Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Najezda imigranata ubrzava stvaranje Europskih nacija oslobo─Ĺenih ameri─Źkog tutorstva

Najezda imigranata ubrzava stvaranje Europskih nacija oslobo─Ĺenih ameri─Źkog tutorstva

migranti-sjedeEUROPSKE ZEMLJE PONOVO SU PO─îELE JESTI ZABRANJENO VO─ćE NACIONALNOG SUVERENITETA

Odustajanje od Schengenske zone udar je na samu ideju ujedinjene Europe i na slobodan zajedni─Źki prostor za trgovinu pojedinaca koji ne doti─Źe samo obi─Źne gra─Ĺane.

O krizi povjerenja u jedinstveni Stari svijet sad ve─ç govori i ┼íef Europske komisije Jean-Claude Juncker, ─Źlan Bildeberg grupe.

Prema njegovim rije─Źima, na duga─Źak popis nerije┼íenih problema EU dodaju se novi: beskona─Źan priljev izbjeglica koji ─çe dovesti do trajnog obnavljanja grani─Źne kontrole, a to ─çe, po njegovom mi┼íljenju, zna─Źiti raspad Schengenske zone. Sa njenim nestankom, euro ne─çe imati nikakvog smisla, uvjeren je ┼íef povjerenstva.

Posljednjih dana Austrija i Njema─Źka su svoje granice stavile pod strogu kontrolu. Zemlje Europske unije na jugo-istoku nastavljaju podi┼żu ograde u nadi da ─çe zaustaviti izbjeglice. Sjeverne dr┼żave Starog svijeta uvode strogi re┼żim provjere dokumenata.

Rezultat: svaka zemlja djeluje u okviru svojih internih pravila, zaboravljaju─çi na Schengenske sporazume.

Što će se dogoditi s eurom, da li je u pravu Jean-Claude Juncker kada tvrdi da će odustajanjem od Schengenskog sporazuma i sama eurozona otići u zaborav?

Izme─Ĺu stabilne Schengenske zone – kao sporazuma o granicama i nekim op─çim pravilima – i projekta Europske unije kao cjeline, u kojoj vrijedi jedinstvena valuta, postoji izravna ovisnost.

Europska unija u svom sada┼ínjem obliku je prije svega – zona slobodne trgovine, bezcarinskog prometa proizvoda i jedinstveni sustav slobodnog kretanja roba. ─îitava ekonomija EU je utemeljena na principu odsustva bilo kakvih granica, barijera i carina izme─Ĺu ─Źlanica Europske unije.

Eurozona je prije svega instrument za vo─Ĺenje biznisa, to je op─çi ekonomski model, op─çeekonomska realnost u kojoj funkcioniraju proizvo─Ĺa─Źi i druga poduze─ça. Netko mo┼że pretpostaviti da su to razli─Źite kategorije i da nisu u izravnoj vezi.

U slu─Źaju EU, sada se radi o udaru na slobodno kretanje – o udaru na samu ideju. Europa ─çe tehni─Źki jo┼í neko vrijeme postojati i sa unutarnjim granicama, ─Źak i ako se odustane od Schengenske zone, ali sam duh ujedinjene Europe biti ─çe potkopan, ┼íto ─çe dovesti do ponovnog razmatranja tog projekta.

Dopustiv┼íi postojanje razli─Źitih pravila u jednom podru─Źju, ku┼íanjem poluzaboravljenih plodova nacionalnog suvereniteta, Europa ─çe biti na putu uvo─Ĺenja razli─Źitih pravila i u drugim podru─Źjima, koja se ne ti─Źu ÔÇőÔÇősamo slobodnog kretanja.

Jean-Claude Juncker je samo skrenuo pa┼żnju javnosti na ovaj problem, opisav┼íi situaciju, u kojoj je ve─çina zemalja EU jednostavno prisiljena na neki na─Źin reagirati na priljev migranata i da se nekako obrani.

Juncker je naglas rekao ono ┼íto danas postoji u glavama kako lidera pojedinih dr┼żava, tako iu glavama predstavnika europskih elita i europskih du┼żnosnika, koji su primorani da rje┼íavaju kaskade nadolaze─çih problema, ali koji su se do sada pla┼íili po─Źeti pri─Źati o zatvaranju svojih granica . Do ovog trenutka, diskusija o uvo─Ĺenja bilo kakvih ograni─Źenja i postavljanju barijera na zvani─Źnom razini u Europi, bila je tabu tema. Za europske du┼żnosnike, ova tema je bila povod za ti┼íinu.


Kada Juncker govori o tome otvoreno, on, u principu, detabuizira ovu temu i daje mogu─çnost da se sada ve─ç ozbiljno, na razini vlada nacionalnih dr┼żava, razgovara o konkretnim metodama realizacije ovog procesa.

To, ┼íto je Jean-Claude Juncker najavio kao stvarnost, svakodnevicu, u stvari je ve─ç na snazi ÔÇőÔÇőu europskim dr┼żavama. Fakti─Źki, on je dao signal za po─Źetak procesa, koji je bio neizbje┼żan. Samo je bilo pitanje vremena kada ─çe po─Źeti zatvaranje unutarnjih granica.

Prakti─Źno, proces samoizolacije od strane pojedinih dr┼żava je i onako ve─ç po─Źeo, ali do slu┼żbene IZAJAVA ┼íefa Europske komisije on se isklju─Źivo karakterizirao kao pojedina─Źni ispad nekih europskih otpadnika predvo─Ĺenih premijerom Ma─Ĺarske Viktorom Orbanom. Na pojedina─Źne koraka osmelila se ─Źak i siroma┼ína Gr─Źka.

Ali, sada je sve objavljeno na najvi┼íoj europskoj razini, tako da je pitanje zatvaranja granica i raspada Schengenske zone, za kojim ─çe neminovno po─çi i jedinstvena europska valuta – sada samo pitanje vremena.

Ipak sve ovisi o tome kako se tuma─Źi ovaj proces – kao korak unatrag, ako uzmemo u obzir odustajanje od zajedni─Źkih pravila unutar EU, koja su bila glavna postignu─ça Europske unije, ili se ovaj trend mo┼że promatrati kao pozitivna perspektiva? Sve ovisi o tome koji se projekt ujedinjenja Europa uzima za osnovu.

Dosad je u Europi realiziran tzv. mondijalisti─Źki (od francuskog mondialiste) projekt stvaranja ujedinjene Europe. Europe kao “pretapaju─çeg kotla”, upisanog u kontekst utopijskog “ujedinjenog svijeta”, izgra─Ĺenog po unificiranim obrascima globalnog Zapada i kontroliranog od strane jedinstvene vlade. To je ameri─Źki scenarij, koji je proguran od strane Sjedinjenih Dr┼żava kao alternativa drugom projektu ujedinjenja Europe – “Europe naroda”.

“Europa naroda” naprotiv, predvi─Ĺa o─Źuvanje kolektivnih identiteta (unato─Ź atomizaciji i raspadu mondijalisti─Źkog projekta), gdje upravo narodi, ─Źija je posljednja faza erozije nacionalna dr┼żava, a ne atomizirani pojedinci postaju osnovni socijalni subjekti ujedinjene Europe. To je potpuno druga─Źiji princip, i prvi idealisti, teoreti─Źari Europske unije, predlagali su upravo projekt “Europe naroda” kao osnovni, ali na kraju je on odba─Źen zarad projekt Europe kao “pretapaju─çeg kotla”, koji je realiziran po ameri─Źkom modelu.

Danas, pred na┼íim o─Źima, upravo ameri─Źki projekt bezli─Źne Europe do┼żivljava poraz. Ali, ovo je prilika da se Europa preformatira kao Europa naroda. Dakle, s jedne strane, procesi raspada Schengena su – regresija, ako procjenjujemo situaciju iz perspektive kratkoro─Źnih interesa, jer on udara na trenutnu trgovinsko-gospodarsku situaciju i na trenutnu administrativnu strukturu.

Ali, isti taj proces utire put za budu─çnost, za novi razvoj Europe naroda bez patrona┼że i krutog prisilnog tutorstva Washingtona. Ovakva nova Europa se pred nama stvara u pozadini kolapsa Schengenske zone, a za njom i eurozone, ukazuju─çi na po─Źetak prestrukturiranja i ponovnog oblikovanja Unije, oslobo─Ĺene od ameri─Źke prisile.

Ujedinjena Europa je mrtva, ┼żivjela ujedinjena Europa!
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,