Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Njemačka ministrica želi uvesti Hitlerovu knjigu Mein Kampf u škole da bi djecu cijepila od ekstremizma

Njemačka ministrica želi uvesti Hitlerovu knjigu Mein Kampf u škole da bi djecu cijepila od ekstremizma

mein-kampf-hitlerKoristili bi verziju na oko 2.000 stranica s 3.500 akademskih bilješki

Njemačka ministrica obrazovanja Johanna Wanka podržava korištenje kontroverzne knjige Adolfa Hitlera Mein Kampf (Moja borba) u njemačkim učionicama. Prema pisanju njemačkih novina Passauer Neue Presse, ministrica Wanka smatra da bi “Mein Kampf” trebalo koristiti u višim razredima srednjih škola kako bi tinejdžere cijepili protiv političkog ekstremizma.

Wanka je dala podršku njemačkom sindikatu učitelja nakon što su naišli na kritike u javnosti zbog prijedloga o korištenju posebnog izdanja Mein Kampfa. Naime, oni su predložili posebno izdanje s puno komentara povjesničara te Hitlerove knjige kojim bi ukazali na opasnosti političkog ektremizma.

Bavarska drži autorska prava na knjigu

Kontroverzna antisemitička knjiga nije tiskana od kraja Drugog svjetskog rata 1945. godine, ali kritično izdanje trebalo bi biti objavljeno tijekom iduće godine. Bavarska posjeduje autorska prava na tu knjigu više od 70 godina, ali autorska prava istječu krajem 2015. godine. Američki muzej Smithsonian u dokumentarcu Hitler’s Riches tvrdi da je njemački diktator zarađivao oko milijun dolara godišnje od prodaje te knjige na vrhuncu njene popularnosti, što bi danas iznosilo oko 12 milijuna dolara.

Minhenski institut za suvremenu povijest planira objaviti 4.000 primjeraka Mein Kampfa u siječnju 2016. godine. Posebno izdanje na 2.000 stranica bit će popraćeno s više od 3.500 akademskih bilješki.
Korištenje odlomaka knjige

Sindikat njemačkih učitelja predlaže korištenje odlomaka knjige u poduci učenika starijih od 16 godina, pše Handelsblatt. Iako je u pripremi posebno izdanje, njemačke vlasti odlučne su u borbi protiv nacizma te će svakog izdavača koji objavi izvornu verziju kazniti zbog širenja rasne mržnje.

Charlotte Knobloch, predsjednica Središnjeg vijeća njemačkih Židova, protivi se korištenju Hitlerove knjige u učionicama, pa makar ona bila i s bilješkama. Knobloch smatra bi korištenje knjige što je obilježila nacističku Njemačku bilo krajnje neodgovorno.

Glasnogovornik SPD-a za obrazovnu politiku Ernst Dieter Rossmann podržava učiteljski sindikat. “Mein Kampf je stravična knjiga. Kritična analiza te knjige može ojačati otpor iskušenjima desničarske politike”, izjavio je Rossmann.
 

 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,