Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOVE ┼ŻRTVE U ┼áVEDSKOJ: Izbjeglica ubio 22-godi┼ínju radnicu centra za azilante

NOVE ┼ŻRTVE U ┼áVEDSKOJ: Izbjeglica ubio 22-godi┼ínju radnicu centra za azilante

AlexandraMezher-svedskaMladi azilant no┼żem je danas ubio radnicu u centru za izbjeglice u ┼ávedskoj, gdje policija tra┼żi ve─ça sredstva i brojnije ljudstvo da bi suzbila nasilje povezano s migrantskom krizom

┼Żrtva, 22-godi┼ínja Alexandra Mezher, je hitno odba─Źena u obli┼żnju bolnicu nakon ┼íto je izboden vi┼íe puta, ali bilo je prekasno.

Brati─ç gospo─Ĺice Mezher ju je opisao kao “an─Ĺeo”, rekli su ┼ívedski mediji: “To je tako stra┼íno. Ona je bila osoba koja je ┼żeljela ─Źiniti dobro, tko ┼żeli biti dobar danas?”

“A onda ju je ubio, kada je radila svoj posao. Mi smo plakali puno. Bila je tako draga osoba, topla i sretna.”

Brati─ç pokojne je dodao: “To je gre┼íka ┼ívedskih politi─Źara da je ona sada mrtva.”

Glasnogovornik policije Tomas Fuksborg izjavio je da je napada─Ź mladi─ç koji je bio smje┼íten u centru za mlade azilante bez roditelja, dobi izme─Ĺu 14 i 17 godina, u mjestu Molndal, kod G├Âteborga.

Fuksborg nije ┼żelio iznijeti detalje o starosti i nacionalnosti osumnji─Źenog, ali je precizirao da je on uhi─çen zbog ubojstva, prenosi AFP.

Švedska novinska agencija TT javila je da se radi o 15-godišnjaku.

┼Żrtva je 22-godi┼ínja djevojka, a motivi zlo─Źina jo┼í nisu jasni.

“Ovakve stvari postaju sve ─Źe┼í─çe. Imamo posla sa sve vi┼íe ovakvih incidenata od kako je iz inozemstva stiglo toliko mnogo izbjeglica”, rekao je Fuksborg.


Napad se dogodio u vrijeme kada ┼ívedski povjerenik za policiju Dan Eliasen tra┼żio da se za 4.100 pove─ça broj policajaca i pomo─çnog osoblja kako bi se pomoglo u borbi protiv terorizma, deportacije migranata i odr┼żavanje centara za azilante.

“Prinu─Ĺeni smo odgovoriti na mnoga reme─çenja reda u centrima za prijam azilanata. U nekim mjestima, za to su potrebni zna─Źajni policijski resursi. To nije bio slu─Źaj prije ┼íest mjeseci i to zna─Źi da ne─çemo biti u mogu─çnosti u─Źinkovito djelovati u drugim podru─Źjima”, rekao je Elijason za TT.

Prema podacima ┼ívedske agencije za migracije, broj prijetnji i nasilnih incidenata u centrima za azilante se od pro┼íle godine vi┼íe nego udvostru─Źio u odnosu na 2014.

Dok je 2014. bilo 148 incidenata, u 2015. je njihov broj sko─Źio na 322.

Tako─Ĺer je porastao broj podmetanja po┼żara u tim centrima, a pro┼íle godine dvadesetak objekata o┼íte─çeno ili izgorjelo do temelja.

┼áef policijskog sindikata Lena Nic izjavila je da mnogi problemi s kojima se ┼ávedska sada suo─Źava potvr─Ĺuju da ┼ívedska policija ve─ç dulje vrijeme dobiva manje sredstava i ima manje ljudi nego ┼íto je potrebno.

Švedska, zemlja od 9,8 milijuna stanovnika, prihvatila je više od 160.000 azilanata u 2015. godini, što je u odnosu na broj stanovnika najviše u Europskoj uniji.

Naravno, to je odobrila ┼ívedska vlada…
 
(sputniknews.com,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,