Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ŠOKANTNO: Centar za džihadiste u okolici Ljubljane! Uče kako hladnokrvno ubijati’

ŠOKANTNO: Centar za džihadiste u okolici Ljubljane! Uče kako hladnokrvno ubijati’

islamistli-ljubljanaPrema informacijama obavještajaca, terorističke ćelije i kampovi ne nalaze se samo u Siriji, već i u Europskoj uniji i na Balkanu, piše austrijski list Die Presse

On navodi da je na tom popisu i Slovenija, a da je jedan od centara džihadista u okolici Ljubljane.

List dodaje i da Međunarodna istražitelji drže na oku Bosnu u Hercegovinu, Gornju Maoču, naselje koje kontroliraju vehabije, prenosi zagrebački Jutarnji list.

U tekstu se iznosi da je u Sloveniju, od kada su otvorene granice, ušlo više pripadnika Islamske države, a da su konvoji automobila odlazili na destinacije u šumama u okolici Ljubljane.

Tamo su regrutirani, radikalizirani i trenirani pucati iz oružja, salafisti iz Njemačke, Luksemburga, Slovenije i Austrije, navodi Jutarnji list pozivajući se na Prese.

Iza svega, kako se navodi, navodno stoje salafisti iz predgrađa Ljubljane, koji su već u Irak i Siriju slali borce, iznosi se u članku.

Prema pisanju austrijskog dnevnika, program ISIS-a za treniranje boraca je vrlo profesionalan, a među radikalnim islamistima kruži priručnik o gerilskom ratu ispisan na 70 stranica.

“Pritom, novake uče kako ubiti hladnokrvno i bez emocija”, dodaje list.

Iz slovenske policije izvijestili su da nemaju nemaju nikakvih informacija o postojanju centara za trening džihadista u šumama oko Ljubljane, dodaje se u tekstu.

U izvješću koje je Wainwright predstavio upozorava se na promjenu operativnog modela IS-a, koji ‘kad god poželi može posvuda u svijetu izvesti niz složenih i dobro koordiniranih napada’ zahvaljujući lokalnim borcima koji dobro poznaju teren.

Čini se da zapovjednici ISIS-a imaju taktičku slobodu kada biraju svoje mete, kako bi se prilagodili specifičnim lokalnim okolnostima, što snagama reda još više otežava da u ranoj fazi otkriju te planove i identificiraju upletene osobe – kaže se u izvješću.

Europski centar za borbu protiv terorizma, baziran u sjedištu Europola u Den Haagu, ima zasad četrdesetak analitičara, no, ističe Wainwright, sredstva mu u mjesecima koji dolaze moraju biti povećana jer su države članice obećale da će poboljšati razmjenu obavještajnih informacija nakon napada u Parizu.

Koncentrirat će se posebno na zajednicu 5000 europskih građana koji su se radikalizirali sudjelujući u sukobu u Siriji i Iraku, odakle ih se velik broj vratio i velik su sigurnosni rizik – rekao je Wainwright.

Ipak, napadi u Parizu pokazali su kako je postojeća suradnja između agencija manjkava. Ali ne samo pred borcima ISIS-a već i pred starim znancima: al-Qaidom koja je pod pritiskom da se opet dokaže u međusobnom natjecanju terorista.
 
(jutarnji.hr,sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,