Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ORUŽANA SITUACIJA U OREGONU: Kuca li Amerika na vrata građanskog rata?

ORUŽANA SITUACIJA U OREGONU: Kuca li Amerika na vrata građanskog rata?

bundy-ranch-oruzjeDa li je oružana situacija na Bundy ranču u državi Oregon, samo kaubojsko podbadanje u američkom stilu ili predstavlja ozbiljnu sliku prilika u SAD-u?

Hoće li se obistiniti proročanstvo da će Barack Obama biti posljednji predsjednik Amerike?

Naime, unutrašnjo-politička situacija u Americi umnogome podsjeća na situaciju kada se “zakuhavalo” nekoliko godina pred Američki Građanski Rat 1861.

Ima mnogo unutarnjih nagomilanih problema čije nerješavanje odlaže, ili privremeno rješava na kraći rok, metodama koje su u suštini “gašenje požara”, mogu dovesti do “produžetka politike drugim sredstvima”.

Jedanput je već “puklo” u Americi, kada je postalo jasno da nagomilani problemi između tadašnjeg Sjevera i Juga, ne mogu biti mirno riješeni. To u suštini i nije bio građanski rat, već rat za secesiju ili očuvanje federacije.

Danas su problemi druge prirode i ne pogađaju samo Ameriku već i čitav svijet.

Prezaduženost, oštra politička podijeljenost i odsustvo učinkovitog političkog dijaloga, sve izraženije siromaštvo, bankrot čitavih regije, nemogućnost dogovora, sve više blokiraju učinkovito funkcioniranje na planeti Zemlji i sve više daju klasni znak naraslim problemima čije rješenje se ne nazire.

Ako SAD zaista “pukne”, onda će zaista biti pravi građanski, klasni rat, koji nikome ne bi donio dobro i koji bi vjerojatno čitav svijet povukao u ambis.

Ekonomski i politički analitičari u SAD-u, komentiraju da su sve velike imperije propale zbog unutarnjih slabosti i nemogućnosti da se učinkovito upravlja državom.

Po njima, Amerika već duže vrijeme “trokira”. Republikanci i Demokrti su dva svijeta za sebe, koji se sve teže razumiju i dogovaraju. Obama i njegove reforme nisu po ukusu konzervativnog sloja društva.

Formirala se klasa siromašnih građana koja živi po šatorima i kanalizacijskim cijevima. Oni naglašavaju da je najtužnije to što se Amerika poodavno odrekla načela na kojima je utemeljena.
 
(bktvnews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,