Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » EKSKLUZIVNO: Bush otkazao putovanje u Europu zbog poziva na njegovo uhi─çenje zbog ratnih zlo─Źina

EKSKLUZIVNO: Bush otkazao putovanje u Europu zbog poziva na njegovo uhi─çenje zbog ratnih zlo─Źina

bush-georgeHo─çe li George W. Bush kro─Źiti nogom u Europu ponovno u svom ┼żivotu?

Planirani izlet koji je Bush planirao i govor koji je mislio odr┼żati u ┼ávicarskoj na konferenciji Ujedinjenog Izraela je otkazan nakon ┼íto je nekoliko udruga za ljudska prava pozvalo ┼ívicarske vlasti da uhite Busha i da ga procesuiraju zbog odobravanje zlo─Źina mu─Źenja.

Bush je puno putovao otkako je napustio ured predsjednika Amerike, ali ne u Europu, gdje postoji jaka tradicija me─Ĺunarodnih kaznenih postupaka.

Švicarska skupina i glasnogovornik Busha tvrde da je to bila prijetnja prosvjedom, a ne pravnom akcijom, koja je morala biti ukinuta.

No, suo─Źavanje sa protestantima nije ni┼íta novo za Busha. Ono ┼íto je druga─Źije na ovom putovanju u Europu je to da su organizacije, uklju─Źuju─çi Amnesty International i Centar za ustavna prava tvrdili da je ┼ávicarska, kao ─Źlanica konvencije UN-a protiv mu─Źenja, du┼żna istra┼żiti Busha radi potencijalnog kaznenog progona.


Amnesty je podsjetila ┼ívicarske vlasti navodima u kojima se izme─Ĺu ostalog prijavljuje Busha da je odobravao mu─Źenja vodom (waterboarding). Iz Amnesty priop─çenja slijedi:

“Do sada smo vidjeli pregr┼ít vojnih istraga, pritvora i ispitivanja u Iraku, Afganistanu, i Guantanamu. No, nitko od njih nije imao samostalnosti i hrabrosti da bi istra┼żio visoke du┼żnosnike, kao ┼íto je predsjednik Bush”, rekao je Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty Internationala.

“U me─Ĺuvremenu, do┼ílo je do gotovo nula odgovornosti za zlo─Źine po─Źinjene u CIA-inom tajnom programu pritvaranja, koji je ovla┼íten od strane tada┼ínjeg predsjednika Bush.”

Bilo gdje u svijetu da putuje, predsjednik Bush bi se mogao suo─Źiti sa istragama i potencijalnim progonom radi njegove odgovornosti za mu─Źenja i druga kaznena djela u me─Ĺunarodnom pravu, pogotovo u bilo kojoj od 147 zemalja koje su ─Źlanice Konvencije UN-a protiv mu─Źenja.

“Kao ┼íto su ameri─Źke vlasti nisu uspjele do sada dovesti predsjednika Busha pravdi, me─Ĺunarodna zajednica mora intervenirati”, rekao je Salil Shetty.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,