Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Pet odva┼żnih majki protiv odluke o obvezom cijepljenju u New Yorku

Pet odva┼żnih majki protiv odluke o obvezom cijepljenju u New Yorku

cijepljenje-djecaNedavno je Vrhovni sud dr┼żave New York odbio odluku grada New Yorka kojom se ┼żeljelo uvesti obvezno cijepljenje protiv gripe za djecu koja poha─Ĺaju pred┼íkolske ustanove u gradu

Pet vrlo motiviranih majki odlu─Źile su zajedno djelovati, unajmile odvjetnika i obratile se sudu da im pomogne. Njihovi napori donijeli su nadu brojnim obiteljima u zemlji. Informirani roditelji zaslu┼żuju da imaju izbor o tome koje ─çe se, i ho─çe li se uop─çe, kemikalije ubrizgavati u njihovu djecu.

Sporna odluka Grada

Odluka koju su donijele gradske vlasti New Yorka odnosila se na djecu u dobi od 6 do 59 mjeseci, a koja poha─Ĺaju javne pred┼íkolske ustanove. Ta bi djeca, prema toj odluci, bila obvezna prije ulaska u ustanovu primiti cjepivo protiv gripe, a mogu─çnosti izuze─ça od cijepljenja bile su vrlo male. Odluka je, prema planu, trebala stupiti na snagu 1. sije─Źnja 2016. godine.

Pred┼íkolskim ustanovama koje ne bi imale a┼żurirane podatke o cijepljenju zaprijetilo se kaznama. Ovakvu neustavnu odluku zajedni─Źki su donijeli biv┼íi gradona─Źelnik Michael Bloomberg, gradski Odjel za zdravlje i mentalnu higijenu te Uprava za zdravlje Grada New Yorka.

Zašto cijepljenje protiv gripe ni za koga ne bi smjelo biti obvezno?

Statistike svake godine pokazuju da je cjepivo protiv gripe neu─Źinkovito. Na to je upozorio 2014. godine i dr. Tom Frieden, ravnatelj CDC-a i pedijatar. Cjepivo protiv gripe sadr┼żi tri soja virusa gripe koji se predvi─Ĺaju za odre─Ĺenu sezonu. Ve─çina ljudi ne zna da postoji 200 do 300 virusa odgovornih za izazivanje gripe ili gripi sli─Źnih simptoma.


Osim toga, cjepivo protiv gripe je opasno. Prema podacima koje sadr┼żi VAERS ÔÇô ameri─Źki sustav prijavljivanja nuspojava ÔÇô tijekom proteklih 5 godina (2009. do 2014.) prijavljeno je 55578 ┼ítetnih posljedica vezaih za cjepivo protiv gripe, a od toga se u 7904 slu─Źajeva radilo o djeci mla─Ĺoj od 6 godina. Op─çe je poznato, a to je priznao i sam CDC, da se ve─çina reakcija na cjepiva niti ne prijavljuje.

Sudska odluka

Pro┼íli je tjedan Vrhovni prizivni sud u New Yorku presudio da je odluka Grada New Yorka neustavna. Izme─Ĺu ostalog, utvrdio je da gradske vlasti nemaju ovlasti nametati obvezu cijepljenja za cjepiva koja nisu obvezna na dr┼żavnoj razini.

Sud je u obrazlo┼żenju odluke naveo i ─Źinjenicu da Uprava za zdravlje Grada New Yorka nema ovlasti donositi zakone koji se odnose na javno zdravlje, ve─ç to mogu samo tijela na dr┼żavnoj razini.

Zaklju─Źak

Istra┼żivanja pokazuju da su cjepiva protiv gripe neu─Źinkovita i opasna. Mnogi roditelji to ve─ç znaju, a kad se zabrinuti roditelji ujedine kako bi za┼ítitili svoju djecu, pobjeda je ipak dosti┼żna.

Vrhovni je sud donio o─Źekivanu odluku kojom se po┼ítuju ljudska prava, a pet po┼żrtvovnih majki izborilo se za pravo na izbor svih gra─Ĺana New Yorka.

Poti─Źemo roditelje diljem svijeta da slijede ovaj primjer i ne posustanu u borbi za svoja roditeljska prava i za zdravlje svoje djece.
 
(cijepljenje.info/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,