Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Nakon otkrića dvije nove čestice znanstvenici priznali: Sve što znamo o fizici JE LAŽ! (VIDEO)

Nakon otkrića dvije nove čestice znanstvenici priznali: Sve što znamo o fizici JE LAŽ! (VIDEO)

cern-strojNakon što su pronašli dvije nove subatomske čestice barioni, znanstvenici iz CERN-a su rekli da bi sve što znaju o fizici moglo biti pogrešno

“U narednih par godina ćemo konačno moći u potpunosti razumjeti prirodu ili ćemo se po prvi put suočiti s pitanjima na koja nikako nećemo moći nađemo odgovor”, rekao je Harry Cliff, fizičar iz CERN-a, prenosti businessinsider.com.

Cliff navodi da bi najveće poteškoće u tom razumijevanju mogli biti zakoni fizike.

Cliff kaže da postoje dva najopasnija broja u univerzumu koja predstavljaju srž materije, građe i života diljem svemira.

“Kada bi ova dva broja bila imalo drugačija, svemir bi bio prazno, beživotno mjesto”, smatra Cliff.

1. Opasni broj: Snaga Higsovog polja

Prvi opasni broj je vrijednost koja određuje snagu takozvanog Higsovog polja, nevidljivog energetskog polja koje se razlikuje od ostalih magnetskih polja u svemiru.

Dok se čestice kreću kroz Higgsovo polje, one dobivaju masu i postaju protoni, neutroni ili elektroni koji sačinjavaju atome i sve što se nalazi oko nas.

Bez tog polja mi ne bismo postojali.

Postojanje Higsovog polja je neizravno dokazano preko postojanja elementarne čestice koja je nazvana Higgsov bozon. U teoriji, nemoguće je da postoji Higgsov bozon, a da nema Higgsovog polja.

Međutim, postoji nešto vrlo misteriozno o takozvanom Higgsovom polju.

Prema Einsteinovoj teoriji relativnosti i kvantne mehanike, Higgsovo polje može se nalaziti u dva stanja.

U prvom bi ono bilo isključeno i imalo vrijednost nula, što znači da ne bi davalo masu česticama. U drugom stanju bi bilo uključeno i stvaralo vrijednost koja je “beskonačno velika”. Međutim, fizičari navode da se ono ne ponaša ni na jedan od ta dva načina.

“U realnosti je Higsovo polje samo malo uključeno”, kaže Cliff. “Njegova vrijednost nije nula, ali je nekoliko tisuća trilijuna puta slabije od pune vrijednosti. Ta vrijednost je ključna. Kada bi ona bila iole drugačija, ne bi postojala nikakva fizička građa u svemiru”.

Znanstvenici ne znaju što definira vrijednost Higsovog polja, ali se nadaju da će doći do tog odgovora kada detektiraju nove čestice u ubrzivaču čestica u CERN-u.

2. Opasni broj: Snaga tamne energije

Drugi broj je vezan za dubine svemira i kompleksni fenomen poznat kao tamna energija.

Tamna energija, odbojna sila koja je odgovorna za ubrzano širenje svemira, prvi put je izmjerena 1998. godine.

Cliff je rekao da još uvijek nije poznato što je točno tamna energija, ali vjeruje se da je to energija praznog prostora ili vakuuma.

Ukoliko je ta teorija točna, moguće je zbrojiti svu energiju praznog prostora i dobiti vrijednost snage tamne energije. Iako su teoretski fizičari to postigli, postoji jedan problem s konačnim odgovorom.

“Tamna materija bi trebao biti 10.120 puta jača od vrijednosti koju dobivamo pomoću astronomije”, rekao je Cliff. “To je broj toliko velik da vam se zavrti u glavi od pomisli na njega … Ta vrijednost je nekoliko tisuća trilijuna trilijuna trilijuna puta veća od broja atoma u svemiru”.

S druge strane, vrijednost tamne energije je manja nego što su teoretičari predvidjeli. Da je odbojna sila tamne energije toliko jaka kao što su teoretičari predvidjeli, ona bi razorila naš svemir. Fundamentalne sile koje drže atome na okupu bi bile nemoćne i ništa ne bi se mogle formirati – ni galaksije, ni zvijezde, ni planeta niti život.

Cliff je rekao da se samo na jedan način može doći do konkretnih odgovora, iako to nikada neće moći sa sigurnošću dokazati.

“Kada bismo na neki način mogli potvrditi da je naš svemir samo jedan u sklopu milijardi drugih svemira, onda bismo mogli shvatiti zašto su ove vrijednosti podešene na točno određene opasne brojke”, rekao je Cliff.

Da bi to dokazali, fizičari bi morali otkriti nove čestice koje bi podržale radikalne teorije poput teorije struna, koja predviđa postojanje više svemira. Samo na jednom mjestu u svijetu trenutno mogu otkriti te čestice, a to je veliki sudarač čestica u CERN-u.

Također, fizičari imaju samo tri godine prije nego što se Veliki sudarač čestica isključi zbog nadogradnje.

“Ulazimo u eru fizike u kojoj se javljaju čudna svojstva svemira koja ne možemo objasniti, u eru u kojoj postoji mogućnost da živimo u jednom od mnoštva svemira iako to ne možemo dokazati, u eru u kojoj nikada nećemo uspjeti odgovoriti zašto postoji nešto umjesto da nema ništa”, rekao je Cliff.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune.rs/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,