je Kranc.

Yuma je rekao da “Monsanto” nije financirao njegovo istra┼żivanje, tvrde─çi da je novac dobio od Gates fondacije, organizacije koja ve─ç dugo sura─Ĺuje s “Monsantom” u prote┼żiranju GMO projekata.

Prema analizama iz 2014, skoro 3 milijarde dolara iz Gates fondacije, namijenjenih smanjenju gladi u Africi, zapravo su oti┼íle u bogate zemlje, uglavnom sveu─Źili┼ítima i istra┼żiva─Źkim centrima.

Iz KAN-a tvrde da nisu svjesni veza izme─Ĺu PR-ova agrobiznisa i znanstvenika koji su “pridonijeli znanstvenom konsenzusu o sigurnosti GMO-a”. Timothy Wise, profesor Sveu─Źili┼íta Tufts, u ─Źlanku “Rat kriti─Źara GMO” ukazuje na nedostatak znanstvenih dokaza u GMO debati, i primje─çuje ulogu masovnih medija u la┼żnim izvje┼ítavanjem o GMO.

“Ono ┼íto vidimo je orkestrirana kampanja kojom se kriti─Źari GMO obilje┼żavaju kao antinau─Źnici, dok se pritom ne nudi ozbiljna diskusija o znanstvenim kontroverzama koje postoje”, napisao je Wise.

On je dodao da je jedan od indikatora te kampanje nov─Źana nagrada koju Zaklada Gates daje Cornell Sveu─Źili┼ítu za “depolarizaciju debate o GMO”.

“Zaklada Gates pla─ça znanstvenicima i odvjetnicima na Cornellu da bi im pomogla uvjeriti neuku publiku koja ‘mo┼żda nije dobro informirana’ – da su neuki i da im je ispran mozak. To je kao da depolarizujete oru┼żani sukob tako ┼íto jednoj strani dajete vi┼íe oru┼żja”, tvrdi Wise.

Direktorica KAN-a doktorica Sara Evanega tvrdi da njezina skupina nije povezana, niti da dobiva novac od agrokemijske industrije. “Mi ne pi┼íemo za inustriju, nismo njihovi odvjetnici niti promoviramo proizvode te industrije”, istaknula je Sara Evanega.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,