Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » EKSKLUZIVNO: Bush otkazao putovanje u Europu zbog poziva na njegovo uhićenje zbog ratnih zločina

EKSKLUZIVNO: Bush otkazao putovanje u Europu zbog poziva na njegovo uhićenje zbog ratnih zločina

bush-georgeHoće li George W. Bush kročiti nogom u Europu ponovno u svom životu?

Planirani izlet koji je Bush planirao i govor koji je mislio održati u Švicarskoj na konferenciji Ujedinjenog Izraela je otkazan nakon što je nekoliko udruga za ljudska prava pozvalo švicarske vlasti da uhite Busha i da ga procesuiraju zbog odobravanje zločina mučenja.

Bush je puno putovao otkako je napustio ured predsjednika Amerike, ali ne u Europu, gdje postoji jaka tradicija međunarodnih kaznenih postupaka.

Švicarska skupina i glasnogovornik Busha tvrde da je to bila prijetnja prosvjedom, a ne pravnom akcijom, koja je morala biti ukinuta.

No, suočavanje sa protestantima nije ništa novo za Busha. Ono što je drugačije na ovom putovanju u Europu je to da su organizacije, uključujući Amnesty International i Centar za ustavna prava tvrdili da je Švicarska, kao članica konvencije UN-a protiv mučenja, dužna istražiti Busha radi potencijalnog kaznenog progona.

Amnesty je podsjetila švicarske vlasti navodima u kojima se između ostalog prijavljuje Busha da je odobravao mučenja vodom (waterboarding). Iz Amnesty priopćenja slijedi:

“Do sada smo vidjeli pregršt vojnih istraga, pritvora i ispitivanja u Iraku, Afganistanu, i Guantanamu. No, nitko od njih nije imao samostalnosti i hrabrosti da bi istražio visoke dužnosnike, kao što je predsjednik Bush”, rekao je Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty Internationala.

“U međuvremenu, došlo je do gotovo nula odgovornosti za zločine počinjene u CIA-inom tajnom programu pritvaranja, koji je ovlašten od strane tadašnjeg predsjednika Bush.”

Bilo gdje u svijetu da putuje, predsjednik Bush bi se mogao suočiti sa istragama i potencijalnim progonom radi njegove odgovornosti za mučenja i druga kaznena djela u međunarodnom pravu, pogotovo u bilo kojoj od 147 zemalja koje su članice Konvencije UN-a protiv mučenja.

“Kao što su američke vlasti nisu uspjele do sada dovesti predsjednika Busha pravdi, međunarodna zajednica mora intervenirati”, rekao je Salil Shetty.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Jim Carrey Razotkrio Kroz Šalu Tajne Iluminata (video)
TURSKA PODRŽAVA ISIS TAKO DA SU ANONYMOUSI ODMAH NAPRAVILI OVO ... ČITAVOJ DRŽAVI ...

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

reklama