Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » SRAMOTNA U─îINKOVITOST: Cjepivo protiv gripe djelovalo na jednom od tri slu─Źaja, no ipak se zbog toga morate cijepiti svake godine

SRAMOTNA U─îINKOVITOST: Cjepivo protiv gripe djelovalo na jednom od tri slu─Źaja, no ipak se zbog toga morate cijepiti svake godine

gripa-cjepivoPro┼ílogodi┼ínje cjepivo za gripu djelovalo je u samo 34% slu─Źajeva, podaci su zavr┼ínog izvje┼í─ça Javnog zdravstva Engleske

U jednom trenutku po─Źetkom sezone, procijenjeno je da je cjepivo zaustavilo razvojne simptome na samo tri od 100 ljudi. No, navodi se u izvje┼í─çu, do┼ílo je do ÔÇśpromjeneÔÇÖ u dominantnim cirkuliraju─çim sojevima tijekom ostatka zime, pi┼íe BBC.

ÔÇśU─Źinkovitost je bila ne┼íto ni┼ża no ina─ŹeÔÇÖ, rekao je profesor Paul Cosford iz Javnog zdravstva Engleske. Gripa konstantno mijenja mete ┼íto ote┼żava razvoj cjepiva.

“To je razlog zbog ─Źega je potrebno cijepiti se svake godine.” (?????)

Zdravstveni du┼żnosnici zabrinuti su da pad u u─Źinkovitosti cjepiva mo┼że utjecati na odluku o cjepljenju nadolaze─çe zime.

ÔÇśNepredvidivi virusÔÇÖ

Svake godine Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) odabire tri soja virusa koje ─çe najizglednije cirkulirati. Cjepivo protiv gripe obi─Źno djeluje na 50 u 100 slu─Źajeva.

No, jedan je soj mutirao u tolikoj mjeri da cjepivo protiv gripe nudi znatno ni┼że razine za┼ítite.

ÔÇśIako nije u potpunosti mogu─çe predvidjeti sojeve koji ─çe cirkulirati u bilo kojoj sezoni, cjepljenje protiv gripe ostaje najbolja za┼ítita koju imamo protiv nepredvidivih virusa koji mogu izazvati ozbiljne bolesti i smrtne slu─Źajeve svake godine me─Ĺu rizi─Źnim skupinamaÔÇÖ.

Rezultati u─Źinkovitosti koji se ┼íalju u javnost su uvijek pomalo napuhani, tako da je u─Źinkovitost u stvarnosti jo┼í i ni┼ża.
 
(lije─Źnik.hr/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , ,