Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOVE ŽRTVE U ŠVEDSKOJ: Izbjeglica ubio 22-godišnju radnicu centra za azilante

NOVE ŽRTVE U ŠVEDSKOJ: Izbjeglica ubio 22-godišnju radnicu centra za azilante

AlexandraMezher-svedskaMladi azilant nožem je danas ubio radnicu u centru za izbjeglice u Švedskoj, gdje policija traži veća sredstva i brojnije ljudstvo da bi suzbila nasilje povezano s migrantskom krizom

Žrtva, 22-godišnja Alexandra Mezher, je hitno odbačena u obližnju bolnicu nakon što je izboden više puta, ali bilo je prekasno.

Bratić gospođice Mezher ju je opisao kao “anđeo”, rekli su švedski mediji: “To je tako strašno. Ona je bila osoba koja je željela činiti dobro, tko želi biti dobar danas?”

“A onda ju je ubio, kada je radila svoj posao. Mi smo plakali puno. Bila je tako draga osoba, topla i sretna.”

Bratić pokojne je dodao: “To je greška švedskih političara da je ona sada mrtva.”

Glasnogovornik policije Tomas Fuksborg izjavio je da je napadač mladić koji je bio smješten u centru za mlade azilante bez roditelja, dobi između 14 i 17 godina, u mjestu Molndal, kod Göteborga.

Fuksborg nije želio iznijeti detalje o starosti i nacionalnosti osumnjičenog, ali je precizirao da je on uhićen zbog ubojstva, prenosi AFP.

Švedska novinska agencija TT javila je da se radi o 15-godišnjaku.

Žrtva je 22-godišnja djevojka, a motivi zločina još nisu jasni.

“Ovakve stvari postaju sve češće. Imamo posla sa sve više ovakvih incidenata od kako je iz inozemstva stiglo toliko mnogo izbjeglica”, rekao je Fuksborg.


Napad se dogodio u vrijeme kada švedski povjerenik za policiju Dan Eliasen tražio da se za 4.100 poveća broj policajaca i pomoćnog osoblja kako bi se pomoglo u borbi protiv terorizma, deportacije migranata i održavanje centara za azilante.

“Prinuđeni smo odgovoriti na mnoga remećenja reda u centrima za prijam azilanata. U nekim mjestima, za to su potrebni značajni policijski resursi. To nije bio slučaj prije šest mjeseci i to znači da nećemo biti u mogućnosti učinkovito djelovati u drugim područjima”, rekao je Elijason za TT.

Prema podacima švedske agencije za migracije, broj prijetnji i nasilnih incidenata u centrima za azilante se od prošle godine više nego udvostručio u odnosu na 2014.

Dok je 2014. bilo 148 incidenata, u 2015. je njihov broj skočio na 322.

Također je porastao broj podmetanja požara u tim centrima, a prošle godine dvadesetak objekata oštećeno ili izgorjelo do temelja.

Šef policijskog sindikata Lena Nic izjavila je da mnogi problemi s kojima se Švedska sada suočava potvrđuju da švedska policija već dulje vrijeme dobiva manje sredstava i ima manje ljudi nego što je potrebno.

Švedska, zemlja od 9,8 milijuna stanovnika, prihvatila je više od 160.000 azilanata u 2015. godini, što je u odnosu na broj stanovnika najviše u Europskoj uniji.

Naravno, to je odobrila švedska vlada…
 
(sputniknews.com,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,