Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » SRAMOTNA UČINKOVITOST: Cjepivo protiv gripe djelovalo na jednom od tri slučaja, no ipak se zbog toga morate cijepiti svake godine

SRAMOTNA UČINKOVITOST: Cjepivo protiv gripe djelovalo na jednom od tri slučaja, no ipak se zbog toga morate cijepiti svake godine

gripa-cjepivoProšlogodišnje cjepivo za gripu djelovalo je u samo 34% slučajeva, podaci su završnog izvješća Javnog zdravstva Engleske

U jednom trenutku početkom sezone, procijenjeno je da je cjepivo zaustavilo razvojne simptome na samo tri od 100 ljudi. No, navodi se u izvješću, došlo je do ‘promjene’ u dominantnim cirkulirajućim sojevima tijekom ostatka zime, piše BBC.

‘Učinkovitost je bila nešto niža no inače’, rekao je profesor Paul Cosford iz Javnog zdravstva Engleske. Gripa konstantno mijenja mete što otežava razvoj cjepiva.

“To je razlog zbog čega je potrebno cijepiti se svake godine.” (?????)

Zdravstveni dužnosnici zabrinuti su da pad u učinkovitosti cjepiva može utjecati na odluku o cjepljenju nadolazeće zime.

‘Nepredvidivi virus’

Svake godine Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) odabire tri soja virusa koje će najizglednije cirkulirati. Cjepivo protiv gripe obično djeluje na 50 u 100 slučajeva.

No, jedan je soj mutirao u tolikoj mjeri da cjepivo protiv gripe nudi znatno niže razine zaštite.

‘Iako nije u potpunosti moguće predvidjeti sojeve koji će cirkulirati u bilo kojoj sezoni, cjepljenje protiv gripe ostaje najbolja zaštita koju imamo protiv nepredvidivih virusa koji mogu izazvati ozbiljne bolesti i smrtne slučajeve svake godine među rizičnim skupinama’.

Rezultati učinkovitosti koji se šalju u javnost su uvijek pomalo napuhani, tako da je učinkovitost u stvarnosti još i niža.
 
(liječnik.hr/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , ,