Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » STEPHEN HAWKING UPOZORAVA ČOVJEČANSTVO: NAPUSTITE ZEMLJU PRIJE NEGO JU VLADAJUĆA KLASA UNISTI

STEPHEN HAWKING UPOZORAVA ČOVJEČANSTVO: NAPUSTITE ZEMLJU PRIJE NEGO JU VLADAJUĆA KLASA UNISTI

stephen-hawking-buducnostHawking je dao brojna upozorenja usmjerena izravno nesavjesnoj vladajućoj eliti

Poznati znanstvenik Stephen Hawking upozorio je kako je čovječanstvo u opasnosti da uništi samo sebe unutar slijedećih 100 godina dok ubrzano napreduje u područjima znanosti i tehnologije.

Dok je napredak sam po sebi dobar, on istovremeno stvara “nove načine na koje stvari mogu krenuti po zlu”. Naveo je nuklearni rat, globalno zatopljenje i genetski preuređene viruse kao moguće uzročnike naše propasti koje smo sami stvorili.

Ovo nije prvi put da Hawking upozorava kako se lako možemo suočiti s kataklizmom koju smo sami stvorili. Tako je već godine 2014. izjavio je kako bi umjetna inteligencija mogla “dovesti do kraja ljudske vrste”.

Hawking je naglasio kako je on nakon svega ipak optimist, te da vjeruje kako možemo nadvladati probleme s kojima bi se čovječanstvo moglo suočiti. Ali ako se najgore ipak dogodi, jedan od načina na koji bi mogli osigurati preživljavanje ljudske vrste bio bi koloniziranje drugih planeta, poput Marsa.

Tako što ipak najvjerojatnije neće biti stvarnost sve do barem slijedećeg stoljeća. Navodeći kako je globalna katastrofa “gotovo sigurna” u sljedećih tisuću ili deset tisuća godina, Hawking stoga tvrdi kako će slijedećih 100 godina biti najopasnije, jer ćemo postajati tehnološki sve napredniji ali bez sigurnog utočišta na nekom drugom planetu.

“Iako su šanse da se našem planetu dogodi neka velika katastrofa dosta male ako se promatra svaku godinu pojedinačno, s vremenom se vjerojatnost povećava, i postaje gotovo pa sigurna stvar za tisuću do deset tisuća godina. Ali nećemo biti u stanju uspostaviti samodovoljne kolonije u svemiru barem još slijedećih 100 godina, pa taj period moramo biti jako pažljivi”, objašnjava Hawking.

Unatoč tome, poznati znanstvenik tvrdi kako je ovo za znanstvenike “sjajno doba za živjeti”, posebno za teoretske fizičare poput njega samoga, s bezbrojnim novim otkrićima koja samo čekaju da se dogode.

Hawkingova najnovija teorija o crnim rupama je da iste sadrže ‘dlačice’ na svom obzoru događaja, granici nakon koje ništa, pa niti svjetlost ne može pobjeći gravitaciji rupe. Te dlačice mogle bi sadržavati informacije o crnoj rupi, i pomoći riješiti paradoks ‘gubitka informacija’.
 
(net.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,