Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » EKSKLUZIVNO IZ DAVOSA: Autonomni automobili bez vozača špijuniraju i vrše nadzor

EKSKLUZIVNO IZ DAVOSA: Autonomni automobili bez vozača špijuniraju i vrše nadzor

davos-googleAutonomni automobili na konferenciji u Davosu sada nadziru okolinu poput zemaljskih nadzornih dronova

U malom turističkom gradu na zapadu Švicarske, Davosu, danas počinje istoimeni 46. po redu Svjetski ekonomski forum (WEF).

Na ovogodišnjem forumu koji će trajati od 20. do 23. januara prisustvovat će visoki zvaničnici i lideri iz preko 40 zemalja svijeta, a očekuje se da će glavne teme biti izbjeglička kriza i klimatske promjene, kao i druga globalna dešavanja.

Samovozeći autonomni automobili radit će na tlu kao nadzorni dronovi koji će prikupljati slike i podatke u okolici Davosa, kažu insajderi Svjetskog gospodarskog foruma.

“Dostupnost i razlučivost slike sa satelita, bespilotnih letjelica, autonomnih vozila će dalje će rasti eksponencijalno”, rekao je Rob Leslie direktor Sedicii Inovacija, suradnik na Svjetskom gospodarskom forumu 2016. u Davosu, Švicarska koji će trajati od 20-23. siječnja.

“To će potaknuti stvaranje sve sofisticiranijih analiza algoritama, proizvoda i tvrtki.”

Drugim riječima, tehnološka elita – i njihovi partneri na vlasti – pokušavaju transformirati automobil, kao simbol slobode, u drugi nadzorni čvor u centralno-kontroliranoj podatkovnoj mreži u kojoj će automobilske tvrtke, osiguravatelji i vlada pratiti, zapisivati i kontrolirati vozače.

Drugi sudionik Davosa, Business Insiderov Matthew DeBord je prethodno otkrio da je prikupljanje podataka “ljepilo koje se veže”, posebice kroz nova autonomna vozila i vozila koja će ustoro biti izbačena na tržište, a koja će komunicirati jedna s drugima.

“General Motors je napravio veliki korak prema bežičnom povezivanju velike brzine tijekom vožnje”, on je napisao.

“Luksuzni proizvođači automobila kao što su BMW i Audi rapidno pojačavaju sposobnost svojih automobila koji će se ponašati kao kao smartphone, a Google i Apple već agresivno eksperimentiraju sa softverom i hardverom, kroz prototipove Android Automobila, autonomnog automobila, i automobila Apple Play.”

Ministarstvo prometa već pokušava uvesti obaveznu konunikaciju vozilo-vozilo instaliranu na svakom novom automobilu i kamionu koji će se prodavati u SAD-u, te će prisiliti vozila da razmjenjuju podatke, kao što su brzina i smjer, jedni s drugima putem WiFi tehnologije pod krinkom “sprječavanje nezgoda.”

“Naš cilj je vidjeti primjenu ove tehnologije u uporabi što je prije moguće”, rekao je glavni tajnik državnog ministarstva prometa.

Ova tehnologija će omogućiti policiji da se parkira po strani ceste te prikuplja podatke brzine automobile u prolazu bez potrebe za radarima.

Kroz praćenje vozila, državni političari bi mogli ostvariti svoj cilj oporezivanja vozača na svaki prijeđeni kilometar.

Auto tvrtke i njihove tehnologije imaju interes u prikupljanju podataka koji se mogu preprodati trećim stranama u oglašavačke svrhe.

Na primjer, General Motors je priznao u 2011. godini da je njegov OnStar sustav prikupljao i prodavao osobne podatke s vašeg vozila, kao što su brzina, mjesto, korištenje sigurnosnog pojasa i druge informacije.

“Tko će biti zainteresiran za te podatke, pitate? Agencije za provedbu zakona, za početak, kao i osiguravajuća društa”, kaže Zach Bowman s Autoblog.com.

“Možda najviše zapanjujuća vijest je da OnStar sustav može nastaviti prikupljati podatke, čak i nakon što ste isključili tu uslugu.”
 
(infowars.compreveo:NSP)

Filed under: Featured, MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,