Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Filantrop Bill Gates i Jeff Bezos investirali u startup Grail koji radi na razvoju dijagnostike za rano otkrivanje raka

Filantrop Bill Gates i Jeff Bezos investirali u startup Grail koji radi na razvoju dijagnostike za rano otkrivanje raka

gatesRiječ je o razvoju krvne pretrage na bazi tehnologije tekuće biopsije. Što stoji iza obog projekta? Otkrivati će rak prije nego on uopće počinje nastajati?

Tehnološki magnati Bill Gates i Jeff Bezos financijeri su u 100 milijuna dolara vrijednoj investicijskoj rundi startup tvrtke Grail, koja razvija krvnu pretragu za dijagnostiku različitih vrsta karcinoma mnogo ranije nego što to može današnja medicina, piše CNN Money.

Prema dosad dostupnim informacijama, ova vrsta testiranja će stajati ispod 1000 dolara i trebalo bi biti dostupno do 2019. godine.

Testovi koji razvija Grail koriste tehnologiju tekuće biopsije, odnosno pretragom krvi pacijenta traže se znakovi malignih DNA stanica koje ukazuju na to da se u organizmu formira tumor – čak i u slučajevima kada pacijent ne primijećuje nikakve simptome bolesti.

U Grailu se nadaju da će s razvojem alata za ranu dijagnostiku pomoći liječnicima da karcinom uoče i uklone prije nego se proširi i na taj način poštedjeti pacijente mukotrpnih kemoterapija.

Tehnologija tekuće biopsije

Tehnologija tekuće biopsije nije nova ideja no zato je pomalo kontraverzna – za sličan proizvod tvrtka Pathway Genomics je dobila upozorenje Američke administracije za hranu i lijekove FDA. Naime, u listopadu 2015. FDA je objavila priopćenje upućeno kompaniji i njihovom CEO-u Jimu Plantu da njihov proizvod CancerIntercept Detect, također baziranom na tehnologiji tekuće biopsije, u kojem, između ostalog, kažu da ne postoje klinička testiranja koja bi dokazala učinovitost njihovog proizvoda te dovode u pitanje način uzimanja uzoraka i agresivni marketing proizvoda.


U Grailu se nadaju da će dokazati američkoj administraciji za hranu i lijekove kako je tekuća biopsija pouzdan dijagnostički postupak, a u tome bi im trebao pomoći Institut za onkologiju Memorial Sloan Kettering.

Tvrtka Grail je u većinskom vlasništvu firme Illumina, koja je ostvarila izvanredan napredak u razvoju tehnologije sekvencioniranja DNA te postala tvrtka s tržišnom vrijednosti od 25 milijardi dolara, 4000 zaposlenih i 2 milijarde dolara godišnjeg prihoda. Osim Illumine, i već spomenutih Billa Gatesa i Jeffa Bezosa, u projekt Graila su investirali venture fondovi Arch i Sutter Hill Ventures.
 

 
(telegram.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,