Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » CROATOAN ili ‘Lost Colony’ – misterija koja i nakon skoro pola milenija ostaje nerije┼íena

CROATOAN ili ‘Lost Colony’ – misterija koja i nakon skoro pola milenija ostaje nerije┼íena

croatanNegdje izme─Ĺu 1587. i 1590. gotovo bez traga nestalo je bez traga cjelokupno stanovni┼ítvo prve engleske kolonije na podru─Źju Amerike ostaviv┼íi za sobom samo poruku “CROATOAN” urezanu u deblo jednog drveta

Do dana dana┼ínjeg se ne zna kud i kako su nestali,a teorija ima niz ,po─Źev┼íi o teorije o gladi,preko asimiliranja u jedno od domoroda─Źkih plemena ili grupnog bijega nekud pa sve do otmice vanzemaljaca.
No pitanje na sve moguće teorije ostaje: Kud su nestali,zašto i kako?

Misterija koja nije riješena

Jedna od najve─çih misterija naseljavanja Sjeverne Amerike je poznata pod nazivom “LOST COLONY 1585-1590″. O toj misteriji napisane su mnoge knjige i znanstveni radovi,a snimljeni su i neki SF filmovi sa tom tematikom.

Ono ┼íto se zna je da je otok Roanoke bio mjesto prvog engleskog naseljavanja na podru─Źju Sjeverne Amerike i jedna od velikih zagonetki povijesti – ÔÇťizgubljene kolonijeÔÇŁ.

Prvu ekspediciju u karolinski akvatorij vodili su 1584. Philip Adams i Arthur Barlow.

Nakon dva mjeseca boravka medju prijateljskim Indijancima vratili su se vode─çi dva uro─Ĺenika, Mantea i Wanchesea, koji su iznenadili visoke englesko krugove svojom uljudbom i brzinom u─Źenja jezika.

Rodno mjesto Mantea bio je Croatoan!

Slijedi iste godina ekspedicija sir Richarda Greenvillea, koji ostavlja u Croatoanu 15 ljudi. Kad 1588. onamo sti┼że John White, Indijanci mu sa ┼żaljenjem dojavljuju da su svi doseljenici pomrli.

White ostavlja 55 ljudi, uklju─Źuju─ç ┼żzene i djecu, no kad se vratio 1590., nije zatekao nikoga, ve─ç samo na jednom hrastu urezano CRO, na drugom CROATOAN!!

Nedaleko od Mantea danas se mogu razgledati tragovi doseljeni─Źke utvrde Fort Raleigh i podru─Źje pod ┼íumom gdje su se vjerojatno nalazile nastambe i polja doseljenika.

Croatoan Indijanci su mo┼żda hrvatskog podrijetla

Mnogi hrvatski i ameri─Źki pisci raspravljali su o legendi prema kojoj su “Croatoan Indijanci” koji su naselili najve─çi dio Sjeverne Karoline mo┼żda hrvatskog podrijetla.

Neki su stru─Źnjaci poku┼íali upozoriti na sli─Źnost izme─Ĺu imena Croatan (ili Croatoan) i latinskog naziva Hrvat – Croata.

Louis Adamic, Joseph S. Roucek i drugi spominjali su legende ┼íto su kru┼żile po Dalmaciji o brodovima koji su u 16. stolje─çu prevozili izbjeglice u Ameriku i nikad se nisu vratili.

Prema predajama, jedan ili vi┼íe tih brodova nasukali su se na opasnoj obali dana┼ínje Sjeverne Karoline (North Carolina), a pre┼żivjeli su se brodolomci pomije┼íali s indijanskim stanovni┼ítvom i s vremenom prihvatili naziv Croatan.

Prof. Roucek tvrdi da je “jedan hrvatski brod doplovio do prvog stalnog naselja u Americi” te je kona─Źno “spasio cijelo naselje od uni┼ítenja”. ─îak se tvrdi da su prvi hrvatski doseljenici ve─ç bili u Americi “pribli┼żno ─Źetiri desetlje─ça prije nesretnog poku┼íaja sir Waltera Raleigha da osnuje anglosaksonsku koloniju na otoku Roanokeu, u Sjevernoj Karolini”.


Povjesni─Źari nisu mogli rije┼íiti zagonetku podrijetla djece “vrlo lijepe svijetlosme─Ĺe kose”, koju su engleski doseljenici prilikom svog dolaska prona┼íli me─Ĺu Indijancima.

Druga engleska izvjes─ça spominju legendu o nasukanim brodovima bijelih ljudi oko otoka Roanokea. Najvjerojatnije su se bijelci, stanovnici engleske tzv. izgubljene kolonije, stopili s prijateljski raspolo┼żenim (Croatoan) Indijancima.

Rije─Ź ‘Croatoan’ veoma je popularna u Sjevernoj Karolini

Najpopularnija teorija o Croatoan indijancima je ona da su potomci Hatteras Indijanaca i kolonista (njih oko 120; me─Ĺu njima je navodno bilo i dubrova─Źkih pomoraca) koji su se 1587. naselili na otoku Roanoak. Otok le┼żi pred obalom Sjeverne Karoline. Naselje u kojem su ┼żivjeli nazvano je ‘Lost Colony’ (Izgubljena kolonija) jer su stanovnici netragom nestali. Mnogi dana┼ínji Lumbee imaju ista prezimena kao i nestali kolonisti. Prema Adolph Dial-u, povjesni─Źaru iz plemena Lumbee, Croatoani i Englezi su sudjelovali u stvaranju dana┼ínjih Lumbee Indijanaca.

Rije─Ź ‘Croatoan’ dano je ovom plemenu prema napisu CRO koji je bio ucrtan na jednom drvetu. -Druga je teorija da su Lumbee potomci ─îerokija, Tuscarora i Isto─Źnih Siouxa. Tijekom 1800-tih godina, Lumbee su bili nazivani imenom Croatan Indians jer su izgledali poput Indijanaca ali su ┼żivjeli poput bijelih naseljenika. Sjeverna Karolina im je dala poseban legalni status, uklju─Źuju─çi i pravo da imaju svoje vlastite ┼íkole. Prva njihova ┼íkola ‘Croatan Normal School’ otvorena je 1887. u Pembroke-u u Sjevernoj Karolini. Danas je to ‘Pembroke State University’.

Najve─çe samostalno pleme isto─Źno od rijeke Mississippi

Croatoan indijanci su danas najve─çe samostalno pleme isto─Źno od rijeke Mississippi, prema popisu iz 1990. bilo ih je 48.000.

Oni ─Źine najve─çu indijansku grupu bez rezervata i mnogi ┼żive i rade od zemlje. Lumbee ili Croatoan Indijancima odbijen je federalni status ‘Indijanskog plemena’ zbog visokog postotka mije┼íane krvi, kako one iz drugih plemena tako i crna─Źke.

Lumbee su naime bili poznati po tome ┼íto su pru┼żali uto─Źi┼íte izbjeglim crna─Źkim robovima. Lumbee su danas organizirani u vi┼íe plemena, to su: Kaweah Indian Nation iz Sjeverne Karoline, pleme United Lumbee Nation of North Carolina and America. Ovdje treba napomenuti i da se ostaci Cheraw Indijanaca prodaju pod Croatoane nazivav┼íi sebe Lumbee Tribe of Cheraw Indians.

Henry Berry Lowrie

Henry Berry Lowrie nazivan “Indian Robin Hood“, njihova poznata li─Źnost iz (1860-tih) ima me─Ĺu ovim narodom status narodnog heroja.

Bio je kako ka┼żu ‘veliki bandit’. Njegova obitelj porijeklom iz Virginije bila je poznata po gradnji cesta. Njegovo ime danas nosi cesta Lowrie road u Sjevernoj Karolini.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nacionalnageografija.com//uredio:NSP)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , ,