Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » CROATOAN ili ‘Lost Colony’ – misterija koja i nakon skoro pola milenija ostaje neriješena

CROATOAN ili ‘Lost Colony’ – misterija koja i nakon skoro pola milenija ostaje neriješena

croatanNegdje između 1587. i 1590. gotovo bez traga nestalo je bez traga cjelokupno stanovništvo prve engleske kolonije na području Amerike ostavivši za sobom samo poruku “CROATOAN” urezanu u deblo jednog drveta

Do dana današnjeg se ne zna kud i kako su nestali,a teorija ima niz ,počevši o teorije o gladi,preko asimiliranja u jedno od domorodačkih plemena ili grupnog bijega nekud pa sve do otmice vanzemaljaca.
No pitanje na sve moguće teorije ostaje: Kud su nestali,zašto i kako?

Misterija koja nije riješena

Jedna od najvećih misterija naseljavanja Sjeverne Amerike je poznata pod nazivom “LOST COLONY 1585-1590″. O toj misteriji napisane su mnoge knjige i znanstveni radovi,a snimljeni su i neki SF filmovi sa tom tematikom.

Ono što se zna je da je otok Roanoke bio mjesto prvog engleskog naseljavanja na području Sjeverne Amerike i jedna od velikih zagonetki povijesti – “izgubljene kolonije”.

Prvu ekspediciju u karolinski akvatorij vodili su 1584. Philip Adams i Arthur Barlow.

Nakon dva mjeseca boravka medju prijateljskim Indijancima vratili su se vodeći dva urođenika, Mantea i Wanchesea, koji su iznenadili visoke englesko krugove svojom uljudbom i brzinom učenja jezika.

Rodno mjesto Mantea bio je Croatoan!

Slijedi iste godina ekspedicija sir Richarda Greenvillea, koji ostavlja u Croatoanu 15 ljudi. Kad 1588. onamo stiže John White, Indijanci mu sa žaljenjem dojavljuju da su svi doseljenici pomrli.

White ostavlja 55 ljudi, uključujuć žzene i djecu, no kad se vratio 1590., nije zatekao nikoga, već samo na jednom hrastu urezano CRO, na drugom CROATOAN!!

Nedaleko od Mantea danas se mogu razgledati tragovi doseljeničke utvrde Fort Raleigh i područje pod šumom gdje su se vjerojatno nalazile nastambe i polja doseljenika.

Croatoan Indijanci su možda hrvatskog podrijetla

Mnogi hrvatski i američki pisci raspravljali su o legendi prema kojoj su “Croatoan Indijanci” koji su naselili najveći dio Sjeverne Karoline možda hrvatskog podrijetla.

Neki su stručnjaci pokušali upozoriti na sličnost između imena Croatan (ili Croatoan) i latinskog naziva Hrvat – Croata.

Louis Adamic, Joseph S. Roucek i drugi spominjali su legende što su kružile po Dalmaciji o brodovima koji su u 16. stoljeću prevozili izbjeglice u Ameriku i nikad se nisu vratili.

Prema predajama, jedan ili više tih brodova nasukali su se na opasnoj obali današnje Sjeverne Karoline (North Carolina), a preživjeli su se brodolomci pomiješali s indijanskim stanovništvom i s vremenom prihvatili naziv Croatan.

Prof. Roucek tvrdi da je “jedan hrvatski brod doplovio do prvog stalnog naselja u Americi” te je konačno “spasio cijelo naselje od uništenja”. Čak se tvrdi da su prvi hrvatski doseljenici već bili u Americi “približno četiri desetljeća prije nesretnog pokušaja sir Waltera Raleigha da osnuje anglosaksonsku koloniju na otoku Roanokeu, u Sjevernoj Karolini”.


Povjesničari nisu mogli riješiti zagonetku podrijetla djece “vrlo lijepe svijetlosmeđe kose”, koju su engleski doseljenici prilikom svog dolaska pronašli među Indijancima.

Druga engleska izvjesća spominju legendu o nasukanim brodovima bijelih ljudi oko otoka Roanokea. Najvjerojatnije su se bijelci, stanovnici engleske tzv. izgubljene kolonije, stopili s prijateljski raspoloženim (Croatoan) Indijancima.

Riječ ‘Croatoan’ veoma je popularna u Sjevernoj Karolini

Najpopularnija teorija o Croatoan indijancima je ona da su potomci Hatteras Indijanaca i kolonista (njih oko 120; među njima je navodno bilo i dubrovačkih pomoraca) koji su se 1587. naselili na otoku Roanoak. Otok leži pred obalom Sjeverne Karoline. Naselje u kojem su živjeli nazvano je ‘Lost Colony’ (Izgubljena kolonija) jer su stanovnici netragom nestali. Mnogi današnji Lumbee imaju ista prezimena kao i nestali kolonisti. Prema Adolph Dial-u, povjesničaru iz plemena Lumbee, Croatoani i Englezi su sudjelovali u stvaranju današnjih Lumbee Indijanaca.

Riječ ‘Croatoan’ dano je ovom plemenu prema napisu CRO koji je bio ucrtan na jednom drvetu. -Druga je teorija da su Lumbee potomci Čerokija, Tuscarora i Istočnih Siouxa. Tijekom 1800-tih godina, Lumbee su bili nazivani imenom Croatan Indians jer su izgledali poput Indijanaca ali su živjeli poput bijelih naseljenika. Sjeverna Karolina im je dala poseban legalni status, uključujući i pravo da imaju svoje vlastite škole. Prva njihova škola ‘Croatan Normal School’ otvorena je 1887. u Pembroke-u u Sjevernoj Karolini. Danas je to ‘Pembroke State University’.

Najveće samostalno pleme istočno od rijeke Mississippi

Croatoan indijanci su danas najveće samostalno pleme istočno od rijeke Mississippi, prema popisu iz 1990. bilo ih je 48.000.

Oni čine najveću indijansku grupu bez rezervata i mnogi žive i rade od zemlje. Lumbee ili Croatoan Indijancima odbijen je federalni status ‘Indijanskog plemena’ zbog visokog postotka miješane krvi, kako one iz drugih plemena tako i crnačke.

Lumbee su naime bili poznati po tome što su pružali utočište izbjeglim crnačkim robovima. Lumbee su danas organizirani u više plemena, to su: Kaweah Indian Nation iz Sjeverne Karoline, pleme United Lumbee Nation of North Carolina and America. Ovdje treba napomenuti i da se ostaci Cheraw Indijanaca prodaju pod Croatoane nazivavši sebe Lumbee Tribe of Cheraw Indians.

Henry Berry Lowrie

Henry Berry Lowrie nazivan “Indian Robin Hood“, njihova poznata ličnost iz (1860-tih) ima među ovim narodom status narodnog heroja.

Bio je kako kažu ‘veliki bandit’. Njegova obitelj porijeklom iz Virginije bila je poznata po gradnji cesta. Njegovo ime danas nosi cesta Lowrie road u Sjevernoj Karolini.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nacionalnageografija.com//uredio:NSP)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , ,