Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Horor u Koelnu: Za vrijeme zlostavljanja žena u Koelnu, policija je učinila četiri velika propusta

Horor u Koelnu: Za vrijeme zlostavljanja žena u Koelnu, policija je učinila četiri velika propusta

silovateljiNjemačka policija zaprimila je ukupno 121 tužbu zbog napada, silovanja i seksualnog uznemiravanja žena tijekom dočeka Nove godine u gradu Koelnu. Jedan od silovatelja navodno je galamio “Ja sam Sirijac. Morate biti ljubazni prema meni. Gospođa Merkel me pozvala.”

Njemački mediji pišu o prijavi od 4. siječnja, tek tri dana nakon šokantnog događaja. Policijski djelatnik koji je podnio prijavu rekao je kako su uplakane i šokirane žene ispričale o seksualnom zlostavljanju, ali i da se žrtvama te svjedocima prijetilo.

Kako piše Suddeutsche Zeitung, policija i prolaznici mogli su spriječiti zlostavljanje, a naveli su i četiri konkretna propusta lokalnih policijskih snaga.

Premalo policajaca na terenu

Prema podacima na koje se poziva Suddeutsche Zeitung, u blizini centra Koelna nalazilo se 70 pripadnika federalne policije te otprilike 150 državnih policajaca.

Ernst Walter, šef Sindikata federalne policije Sjeverne Rajne-Vestfalije, kaže da je bilo dvaput više policajaca nego bilo koji drugi dan.

“Trebalo nam je barem stotinu dodatnih policajaca”, rekao je Walter.

Pasivna policija

Ministar pravosuđa Heiko Maas optužio je policiju da nije dovoljno ozbiljna shvatila situaciju.

“Policija se mora upitati jesu li dovoljno ozbiljno shvatili incidente koji su se dogodili tijekom dočeka Nove godine”, rekao je Maas.

Walter je pak kazao da su bili spremni za antiterorističku akciju, no da policija nije vidovita te da nisu mogli predvidjeti masovni fenomen koji se dogodio na dočeku nove godine. Također je naglasio kako su prepoznali situaciju, no i da nije bilo dovoljno policajaca koji bi mogli pomoći.

“U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji imamo mobilnu jedinicu, ali oni su od listopada prošle godine u Bavarskoj i rade na osiguranju granice”, ispričao je Walter.

Preklapanje odgovornosti

Federalna i državna policija tu su večer imale jednake odgovornosti, a to je dovelo do katastrofe. Naime, pojedini mediji prenijeli su informaciju da su žene koje su potražile pomoć ponovno završile na ulici i u rukama napadača.

Teoretski, od vrata željezničke postaje počinje teritorij koji nadzire federalna policija, a sve izvan toga odgovornost je državnih policijskih snaga. Ipak, u hitnim situacijama svaki je policajac dužan intervenirati.

Katastrofalna komunikacija

Policijski izvještaji o noći dočeka Nove godine bili su iznimno loši. Oko 9 sat idućeg dana objavili su:

“Atmosfera je bila opuštena. Slavlje je proteklo većinom u miru”.

Svi su događaji izignorirani, a tek naknadno na svijetlo dana izašlo je sve što se u protekloj noći dogodilo.

Der Spiegel je objavio i navodne isječke iz jedne od prijava. Jedan od silovatelja navodno je galamio “Ja sam Sirijac. Morate biti ljubazni prema meni. Gospođa Merkel me pozvala”.

E pa Nijemci, sami ste to tražili…
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,