Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » EUGENIKA NA DJELU: Gatesova zaklada koja surađuje sa Monsantom želi GMO hranom nahraniti gladne Afrikance

EUGENIKA NA DJELU: Gatesova zaklada koja surađuje sa Monsantom želi GMO hranom nahraniti gladne Afrikance

GATES-GMO-HRANAZnanstvena istraživanja sigurnosti genetski modificirane hrane često su financirana od strane giganata agrobiznisa kao što je “Monsanto”, ali “Fondacija Bill i Melinde Gates” pojavila se kao jedan od najvećih podržavaoca takozvane “frankenštajn hrane”, kao dio njihovih napora da promoviraju jeftinu hranu za afrički narod

Rat za džepove i trbuhe potrošača podignut je na višu razinu, s nagradom od 5,6 milijuna dolara koji je Sveučilištu Cornell ponudila grupa sponzorirana od strane filantropa Billa Gatesa, kako bi bio kreiran program koji će “obnoviti značaj znanstvenih dokaza prilikom donošenja odluka” – odnosno misija za pronalaženje činjenica, koja se smatra tajnim PR potezom predstavnika agrobiznisa.

Prema riječima Stacy Malkan iz skupine “Amerika ima pravo znati”, Cornell Savez za znanost (KAN), koju financira zaklada Billa i Melinde Gates, promovira proizvodnju i uporabu GMO-a, za koji mnogi smatraju da uzrokuje rak. Vjeruje se da neki znanstvenici surađuju sa agrohemijske industrijom u proizvodnji onoga za što mnogi misle da je neiskreno izvještavanje o efektima koje genetski modificirana hrana ima na ljudski organizam.

KAN, koji je počeo s radom 2014. godine, predstavlja se kao neprofitna organizacija koja zagovara pristup biotehnologiji kako bi se pobijedila glad u svijetu i neuhranjenost u zemljama u razvoju. Ovu skupinu optužuju za promoviranje interesa agrokemijskih giganata, uključujući “Monsanto”, “Dow” i “DuPont”.

Njihova PR kampanja se selektivno bavi genetski modificiranom hranom, izbjegavajući saznanja na tisuće znanstvenih dokumenata u kojima se objašnjavaju potencijalni negativni učinci GMO usjeva. Politički direktor KAN-a Mark Linas živopisno je ilustrirao kako pro-GMO propagandna mašinerija funkcionira.

U članku za “New York Times”, on je za zabranu kultiviranja genetski modificiranih usjeva u više od polovice zemalja EU okrivio popularni stav “okretanja protiv znanosti”, nazvavši te zemlje-članice “koalicijom neukih”.

PR taktika agrobiznis industrije, na koju se KAN oslanja, promovira lažnu ideju sigurnosti i neophodnosti genetski modificirane hrane, navodi se u novom izvješću skupine “Prijatelji Zemlje”.

S druge strane, novinarka “Boston Globe” Laura Kranc, izvijestila je da je direktor “Monsanta” rekao profesoru Harvarda Kalestous Yumi da napiše studiju u kojoj bi objasnio neophodnost da se afrički narod hrani GMO hranom. “Monsanto” nije samo predložio tu temu profesoru Kalestousu Yumi.

“Išli su toliko daleko da su osigurali sažetak onoga što bi izvješće trebalo reći i predložili naslov. Tvrtka je tada povezala profesora s jednom marketinškom tvrtkom kako bi promovirali studiju na internetu, kao dio strategije da se dobije naklonost čitatelja i zakonodavaca”, napisala je Kranc.

Yuma je rekao da “Monsanto” nije financirao njegovo istraživanje, tvrdeći da je novac dobio od Gates fondacije, organizacije koja već dugo surađuje s “Monsantom” u protežiranju GMO projekata.

Prema analizama iz 2014, skoro 3 milijarde dolara iz Gates fondacije, namijenjenih smanjenju gladi u Africi, zapravo su otišle u bogate zemlje, uglavnom sveučilištima i istraživačkim centrima.

Iz KAN-a tvrde da nisu svjesni veza između PR-ova agrobiznisa i znanstvenika koji su “pridonijeli znanstvenom konsenzusu o sigurnosti GMO-a”. Timothy Wise, profesor Sveučilišta Tufts, u članku “Rat kritičara GMO” ukazuje na nedostatak znanstvenih dokaza u GMO debati, i primjećuje ulogu masovnih medija u lažnim izvještavanjem o GMO.

“Ono što vidimo je orkestrirana kampanja kojom se kritičari GMO obilježavaju kao antinaučnici, dok se pritom ne nudi ozbiljna diskusija o znanstvenim kontroverzama koje postoje”, napisao je Wise.

On je dodao da je jedan od indikatora te kampanje novčana nagrada koju Zaklada Gates daje Cornell Sveučilištu za “depolarizaciju debate o GMO”.

“Zaklada Gates plaća znanstvenicima i odvjetnicima na Cornellu da bi im pomogla uvjeriti neuku publiku koja ‘možda nije dobro informirana’ – da su neuki i da im je ispran mozak. To je kao da depolarizujete oružani sukob tako što jednoj strani dajete više oružja”, tvrdi Wise.

Direktorica KAN-a doktorica Sara Evanega tvrdi da njezina skupina nije povezana, niti da dobiva novac od agrokemijske industrije. “Mi ne pišemo za inustriju, nismo njihovi odvjetnici niti promoviramo proizvode te industrije”, istaknula je Sara Evanega.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,