Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » VELIKA DEPRESIJA 2.0: PRODAJTE SVE, 2016 ─ćE BITI KATAKLIZMI─îKA GODINA ZA DIONICE, NAFTA NA 10$ PO BARELU, UPOZORAVA RBS

VELIKA DEPRESIJA 2.0: PRODAJTE SVE, 2016 ─ćE BITI KATAKLIZMI─îKA GODINA ZA DIONICE, NAFTA NA 10$ PO BARELU, UPOZORAVA RBS

wall-streetSaudijci su izbezumljeni urušavanjem cijena nafte, dok se kineska ekonomija ne razlikuje od Ponzi sheme

Svojim klijentima je Royal Bank of Scotland poslala jasnu poruku i upozorila da “prodaju sve” i iza─Ĺu iz tr┼żi┼íte dionica ┼íto je prije mogu─çe, upozorenje koje ukazuje da globalno gospodarstvo ide prema stilu 1929. Velike depresije.

“Prodajte sve osim kvalitetnih obveznica”, upozorio je Andrew Roberts, ┼íef odjela za istra┼żivanje banke za europske ekonomije i cijene. “Mislimo da bi se investitori trebali bojati.”

On je rekao da uru┼íavanja cijena nafte, prijete─çe uni┼ítavanje kineskog tr┼żi┼íta i sve eksplodiraju─çi dugovi – i to sve sa┼żeto u prvom tjednu sije─Źnja – su bili su zna─Źajni signal koji otkriva “kataklizmi─Źku godina” koja je ispred nas.

Da obrazlo┼żimo, burzovni indx S&P 500 je rekordno imao najgori petodnevni start jo┼í od 1929. godine, a index Dow Jones Industrial Average nikada nije imao po─Źetak tako lo┼í, jo┼í od 1897.

I u Kini, vladini du┼żnosnici ru┼íe nikad kori┼ítene visoke zgrade izgra─Ĺene u nenastanjenim “gradovima duhova” koji su bili financirani kreditnim zadu┼żivanjem u investicijskom balonu.

Neki od tih gradova su veliki kao Austin u Teksasu, ali potpuno li┼íeni ljudskog ┼żivota – ┼íokantna posljedica kineskog poku┼íaja da poja─Źa svoj BDP ionako nezdrave kejnezijanske ekonomske politike.

“Sve je to posljedice brzog ┼íirenja duga, velik postotak nenaplative imovine koja je postala dio potpomognutih slobodnih i nepotpunih infrastrukturnih projekata”, izvjestio je Forbes.


“Ovo postaje ekvivalent ekonomskog bankarstva na budu─çem tr┼żi┼ítu potra┼żnje da bi opravdao svoj ÔÇőÔÇőbrza trenutna ulaganja u infrastrukturu.”
 

 
I nafta dalje opada prema 20 $ za barel, a stru─Źnjaci sugeriraju da ─çe mo┼żda ─Źak pasti na $ 10 po barelu, kako ka┼że jedna od najve─çih banaka u Velikoj Britaniji Standard Charter, ┼íto zna─Źi da opadanje cijene nafte nije samo zbog amerikog poku┼íaja da Saudijska Arabija bankrotira, ve─ç i zato ┼íto je globalna potra┼żnja za sirovom slijedi do┼żivilia slobodan pad.

Naime, Saudijska Arabija sada priznaje da trenutna cijena nafte smrtno ranjava njezino gospodarstvo.

“13 ─Źlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte ─çe raditi na zajedni─Źkom sastanku po─Źetkom o┼żujka, nigeriji ministar Emmanuel Kachikwu je izjavio je u intervjuu u Abu Dhabiju u utorak”, Bloomberg izvijestio.

“─îlanovi su ve─ç sudjelovali u neformalnim razgovorima s nekim proizvo─Ĺa─Źima ne-OPEC-a, uklju─Źuju─çi i Rusiju, da se pridru┼że proizvodnji u budu─çnosti kako bi se cijene oja─Źale”, rekao je on.

Svi ovi faktori i kombinaciji pokazuju da je ekonomija u gorem stanju nego prije financijske krize 2008. godine.

“Ako postoji jedna stvar koju treba oduzeti od ovogodi┼ínjih zbivanja na tr┼żi┼ítima i gospodarstvima da sada, to je da su svi povezani, svi su oni dio iste stvari”.

“Ako ne mo┼żete vidjeti, ne─çe┼í shvatiti ┼íto se doga─Ĺa.”

“Gledaju─çi pada cijene nafte kao zasebnu nit ne─çe vam puno koristiti, a isto i sa kineskim dionicama, ili juanom, ili milijunima Amerikanaca koji su jednu pla─çu daleko od siroma┼ítva, ┼íto se toga ti─Źe: to je sve ista povezana pri─Źa . “
 
(preveo:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , ,