Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » EKSKLUZIVNO: Bush otkazao putovanje u Europu zbog poziva na njegovo uhićenje zbog ratnih zločina

EKSKLUZIVNO: Bush otkazao putovanje u Europu zbog poziva na njegovo uhićenje zbog ratnih zločina

bush-georgeHoće li George W. Bush kročiti nogom u Europu ponovno u svom životu?

Planirani izlet koji je Bush planirao i govor koji je mislio održati u Švicarskoj na konferenciji Ujedinjenog Izraela je otkazan nakon što je nekoliko udruga za ljudska prava pozvalo švicarske vlasti da uhite Busha i da ga procesuiraju zbog odobravanje zločina mučenja.

Bush je puno putovao otkako je napustio ured predsjednika Amerike, ali ne u Europu, gdje postoji jaka tradicija međunarodnih kaznenih postupaka.

Švicarska skupina i glasnogovornik Busha tvrde da je to bila prijetnja prosvjedom, a ne pravnom akcijom, koja je morala biti ukinuta.

No, suočavanje sa protestantima nije ništa novo za Busha. Ono što je drugačije na ovom putovanju u Europu je to da su organizacije, uključujući Amnesty International i Centar za ustavna prava tvrdili da je Švicarska, kao članica konvencije UN-a protiv mučenja, dužna istražiti Busha radi potencijalnog kaznenog progona.

Amnesty je podsjetila švicarske vlasti navodima u kojima se između ostalog prijavljuje Busha da je odobravao mučenja vodom (waterboarding). Iz Amnesty priopćenja slijedi:

“Do sada smo vidjeli pregršt vojnih istraga, pritvora i ispitivanja u Iraku, Afganistanu, i Guantanamu. No, nitko od njih nije imao samostalnosti i hrabrosti da bi istražio visoke dužnosnike, kao što je predsjednik Bush”, rekao je Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty Internationala.

“U međuvremenu, došlo je do gotovo nula odgovornosti za zločine počinjene u CIA-inom tajnom programu pritvaranja, koji je ovlašten od strane tadašnjeg predsjednika Bush.”

Bilo gdje u svijetu da putuje, predsjednik Bush bi se mogao suočiti sa istragama i potencijalnim progonom radi njegove odgovornosti za mučenja i druga kaznena djela u međunarodnom pravu, pogotovo u bilo kojoj od 147 zemalja koje su članice Konvencije UN-a protiv mučenja.

“Kao što su američke vlasti nisu uspjele do sada dovesti predsjednika Busha pravdi, međunarodna zajednica mora intervenirati”, rekao je Salil Shetty.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,