Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ISLAND PROGLEDAO: Otjerali MMF i strane banke, a sada gra─Ĺanima dijele novac!

ISLAND PROGLEDAO: Otjerali MMF i strane banke, a sada gra─Ĺanima dijele novac!

centralna-banka-islandS malenog Islanda stalno dolaze vijesti koje ostatku svijeta li─Źe na ─Źarobne bajke

Nakon ┼íto je manje od 400 tisu─ça stanovnika Islanda svrgnula korumpirane politi─Źare koji su upropastili zemlju bankarskim i burzovnim spletkama, nakon ┼íto su uhitili i osudili odgovorne politi─Źare, nakon ┼íto su nacionalizirali propale banke, na red dolazi i nov─Źani poklon.

Rijetko bi se koja zemlja mogla pohvaliti borbom, a kamo li pobjedom protiv bankarske mafije.

Po svemu sudeći Island je sve ono što naša zemlja nikada neće biti.

Islan─Ĺani su se izvukli iz gospodarske krize, spasili su svoju valutu, odmakli su se od lu─Ĺa─Źkih potra┼żivanja EU politi─Źara, minimalizirali su utjecaj MMF-a i naravno osigurali vladavinu politi─Źarima koji smatraju kako banke trebaju propasti ako ne rade kako treba, te da dr┼żava nikada ne smije spa┼íavati privatne banke.

U posljednjih pet mjeseci Island je zatvorio 26 bankara koji su zemlju gurnuli u financijski kaos, vjerovali ili ne nitko drugi na planeti nije u─Źinio ne┼íto tako. Islandska vlada je tako─Ĺer nacionalizirala one banke koji su nelegalnim radnjama osigurale ekonomsku nestabilnost i koje se same nisu mogle izvaditi iz rupe koje su same iskopale.

Naime Islan─Ĺani su shvatili da im propale banke nikada ne─çe mo─çi vratiti novac koje su “pojele” za vrijeme krize, te da je jedni na─Źin vra─çanja duga njihova nacionalizacija.

S obzirom da Islan─Ĺani imaju stvarnu kontrolu nad svojom vladom, to se efektno da osjetiti i na vlasni┼ítvu nacionaliziranih banaka.

Naime, nedavno je islandski ministar financija Bjarni Benediktson objasnio kako ─çe s po─Źetkom 2016. svaki Islan─Ĺanin dobiti po 211,80 eura koji su zara─Ĺeni od nacionalizovanja najve─çe banke na Islandu – ├Źslandsbanki.

Po rije─Źima ministra Benediktson to je 5% od ukupnog iznosa njene vrijednosti, dok ─çe ostatak novca koji banka posjeduje biti izravno uba─Źen u programe koji Islandu osiguravaju ekonomsku stabilnost te uredno poslovanje zdravstvenih, mirovinskih i socijalnih fondova.

Gu├░laugur ├×├│r Thordarson, zamjenik tajnika odbora za kontrolu prora─Źuna je priznao kako nije sretan s nacionalizacijom banaka, niti mu je omiljena ideja da dr┼żava posjeduje banke, ali smatra kako je to prijeko potreban korak kako bi se optimalno provela kontrola kapitala.

Islan─Ĺani ─çe svakako imati razloga za slavlje u 2016. ne samo ┼íto su otplatili kompletan dug MMF-u, ve─ç sada mogu osjetiti i plodove svog rada zbog pametnog vladanja zemljom.

Mo┼żda ─çe se nekima ─Źiniti kako je 211 eura premala svota da bi se od toga stvarala fama, ali razmislite koja je dr┼żava ikada dijelila novac s vlastitim narodom nakon kupnje neke banke?

Sada usporedite Island i njegovu bankarsku politiku sa svojom zemljom…
 
(vestinet.rs/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , ,