Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » “Riječi o nacističkoj Njemačkoj otkrivaju prave namjere turskog predsjednika Erdogana”

“Riječi o nacističkoj Njemačkoj otkrivaju prave namjere turskog predsjednika Erdogana”

erdogan-hitlerNova godina za neke je krenula pravom istinom, mediji navode kako je turski predsjednik Erdogan izrazio divljenje prema nacističkoj vlasti Adolfa Hitlera

“Da je to bila slikovita izjava jednog demokratskog lidera, mogla bi se tretirati kao neukusan gaf ili loša šala, ali ako to kaže autoritarni Erdogan, onda je to rijedak primjer njegove iskrenosti i pokazuje što turski vođa stvarno misli”, za Huffington Post piše John A. Tures, profesor političkih znanosti na američkom Sveučilištu “LaGrange”, Georgia.

Komentirajući izjavu turskih vlasti koje tvrde da su riječi predsjednika Erdogana pogrešno protumačene, analitičar smatra “kako je Erdoganova izjava otvoreno divljenje Hitlerovoj vladavini u nacističkoj Njemačkoj”.

“Ironija je da s druge strane u Turskoj možete završiti u zatvoru ako kažete da je Erdogan autoritaran vladar”, rekao je John A. Tures.

Unatoč pobjedi na izborima u studenom, Erdoganova vladajuća stranka Stranke pravde i razvitka (AKP) nema dovoljno glasova da bi predsjednik dobio ovlasti koje želi. On o tom pitanju sada želi održati referendum, a ako dobije tu moć,

Erdogan će vjerojatno zemlju voditi na još nedemokratskiji način. Države trebaju prekinuti diplomatske odnose s Erdoganovim režimom i pomoći turskom civilnom društvu ili ponovno razmotriti moguće smanjenje vojne pomoći turskoj vladi. Možda bi trebalo uvesti “pametne sankcije” protiv Erdogana i njegove obitelji? Dozvoliti Erdoganu da se divi Hitleru je pasivnost koja neće riješiti problem, baš kao ni 1930. godine”, zaključuje John A. Tures.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je vodstvo Njemačke u vrijeme vladavine Hitlera naveo kao primjer “učinkovitog predsjedničkog sustava”. Ovaj argument je iznio kako bi opravdao svoju namjeru da poveća ulogu šefa države u vladanju zemljom.

“Iskustvo je pokazalo da je to moguće. Vidjeli smo to u nacističkoj Njemačkoj i drugim zemljama”, kazao je Erdogan.

Erdoganova izjava je izazvala je buru ogorčenja na društvenim mrežama. Neki su napomenuli “kako sadašnji sustav vlasti u Turskoj ionako podsjeća na nacističku diktaturu”.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, komentirajući izjavu turskog lidera je na Facebooku napisala: “Sada je barem sve puno jasnije.”

U međuvremenu su u uredu turskog predsjednika još jednom priopćili da su neki mediji “potpuno krivo protumačili Erdoganova izjavu o nacističkoj Njemačkoj”.

No je li to baš tako? Za mnoge je vizija “nove turske vanjske politike” kroz Muslimansko bratstvo i politički islam te vrste imperijalistički san Recepa Tayyipa Erdoğana i Ahmeta Davutoğlua.

Posebno je oštar u komentaru bio Yakov Kedmi, bivši visoki dužnosnik izraelskih tajnih službi koji je prošlog mjeseca za ruske medije izjavio “kako su planovi Erdogana za širenje turskog islama diljem svijeta opisani u knjizi koja u svemu podsjeća na Hitlerov “Mein Kampf”.
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,