Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Član Bilderberg grupe Carl Bildt novi premijer Ukrajine?

Član Bilderberg grupe Carl Bildt novi premijer Ukrajine?

carl-bildtBivši šef švedske diplomacije Carl Bildt mogao bi postati premijer Ukrajine, navode kijevski mediji

Carl Bildt je bio jedan od glavnih gostiju na doručku u Davosu, koji je organizirao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, podsjećaju ukrajinski mediji.

Očekuje se da će do promjena u ukrajinskoj Vladi doći početkom veljače, jer određene stranke koje čine vladajuću koaliciju nisu zadovoljne radom aktualnog premijera Arsenija Jacenjuka.

Carl Bildt je inače poznat po izrazito antiruskim stavovima kada su u pitanju Krim i Donbas.

Političar koji je tijekom 90-ih obavljao funkcije visokog predstavnika za BiH i posebnog izaslanika za vrijeme rata na Balkanu, na kraju je on ipak pristao na razmještanje snaga UN.

“Ukoliko je Rusija spremna tražiti rješenje za Donbas, ona bi trebala biti spremna podržati razmještanje međunarodne mirovne misije”.

Predsjednik Porošenka aktivno promovira ideju ovakve misije za Donbas i to bi mogao biti još jedan razlog za imenovanje švedskog diplomata za premijera Ukrajine. S druge strane, vjeruje se da bi Bildt mogao pomoći Ukrajini u pregovorima s međunarodnim zajmodavcima i provođenju reformi.

Ukrajinski politički analitičar Vitalij Bala kaže da bi takva odluka bila pogrešna, jer bi na taj način ukrajinska politička elita neizravno priznala da je potpuno nesposobna.

“To bi bio snažan adut za opoziciju”, ističe Bala.

Bivši narodni poslanik i potpredsjednik ukrajinske Partije rada Aleksandar Golub rekao je za Sputnjik da je ukrajinskom društvu svejedno tko će biti novi premijer, jer “smo već navikli da Ukrajinom upravljaju izvana”.

“Naši ministri su stranci (recimo, ministrica financija Natalija Jaresko je građanka SAD), kao i guverneri određenih oblasti (guverner odeske oblasti Mihail Sakašvili je do prosinca 2015. godine bio državljanin Gruzije). Očigledno da ovi ljudi neće snositi nikakvu odgovornost za pljačku zemlje i zato mogu raditi što god žele”, kaže Golub.

Golub smatra da Bildt “ima samopoštovanje” i shvaća je da bez promjene tečaja i bez smjene državnog vrha nemoguće promijeniti situaciju u Ukrajini.

Carl Bildt je bio sudionik Bilderberg konferencije 2006., 2008., 2009., 2013. godine. Premijer Švedske je bio 1991–1994, ministar vanjskij poslova 2006.–2014.
 

 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , ,