Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » VELIKA DEPRESIJA 2.0: PRODAJTE SVE, 2016 ĆE BITI KATAKLIZMIČKA GODINA ZA DIONICE, NAFTA NA 10$ PO BARELU, UPOZORAVA RBS

VELIKA DEPRESIJA 2.0: PRODAJTE SVE, 2016 ĆE BITI KATAKLIZMIČKA GODINA ZA DIONICE, NAFTA NA 10$ PO BARELU, UPOZORAVA RBS

wall-streetSaudijci su izbezumljeni urušavanjem cijena nafte, dok se kineska ekonomija ne razlikuje od Ponzi sheme

Svojim klijentima je Royal Bank of Scotland poslala jasnu poruku i upozorila da “prodaju sve” i izađu iz tržište dionica što je prije moguće, upozorenje koje ukazuje da globalno gospodarstvo ide prema stilu 1929. Velike depresije.

“Prodajte sve osim kvalitetnih obveznica”, upozorio je Andrew Roberts, šef odjela za istraživanje banke za europske ekonomije i cijene. “Mislimo da bi se investitori trebali bojati.”

On je rekao da urušavanja cijena nafte, prijeteće uništavanje kineskog tržišta i sve eksplodirajući dugovi – i to sve sažeto u prvom tjednu siječnja – su bili su značajni signal koji otkriva “kataklizmičku godina” koja je ispred nas.

Da obrazložimo, burzovni indx S&P 500 je rekordno imao najgori petodnevni start još od 1929. godine, a index Dow Jones Industrial Average nikada nije imao početak tako loš, još od 1897.

I u Kini, vladini dužnosnici ruše nikad korištene visoke zgrade izgrađene u nenastanjenim “gradovima duhova” koji su bili financirani kreditnim zaduživanjem u investicijskom balonu.

Neki od tih gradova su veliki kao Austin u Teksasu, ali potpuno lišeni ljudskog života – šokantna posljedica kineskog pokušaja da pojača svoj BDP ionako nezdrave kejnezijanske ekonomske politike.

“Sve je to posljedice brzog širenja duga, velik postotak nenaplative imovine koja je postala dio potpomognutih slobodnih i nepotpunih infrastrukturnih projekata”, izvjestio je Forbes.


“Ovo postaje ekvivalent ekonomskog bankarstva na budućem tržištu potražnje da bi opravdao svoj ​​brza trenutna ulaganja u infrastrukturu.”
 

 
I nafta dalje opada prema 20 $ za barel, a stručnjaci sugeriraju da će možda čak pasti na $ 10 po barelu, kako kaže jedna od najvećih banaka u Velikoj Britaniji Standard Charter, što znači da opadanje cijene nafte nije samo zbog amerikog pokušaja da Saudijska Arabija bankrotira, već i zato što je globalna potražnja za sirovom slijedi doživilia slobodan pad.

Naime, Saudijska Arabija sada priznaje da trenutna cijena nafte smrtno ranjava njezino gospodarstvo.

“13 članice Organizacije zemalja izvoznica nafte će raditi na zajedničkom sastanku početkom ožujka, nigeriji ministar Emmanuel Kachikwu je izjavio je u intervjuu u Abu Dhabiju u utorak”, Bloomberg izvijestio.

“Članovi su već sudjelovali u neformalnim razgovorima s nekim proizvođačima ne-OPEC-a, uključujući i Rusiju, da se pridruže proizvodnji u budućnosti kako bi se cijene ojačale”, rekao je on.

Svi ovi faktori i kombinaciji pokazuju da je ekonomija u gorem stanju nego prije financijske krize 2008. godine.

“Ako postoji jedna stvar koju treba oduzeti od ovogodišnjih zbivanja na tržištima i gospodarstvima da sada, to je da su svi povezani, svi su oni dio iste stvari”.

“Ako ne možete vidjeti, nećeš shvatiti što se događa.”

“Gledajući pada cijene nafte kao zasebnu nit neće vam puno koristiti, a isto i sa kineskim dionicama, ili juanom, ili milijunima Amerikanaca koji su jednu plaću daleko od siromaštva, što se toga tiče: to je sve ista povezana priča . “
 
(preveo:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , ,