Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » DARPA predviđa Novi svjetski poredak do 2045.: Telepatija, kontrola uma, nanotehnologija, potrošni dronovi i inteligentni roboti

DARPA predviđa Novi svjetski poredak do 2045.: Telepatija, kontrola uma, nanotehnologija, potrošni dronovi i inteligentni roboti

darpa-robotNajveća prednost bila bi nepostojanje empatije i emocija kod takvih kreacija, a to bi vjerojatno olakšalo etičku pozadinu ‘preventivnog bombardiranja civilnih ciljeva’

Futurizam je kao znanstvena disciplina predvidio brojna tehnološka rješenja, te je konceptualno razradio razne projekte kroz žanr znanstvene fantastike. Stvari postaju zanimljive kada svoja predviđanja izbaci DARPA.

DARPA prognozira budućnost u kojoj sudjeluje

DARPA iliti ‘Defense Advanced Research Projects Agency’ (Agencija za razvojne projekte pri Ministarstvu obrane), a mnogi je smatraju zaslužnom za razvoj interneta, GPS-a, umjetne inteligencija i globalnog ‘Big Brother’ nadzora.

Današnji proračun im s obzirom na dijapazon djelovanja nije prevelik – 2 milijarde dolara – no definitivno imaju ‘prste u pekmezu’ daleko širih sredstava i tajnih projekata. Iz tog razloga se ovakvi koncepti ne mogu smatrati samo ‘propagandom’ već i suptilnim puštanjem stvari u javnost.

‘Vizija svijeta u 2045. godini’ niz je video priloga o budućim tehnologijama. Glavne zvijezde ovog projekta su neuroznanstvenik dr. Justin Sanchez, direktorica Ureda za obrambene znanosti Stefanie Tompkins, te aeronautička inženjerka i bivša astronautica Pam Melroy. Iako postoji mogućnost tzv. ‘kvantnog tehnološkog skoka’ (nepredvidivo otkriće koje pokreće revoluciju) ove ideje itekako imaju rezona, naročito ukoliko gledamo politički aspekt i težnje trenutnih obavještajnih, interesnih i vladajućih sfera.

Mozak poput daljinskog

Dr. Justin Sanchez, Voditelj programa u Uredu za biološke tehnologije, tako smatra da ćemo u ne toliko dalekoj budućnosti imati mogućnost upravljanja okolinom pomoću vlastitog uma. Naš mozak bi tako mogao služiti umjesto daljinskog upravljača, mobitela ili prijenosnog računala. DARPA radi na razvoju komunikacije neurotehnologijom što u prijevodu znači da se robotske proteze već danas dovode u aktivno stanje isključivo pomoću mozga.

Stefanie Tompkins pak kao vodeću granu industrije u budućnosti vidi nanotehnologiju. Iako su Rusi uložili enormna sredstva u tvrtku Rusnano, očito i SAD ima svoje adute. Manipulacija atomima stvorit će jače i lakše materijale koji će tvoriti sve – od zgrada i kuća, prijevoznih sredstava do posve novih uređaja čiji će dizajn biti posve apstraktan bilo čemu što dana poznajemo. Kritičari godinama navode ključni problem – uvođenje nanočipova u nanobote, što bi moglo rezultirati ‘pobunom’ ili umjetnom inteligencijom.

Potrošni dronovi i roboti bez emocija

Zamjenica direktorice Ureda za taktičke tehnologije Pam Melroy progovorila je o tabu temi – razvoju dronova i robota. DARPA radi na bespilotnim letjelicama koje su sazdane od ‘potrošnog’ materijala, te bi se po izvršenju zadatka raspale i pretvorile u biomaterijal. Na taj način bi se zataškala njihova djelatnost. Umjetna inteligencija bi pak trebala biti ‘prijatelj’, a ne ‘djelatnik’. Roboti će pak biti opremljeni sustavima za analizu okoline. Na taj način bi postali ‘inteligentni’.

Senzori i analitički softveri za ljudsko ponašanje, fizičko stanje i govor tako će im omogućiti najbolje reakcije u trenutku. Smatra da bi ovakav sektor mogao osigurati do 25% vojne eskadrile kroz petnaestak godina. Kontrolno računalo bi isto tako trebalo obavljati funkciju ‘autopilota’ dok bi slične postavke imali i takvi naoružani automati.

Najveća prednost bila bi nepostojanje empatije i emocija kod takvih kreacija, a to bi vjerojatno olakšalo etičku pozadinu ‘preventivnog bombardiranja civilnih ciljeva’…
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevno.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,