Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PROPAGANDA: Selo na Mjesecu moglo bi biti najbolja zamjena za postaju

PROPAGANDA: Selo na Mjesecu moglo bi biti najbolja zamjena za postaju

mjesecSmatram da bi selo na Mjesecu bilo idealni nasljednik ISS-a za svemirska istra┼żivanja – rekao je Jan Woerner u Parizu. Uskoro bi moglo postati stvarnost

Zvu─Źi li selo na Mjesecu kao znanstvena fantastika? Ono bi moglo postati stvarnost do 2030. ako se pita ┼íefa Europske svemirske agencije (ESA).

Jan Woerner iznio je svoju viziju kako Me─Ĺunarodnu svemirsku stanicu (ISS) zamijeniti lunarnim “selom” s nastambama koje iz Mjese─Źeve pra┼íine izra─Ĺuju roboti i 3D printeri.

“Razmi┼íljao sam o tome koji bi projekt mogao zamijeniti ISS. Smatram da bi selo na Mjesecu bilo idealni nasljednik ISS-a za svemirska istra┼żivanja” – rekao je Woerner u Parizu.

On je misiju na Mjesec ozna─Źio prioritetom kada je u lipnju pro┼íle godine preuzeo agenciju, rekav┼íi da bi to bio klju─Źan korak prema eventualnom slanju ljudi na Mars.

Vi┼íe dr┼żava i kompanija, kao ┼íto su ESA, NASA, Rusija i Kina, moglo bi sudjelovati u tom projektu, daju─çi tehnologiju i astronaute koji bi pomogli u pripremi misije na Mars i nastavili znanstvena istra┼żivanja koja se sada provode na ISS-u.

“Ako netko iznese bolju ideju, ok…Ali zasad na stolu nema boljeg prijedloga” – rekao je.
 

 
SAD je rekao da bi ISS trebao biti u funkciji do 2024., ─Źetiri godine dulje nego ┼íto se mislilo.

No, Rusija je najavila da bi mogla osnovati vlastitu orbitalnu postaju, a neke europske zemlje i ─Źlanice ESA-e izrazile su sumnju da bi se jo┼í ─Źetiri godine ISS-a isplatile.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(24sata.hr,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,