Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » JOŠ JEDAN PORAZ NA VIDIKU: Amerika priznaje da nije sposobna pobijediti Islamsku državu u 2016.

JOŠ JEDAN PORAZ NA VIDIKU: Amerika priznaje da nije sposobna pobijediti Islamsku državu u 2016.

daesu-obamaUnatoč retorici američkog predsjednika Barack Obame, Sjedinjene Države neće moći pobjediti Islamsku državu u 2016. godini, rekao je jedan dužnosnik Bijele kuće na nedavnom brifingu

Posljednjih mjeseci Obama je dao više izjava u kojima je rekao da SAD napada teroriste “jače nego ikada”.

On je također naveo da ISIS nije prijetnja za SAD, unatoč krvoproliću koje je u San Bernardinu u Kaliforniji izazvalo dvoje ljudi, koji su se zakleli na vjernost ISIS-u.

“Islamska država će nastaviti postojati. U narednim godinama nećete ga moći eliminirati”, rekao je na brifingu Ben Rhodes, zamjenik nacionalnog savjetnika za sigurnost.

Rhodes je dodao da SAD teroristima otežavaju funkcioniranje. On je rekao da će Islamska država nastaviti postojati, “baš kao što i Al Qaida i dalje postoji, iako je značajno degradirana”.

Al Qaida, koja je organizirala terorističke napade na ciljeve kao što su Svjetski trgovinski centar i Pentagon 2001. godine, nastavila je napadati ciljeve diljem svijeta, iako su joj međunarodne mjere sigurnosti znatno smanjile mogućnost da izvede napade velikih razmjera.

Američka međunarodna kampanja protiv ove grupe kulminirala je ubojstvom njenog lidera Osame bin Ladena 2011. godine.

Al Qaida, decentralizirana organizacija, nastavlja operira diljem svijeta. Njezin zapadnoafrički ogranak El Shebab organizirao je napad u Keniji 2015, kada je poginulo 148 ljudi.

Nusra front, frakcija sirijskih pobunjenika, također je dio ove terorističke skupine i nastavlja operirati, koristeći kao taktiku bombaše-samoubojice.

To znači da iako Amerika nije uspjela pobijediti Al Qaidu, uspjela je od 2001. do danas razoriti skoro sve zemlje bliskog istoka i smjeniti njihove “diktatore”, te proizvesti siromaštvo, migracije i nestabilnost.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,