Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » BUDUĆNOST: Dolazi lavina stečajeva po svijetu, dolar će biti deficitaran i jako skup

BUDUĆNOST: Dolazi lavina stečajeva po svijetu, dolar će biti deficitaran i jako skup

dolar-vrijeme-valutaAMERIČKA I MNOGE DRUGE EKONOMIJE MORAT ĆE PROĆI I KROZ POŽAR DEFLACIJE

Slabljenje rublje je posljedica širih događaja koji se događaju u svjetskom financijskom sustavu.

Oluja počinje, previranja koja su do sada bila skrivena od očiju šire publike iza papirnatih paravana bankarskih izvještaja počinju izbijati na površinu.

Jučer se obistinila treća točka prosinačkog predviđanja: indeks S & P nije se jednostavno spustio ispod minimuma iz kolovoza, već čak niže i od minimuma iz jeseni 2014. godine, kada je u svjetlu širenja Ebole groznica počela zahvatati još i financijska tržišta.

S&P se zatvorio na razini 1.859 bodova – posljednji put indeks je bio toliko nisko u travnju 2014-te. Štoviše, tijekom trgovanja indeks je padao još niže: da je burza prestala sa radom sredinom dana, bilo bi probijeno i travanjsko dno.

Nećemo trošiti vaše vrijeme na nabrajanje svježih naslovnih stranica zapadanih medija, radoznali će ih lako naći i pročitati sami. Samo ukratko: svi predviđaju daljnji pad i “medvjeđe tržište”, i to ne samo u SAD, već i u cijelom svijetu, počevši od Europe.

Za svaki slučaj, podsjećamo glavno predviđanje:

1. Američke Federalne rezerve će povećavati stopu (dogodilo se, 16. prosinca Federalne rezerve su povećale stopu).

2. Na burzama počinju panika i previranje (tako je i bilo).

3. Burze padaju niže od minimuma iz kolovoza (prije neki dan su burze probile dno).

4. Federalne rezerve prebacuju u rikverc i vraćaju stopu natrag (čekamo).

Sada, kada je svima postalo jasno da američko gospodarstvo nije bilo spremno za povećanje referentne stope, Federalne rezerve nemaju neki izbor. Ili da ostave sve onako kako jeste – i da osude gospodarstvo na deflacijsko stezanje – ili uključe NIRP (Negative Interest Rate Policy), kako bi dolarskom financijskom sustavu dali još nekoliko mjeseci života.

Naravno, za sada o negativnim stopama tek počinje stidljivo da se priča naglas, jer su Federalne rezerve sasvim nedavno tvrdile da će u 2016. godini referentna stopa samo rasti … međutim, analitičari daju toliko mračna predviđanja budućnosti, da će činovnicima iz Federalnih rezervi biti veoma teško preuzeti odgovornost za deflacijski kolaps.

Za ilustraciju, pozvat ću se na kanadskog ekonomistu William Whitea, koji je poznat po tome što je uspio predvidjeti krizu iz 2008. godine. Mister White smatra da se planeta u posljednjih osam godina tako zaglibila u dugovima, da poslije pucanja kreditnih mjehura nikome neće biti do smijeha.

A kako se razvijaju dužničke krize te vrste?

Tvrtke koje se nakupe nenaplativih dugova počinju bankrotirati. Organizacije povezane s takvim tvrtkama također počinju trpiti gubitke: netko ne dobiva već plaćenu robu, neko ne dobiva novac za isporučeni materijal, nekome ne vraćaju novac koji je posudio.

Jedan veliki bankrot povlači za sobom cijeli lanac drugih – isto kao kad jedna domina počne rušiti susjednu. Uskoro se ispostavi da je svima potreban novac da bi vratili kredite, i svi su spremni jeftino dati svoju robu, samo da bi dobili malo keša odmah.

Počinje deflacija: cijene padaju, pošto nitko nema novac da bi kupovao bilo što čak ni po niskim deflacijskim cijenama. Naglo raste potražnja za valutom u kojoj su nominirani dugovi, to jest, u našem slučaju, za dolarima.

Tijekom posljednje godine, prilično se odmaklo u podvodnom dijelu deflacijske spirale, jeftina nafta i skupi dolar su jasni pokazatelji početka pada. Međutim, sve je to za sada cvijeće, pravo veselje će početi tek nakon što se svjetski burzovni indeksi stropoštaju i planetu zapljusne val velikih stečajeva, kao što je bilo 2008. godine.

Da li će Rusija imati dovoljno čvrstine proći kroz tu oluju s razumnim gubicima?

Mislim da hoće. Kao prvo, pretpostavljam da će Federalne rezerve SAD pokušati izbjeći deflacijski pad pomoću uključivanja NIRP, politike negativnih kamatnih stopa.

NIRP će dati i Rusiji još nekoliko mjeseci da se pripremi za neizbježno, tijekom tog razdoblja ćemo uživati ​​u jačoj rublji i skupljoj nafti. Na izlasku iz NIRP ćemo, vjerojatno, vidjeti dolarsku hiperinflaciju, koju će svjetska trgovina preživjeti relativno lako.

Međutim, čak i ako Federalne rezerve budu sjedile skrštenih ruku i šutke promatrale buktanje plamena deflacijskog požara, položaj Rusije će još uvijek biti prilično stabilan.

Imamo značajne rezerve, naša ovisnost o uvozu se ozbiljno smanjila u posljednjih 15 godina – imamo sve resurse pričekati da prođe tih nekoliko mjeseci tijekom kojih će dolar biti deficitarna i izuzetno skupa valuta.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , ,