Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ┼áOKANTNO: Centar za d┼żihadiste u okolici Ljubljane! U─Źe kako hladnokrvno ubijati’

┼áOKANTNO: Centar za d┼żihadiste u okolici Ljubljane! U─Źe kako hladnokrvno ubijati’

islamistli-ljubljanaPrema informacijama obavje┼ítajaca, teroristi─Źke ─çelije i kampovi ne nalaze se samo u Siriji, ve─ç i u Europskoj uniji i na Balkanu, pi┼íe austrijski list Die Presse

On navodi da je na tom popisu i Slovenija, a da je jedan od centara d┼żihadista u okolici Ljubljane.

List dodaje i da Me─Ĺunarodna istra┼żitelji dr┼że na oku Bosnu u Hercegovinu, Gornju Mao─Źu, naselje koje kontroliraju vehabije, prenosi zagreba─Źki Jutarnji list.

U tekstu se iznosi da je u Sloveniju, od kada su otvorene granice, u┼ílo vi┼íe pripadnika Islamske dr┼żave, a da su konvoji automobila odlazili na destinacije u ┼íumama u okolici Ljubljane.

Tamo su regrutirani, radikalizirani i trenirani pucati iz oru┼żja, salafisti iz Njema─Źke, Luksemburga, Slovenije i Austrije, navodi Jutarnji list pozivaju─çi se na Prese.

Iza svega, kako se navodi, navodno stoje salafisti iz predgra─Ĺa Ljubljane, koji su ve─ç u Irak i Siriju slali borce, iznosi se u ─Źlanku.

Prema pisanju austrijskog dnevnika, program ISIS-a za treniranje boraca je vrlo profesionalan, a me─Ĺu radikalnim islamistima kru┼żi priru─Źnik o gerilskom ratu ispisan na 70 stranica.

“Pritom, novake u─Źe kako ubiti hladnokrvno i bez emocija”, dodaje list.

Iz slovenske policije izvijestili su da nemaju nemaju nikakvih informacija o postojanju centara za trening d┼żihadista u ┼íumama oko Ljubljane, dodaje se u tekstu.

U izvje┼í─çu koje je Wainwright predstavio upozorava se na promjenu operativnog modela IS-a, koji ‘kad god po┼żeli mo┼że posvuda u svijetu izvesti niz slo┼żenih i dobro koordiniranih napada’ zahvaljuju─çi lokalnim borcima koji dobro poznaju teren.

─îini se da zapovjednici ISIS-a imaju takti─Źku slobodu kada biraju svoje mete, kako bi se prilagodili specifi─Źnim lokalnim okolnostima, ┼íto snagama reda jo┼í vi┼íe ote┼żava da u ranoj fazi otkriju te planove i identificiraju upletene osobe – ka┼że se u izvje┼í─çu.

Europski centar za borbu protiv terorizma, baziran u sjedi┼ítu Europola u Den Haagu, ima zasad ─Źetrdesetak analiti─Źara, no, isti─Źe Wainwright, sredstva mu u mjesecima koji dolaze moraju biti pove─çana jer su dr┼żave ─Źlanice obe─çale da ─çe pobolj┼íati razmjenu obavje┼ítajnih informacija nakon napada u Parizu.

Koncentrirat ─çe se posebno na zajednicu 5000 europskih gra─Ĺana koji su se radikalizirali sudjeluju─çi u sukobu u Siriji i Iraku, odakle ih se velik broj vratio i velik su sigurnosni rizik – rekao je Wainwright.

Ipak, napadi u Parizu pokazali su kako je postoje─ça suradnja izme─Ĺu agencija manjkava. Ali ne samo pred borcima ISIS-a ve─ç i pred starim znancima: al-Qaidom koja je pod pritiskom da se opet doka┼że u me─Ĺusobnom natjecanju terorista.
 
(jutarnji.hr,sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,