Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Pet odvažnih majki protiv odluke o obvezom cijepljenju u New Yorku

Pet odvažnih majki protiv odluke o obvezom cijepljenju u New Yorku

cijepljenje-djecaNedavno je Vrhovni sud države New York odbio odluku grada New Yorka kojom se željelo uvesti obvezno cijepljenje protiv gripe za djecu koja pohađaju predškolske ustanove u gradu

Pet vrlo motiviranih majki odlučile su zajedno djelovati, unajmile odvjetnika i obratile se sudu da im pomogne. Njihovi napori donijeli su nadu brojnim obiteljima u zemlji. Informirani roditelji zaslužuju da imaju izbor o tome koje će se, i hoće li se uopće, kemikalije ubrizgavati u njihovu djecu.

Sporna odluka Grada

Odluka koju su donijele gradske vlasti New Yorka odnosila se na djecu u dobi od 6 do 59 mjeseci, a koja pohađaju javne predškolske ustanove. Ta bi djeca, prema toj odluci, bila obvezna prije ulaska u ustanovu primiti cjepivo protiv gripe, a mogućnosti izuzeća od cijepljenja bile su vrlo male. Odluka je, prema planu, trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2016. godine.

Predškolskim ustanovama koje ne bi imale ažurirane podatke o cijepljenju zaprijetilo se kaznama. Ovakvu neustavnu odluku zajednički su donijeli bivši gradonačelnik Michael Bloomberg, gradski Odjel za zdravlje i mentalnu higijenu te Uprava za zdravlje Grada New Yorka.

Zašto cijepljenje protiv gripe ni za koga ne bi smjelo biti obvezno?

Statistike svake godine pokazuju da je cjepivo protiv gripe neučinkovito. Na to je upozorio 2014. godine i dr. Tom Frieden, ravnatelj CDC-a i pedijatar. Cjepivo protiv gripe sadrži tri soja virusa gripe koji se predviđaju za određenu sezonu. Većina ljudi ne zna da postoji 200 do 300 virusa odgovornih za izazivanje gripe ili gripi sličnih simptoma.

Osim toga, cjepivo protiv gripe je opasno. Prema podacima koje sadrži VAERS – američki sustav prijavljivanja nuspojava – tijekom proteklih 5 godina (2009. do 2014.) prijavljeno je 55578 štetnih posljedica vezaih za cjepivo protiv gripe, a od toga se u 7904 slučajeva radilo o djeci mlađoj od 6 godina. Opće je poznato, a to je priznao i sam CDC, da se većina reakcija na cjepiva niti ne prijavljuje.

Sudska odluka

Prošli je tjedan Vrhovni prizivni sud u New Yorku presudio da je odluka Grada New Yorka neustavna. Između ostalog, utvrdio je da gradske vlasti nemaju ovlasti nametati obvezu cijepljenja za cjepiva koja nisu obvezna na državnoj razini.

Sud je u obrazloženju odluke naveo i činjenicu da Uprava za zdravlje Grada New Yorka nema ovlasti donositi zakone koji se odnose na javno zdravlje, već to mogu samo tijela na državnoj razini.

Zaključak

Istraživanja pokazuju da su cjepiva protiv gripe neučinkovita i opasna. Mnogi roditelji to već znaju, a kad se zabrinuti roditelji ujedine kako bi zaštitili svoju djecu, pobjeda je ipak dostižna.

Vrhovni je sud donio očekivanu odluku kojom se poštuju ljudska prava, a pet požrtvovnih majki izborilo se za pravo na izbor svih građana New Yorka.

Potičemo roditelje diljem svijeta da slijede ovaj primjer i ne posustanu u borbi za svoja roditeljska prava i za zdravlje svoje djece.
 
(cijepljenje.info/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,