Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak » Ovako bi po Vladimiru Putinu izgledao Novi svjetski poredak

Ovako bi po Vladimiru Putinu izgledao Novi svjetski poredak

nwo-un-putinPredsjednik Rusije Vladimir Putin na 70. zasjedanju Generalne skupštine UN-a svoj impresivni govor upakirao je u 7 ključnih točaka koje se tiču svjetske politike

1. Odgovornost za stanje na Bliskom istoku snosi Zapad

Prva njegova točka odnosila se na ukazivanje odgovornosti za katastrofalno stanje na Bliskom istoku. Po njemu odgovornost za to snosi Zapad na čelu sa SAD-om.

Zahvaljujući “bezumnim” vojnim intervencijama pod izgovorom “demokratske revolucije”, Bliski istok se pretvorio u jednu veliku tempiranu bombu smatra Putin.

2. UN mora garantirati mir i sigurnost za sve

Druga točka odnosi se na ustroj Ujedinjenih naroda. Oni ne bi trebali predstavljati nagomilanu skupinu zapadnih sila već organizaciju koja garantira mir i sigurnost za sve, a ne samo za određene države zbog određene koristi.

Jedino UN ima pravo oformiti koaliciju za borbu protiv ISIL-a. Jer ako se to ne dogodi, Europa će biti prepuna izbjeglica i nitko neće biti siguran od terorista – smatra Putin.

3. Neslaganje je potpuno normalna pojava

Treće, ruski predsjednik ulaganje veta u UN smatra “potpuno normalnom pojavom”. Tu se prije svega misli na osudu Rusije u Ujedinjenim narodima zbog pripajanja Krima, ali i ruskog veta na formiranje Tribunala koji bi istraživao i osudio odgovorne za pad malezijskog aviona MH17.

Različita mišljenja i neslaganja su potpuno normalne pojave – tvrdi predsjednik Rusije.

4. Asadova vlada je i dalje legitimna institucija

Četvrta točka odnosi se na Siriju i na stanje u bliskoistočnim zemljama. Putin smatra da Zapad napokon mora shvatiti da je vlada Bashara Al Assada koliko god bila loša i dalje legitimna institucija.

Ni Gadafijev režim u Libiji nije bio dobar, ali ono što je uslijedilo poslije njega je pravi užas.

Precizno koordinirane i isplanirane akcije rušenja režima jedne države ostavljaju mnogo prostora za rađanje zla poput Islamske države, čiji su se sadašnji lideri “osilili” nakon svrgavanja Sadam Huseina, koji ih je držao pod kontrolom – smatra Putin.

5. Zapad ne smije rušiti režime koje ne ispunjavaju njegove ideale

Peto, Putin vjeruje da Zapad mora smanjiti apetit za rušenjem režima za koje smatra da ne ispunjavaju njegove ideale po pitanju ljudskih prava, slobode tiska i slobodnih izbora.

Putin je u ovu grupu uvrstio i Rusiju, poručivši Zapadu da se “drži dalje od unutrašnjih stvari njegove zemlje”. Naime, utjecaj prije svega SAD u Ukrajini izazvao je krvave posljedice i doveo do “spontanog građanskog rata” i više od 8.000 žrtava, smatra Putin.

6. Novi poredak mora biti fer i jednak za sve

Šesto, svijet se mora vratiti u normalne okvire trgovine pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije i Ujedinjenih naroda. Ovaj novi poredak ne smije biti diktat najjačih država, već mora biti fer i jednak za sve, uključujući i zajednička tržišta EU i Euroazijske unije koju zagovara ruski predsjednik.

7. Bez sankcija zbog političkih razloga i osobne koristi

Za uvođenje sankcija zbog političkih razloga i osobne financijske koristi ne bi bilo mjesta u takvom svijetu – navodi Vladimir Putin sedmu točku i dodaje da sankcije protiv Rusije moraju biti ukinute, jer “Zapad zna da ne postižu željeni efekt”.
 
(24sata.hr/uredio:nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , ,